W tym roku maj przyszedł niezwykle późno! Kiedy bzy kwitną na moje urodziny, znaczy że zima długo nie chciała się z nami pożegnać 🙂 Założę się, że podobnie jak ja, jesteście spragnieni wiosenno-majowych pyszności! Udało mi się w piątek zrobić 2 wspaniałe rzeczy:
Po 1. – pierwszy raz w tym roku pojechałam do pracy rowerem 🙂 Uwielbiam tą wolność!
Po 2. – pierwszy raz w tym roku wybrałam się na zakupy na Halę Mirowską! Oczywiście pakowność roweru mnie ograniczała, ale dałam radę udźwignąć: botwinkę, młode ziemniaczki (polskie, najmniejsze z możliwych), młodą marchewkę, koperek, szparagi i oczywiście RABARBAR!
Rabarbar to dla mnie niekwestionowany król maja <3 Ubóstwiam kompot z rabarbaru, uwielbiam rabarbarowe ciasto, no i wiecznie wspominam surowy rabarbar maczany w cukrze!!
Wszystko, co łączy te dania (poza tym, że są pyszne) to CUKIER. Rabarbar jest kwaśny. Trzeba do niego coś dołożyć, by kwaśny być przestał! Znacie moje podejście do cukru. Nie uważam, że musimy całkowicie go wykluczać z diety. Jednak Szpinakożerca nadal praktycznie go nie je, a poza tymSzukam zatem rozwiązań, które łączą moje cele żywieniowe (szczególnie w kontekście Szpinakożercy) z upodobaniami smakowymi 🙂
Zapraszam dzisiaj na niemal bez cukrowe
ZDROWE CIASTO Z RABARBAREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
CIASTO
100 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g mieszanych orzechów
30 g płatków owsianych
150 g masła
2-4 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego (z 2 łyżkami ciasto jest lekko słodkie, dla mnie wystarczająco)
1 jajko
NADZIENIE
5-6 łodyg rabarbaru
1 słodkie jabłko
duża garść daktyli
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
KRUSZONKA
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków owsianych
1 łyżka ksylitolu
50 g oleju kokosowego lub masła
Wykonanie:
Najpierw przygotuj ciasto. Zmiksuj w blenderze mąki z orzechami, płatkami owsianymi i ksylitolem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, posiekaj dokładnie. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie umyj i obierz rabarbar, pokrój go w drobną kostkę. Pokrój daktyle i jabłko w kostkę. W garnku rozgrzej olej kokosowy lub masło, dodaj jabłko oraz daktyle. Duś na małym ogniu aż stworzą coś w rodzaju słodkiego musu (możesz dodać nieco wody w trakcie gotowania). Do musu dodaj surowy rabarbar i wymieszaj. Odstaw z ognia.
Blaszkę wysmaruj masłem, wyłóż ciasto i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st (ok. 20 minut). Teraz przygotuj kruszonkę – rozgnieć w rękach (lub blenderze) wszystkie składniki. Na podpieczone ciasto wyłóż rabarbar, posyp kruszonką i piecz ok. 20 minut.
Dla tych, co lubią bardziej słodkie ciasta – można obsypać cukrem pudrem.
Mojego ciasta niestety już nie ma… ale rabarbar jeszcze jest! Zatem kolejne próby rabarbarowe przed nami 🙂 Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to ciasto! Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
6 komentarzy
Zapisuję przepis, koniecznie! Brzmi nie tylko zdrowo, ale i pysznie!
Trafiłam na bloga przez grupę facebookową dodaje blog do zakładek. Jest naprawdę pięknie opracowany graficznie, ale przede wszytskim tematyka bardzo bliska mojemu sercu 🙂
Dziękuję! Cieszę się, że zostajesz na dłużej 🙂
A ciasto jest naprawdę świetne!
Czy masło w cieście można również zastąpić olejem kokosowym? Co można dać zamiast orzechów? Karmię piersią. Córka ma alergię na białko mleka krowiego.
Bez problemu olej kokosowy się nada 🙂 A zamiast orzechów na pewno wiórki kokosowe, może być też sezam (ale mniej), pestki słonecznika albo po prostu płatki owsiane 🙂
Zrobiłam dziś to ciasto. Całkiem fajne:) Moja córka, która nie przepada za kwaśnym, nie wykryła rabarbaru i zajadała ze smakiem! Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu:)
Cieszę się, że Wam smakowało 😀 Mój syn uwielbia wszelkie kwasiory ;p Mogłabym ciasta w ogóle nie słodzić :D:D