Home Gotowanie i planowanie Przepisy na dania z rybą dla niemowlaka

Przepisy na dania z rybą dla niemowlaka

Autor Zuzia
przepisy-na-ryby

Ryba wydaje się trudna do przygotowania tak, by była bezpieczna dla malucha w czasie rozszerzania diety. Nie tylko strach przed ośćmi, ale również brak pomysłu na to, w jaki sposób ją przyprawić i zaserwować, może sprawiać, że nie będzie się pojawiać w menu zbyt często. Tymczasem ze względu na obecność zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin warto proponować ją regularnie! 

Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na smaczne posiłki z rybą w roli głównej, które sprawdzą się w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Z artykułu dowiesz się:

  • Jak wybierać rybę dla niemowlaka?
  • Czy mrożone ryby są zdrowe i bezpieczne?
  • Jak doprawiać i przygotowywać ryby?
  • W jaki sposób ją podawać?

A na koniec aż 5 przepisów na dania z rybą. Smacznego!

Jak wybierać rybę dla niemowlaka?

Boimy się podawać maluchom ryby z wielu powodów. Jednym z nich jest obawa przed kumulowaniem się w nich metali ciężkich. Warto jednak wiedzieć, że jest naprawdę niewiele ryb, których nie powinno się podawać podczas rozszerzania diety. 

Ich listę oraz więcej informacji na temat roli ryb i owoców morza w diecie malucha znajdziesz w tym artykule: Ryby podczas rozszerzania diety

 Czy można wykorzystać rybę mrożoną?

Ryba mrożona jest niewątpliwie dużym ułatwieniem w kuchni. Możesz kupić świeżą rybę i samodzielnie ją zamrozić lub zakupić od razu produkt mrożony. Uważaj jednak na mrożone przetwory rybne – dla niemowlaka w czasie rozszerzania diety mogą mieć zbyt wysoką zawartość soli. 

Warto również być niezwykle uważnym kupując ryby z lodówki. Niektóre z nich, choć wyglądają na świeże, w rzeczywistości są rybami rozmrożonymi. Takiej ryby nie można ponownie zamrażać na surowo. Informację, czy ryby była wcześniej mrożona, zwykle znajdziesz na etykiecie produktu.

Jak doprawiać ryby?

W czasie rozszerzania diety rezygnujemy z soli – nie oznacza to jednak rezygnacji ze smacznych dań 😉 Unikaj gotowych mieszanek przypraw do ryb, bo zwykle zawierają sól. Postaw na zioła – świeże lub suszone. Doskonale sprawdzi się pietruszka, szczypiorek, rozmaryn, kolendra czy koperek. Korzystaj też z soku z cytryny lub innych cytrusów, który świetnie podkreśla smak potraw. 

przepisy-na-ryby

Jak podawać ryby?

Na pewno zależy Ci na bezpiecznym podaniu tego pokarmu. Niezależnie, czy rozszerzasz dietę metodą BLW, czy łyżeczką, rybę możesz podać w odpowiedniej formie. 

Dla maluchów, które jedzą rączką, świetnie sprawdzi się kawałek gotowanej czy pieczonej ryby czy kotleciki. Pamiętaj, by przed podaniem dziecku ryby upewnić się, że nie ma w niej ości. Wiele rodzajów filetów rybnych dostępnych w sklepach jest niemalże całkowicie ich pozbawionych, ale warto dodatkowo się upewnić. 

Możesz spróbować usunąć je przed obróbką termiczną lub po niej. Jeśli strach przed przeoczeniem ości jest zbyt duży, a przez to rezygnujesz z podawania ryby, możesz ją zmiksować i proponować w postaci pasty na kanapki, pulpecików, farszu do pierogów itp. 

Dla maluchów, których dieta rozszerzania jest łyżeczką, świetnie sprawdzi się aromatyczna zupa rybna. Przepis na nią znajdziesz poniżej 😉 

5 prostych przepisów na rybę dla malucha

Najprostsza ryba na parze

  • 1 filet ryby (morszczuk, sola, dorsz itp.) 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzyj nimi rybę. Pozostaw rybę w marynacie na minimum 10 minut. Przełóż na sitko do gotowania na parze i gotuj ok. 5-7 minut.

 Tak przygotowaną rybę możesz: 

  • Podać dziecku do samodzielnego jedzenia, po upewnieniu się, że nie ma ości. 
  • Rozgnieść z wybranym warzywem i oliwą i podać na łyżeczce.
  • Zmiksować i przygotować pastę na kanapki lub farsz do naleśników. 

Pasta na kanapki z gotowanej ryby

  • 1 filet ugotowanej na parze ryby 
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka pestek słonecznika 
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu 
  • papryka wędzona do smaku 

Wykonanie:

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zblenduj na gładką pastę. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do kanapek, naleśników, wytrawnych gofrów czy bazę do sosów.

przepisy-na-ryby

Zupa rybna

  • 2 filety z dorsza/mintaja/łososia (najlepiej wymieszaj różne rodzaje ryb) 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 50 ml śmietanki kremówki 
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy 
  • koperek 
  • opcjonalne: imbir i curry do smaku

Wykonanie:

Czosnek i cebulę posiekaj, podduś w garnku na maśle wymieszanym z oliwą. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Dodaj do garnka razem z liściem laurowym. Duś ok. 2-3 minuty. Zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 10 minut.

Pokrój ryby w grubą kostkę. Dodaj do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Gotuj 2-3 minuty, aż mięso będzie miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę wymieszaną z musztardą i koperkiem. Możesz doprawić curry i imbirem dla zaostrzenia smaku.

 Kotleciki z tuńczyka

  • 1 puszka dobrej jakości tuńczyka w oliwie z oliwek 
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli lub 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub majonezu 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • bułka tarta do obtoczenia 

Wykonanie:

Tuńczyka dobrze odsącz, połącz z pozostałymi składnikami. Odstaw na ok. 10 minut i sprawdź konsystencję. Jeśli masa nie będzie zwarta, dodaj trochę kaszy manny lub bułki tartej. Formuj nieduże, owalne kotleciki. Obtaczaj w bułce tartej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 15-20 minut lub smaż na dobrze rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Makaron orzo z pomidorowo-kokosowym sosem i łososiem

  • 250 g filetu z łososia 
  • 200 g makaronu orzo
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 garści szpinaku 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • kilka ziaren kolendry

Wykonanie:

Drobno posiekaj cebulę. Podduś ją na maśle z oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kolendrę. Duś 1-2 minuty. Pokrój szpinak. Dodaj go na patelnię i poczekaj aż zmięknie. Dodaj pomidory, mleczko kokosowe i nieco wody (ok. 1/2 puszki po pomidorach). Zagotuj. Dodaj makaron i gotuj ok. 8-10 minut.

Filet z łososia pozbaw skóry oraz ewentualnych ości i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do lekko gotującego się sosu. Gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut. Dopraw sokiem z cytryny.



Podsumowanie

Ryby stanowią ważne źródło wartościowych składników odżywczych, dlatego warto proponować je już w czasie rozszerzania diety. Zapoznawanie dziecka z rybami, to także świetna okazja na wprowadzenie ich więcej w menu całej rodziny. Z pewnością będzie to korzystne nie tylko dla różnorodności naszej diety, ale także zdrowia.

Polecane wpisy

Napisz komentarz