Ryba wydaje się trudna do przygotowania tak, by była bezpieczna dla malucha w czasie rozszerzania diety. Nie tylko strach przed ośćmi, ale również brak pomysłu na to, w jaki sposób ją przyprawić i zaserwować, może sprawiać, że nie będzie się pojawiać w menu zbyt często. Tymczasem ze względu na obecność zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin warto proponować ją regularnie!
Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na smaczne posiłki z rybą w roli głównej, które sprawdzą się w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Z artykułu dowiesz się:
- Jak wybierać rybę dla niemowlaka?
- Czy mrożone ryby są zdrowe i bezpieczne?
- Jak doprawiać i przygotowywać ryby?
- W jaki sposób ją podawać?
A na koniec aż 5 przepisów na dania z rybą. Smacznego!
Jak wybierać rybę dla niemowlaka?
Boimy się podawać maluchom ryby z wielu powodów. Jednym z nich jest obawa przed kumulowaniem się w nich metali ciężkich. Warto jednak wiedzieć, że jest naprawdę niewiele ryb, których nie powinno się podawać podczas rozszerzania diety.
Ich listę oraz więcej informacji na temat roli ryb i owoców morza w diecie malucha znajdziesz w tym artykule: Ryby podczas rozszerzania diety.
Czy można wykorzystać rybę mrożoną?
Ryba mrożona jest niewątpliwie dużym ułatwieniem w kuchni. Możesz kupić świeżą rybę i samodzielnie ją zamrozić lub zakupić od razu produkt mrożony. Uważaj jednak na mrożone przetwory rybne – dla niemowlaka w czasie rozszerzania diety mogą mieć zbyt wysoką zawartość soli.
Warto również być niezwykle uważnym kupując ryby z lodówki. Niektóre z nich, choć wyglądają na świeże, w rzeczywistości są rybami rozmrożonymi. Takiej ryby nie można ponownie zamrażać na surowo. Informację, czy ryby była wcześniej mrożona, zwykle znajdziesz na etykiecie produktu.
Jak doprawiać ryby?
W czasie rozszerzania diety rezygnujemy z soli – nie oznacza to jednak rezygnacji ze smacznych dań 😉 Unikaj gotowych mieszanek przypraw do ryb, bo zwykle zawierają sól. Postaw na zioła – świeże lub suszone. Doskonale sprawdzi się pietruszka, szczypiorek, rozmaryn, kolendra czy koperek. Korzystaj też z soku z cytryny lub innych cytrusów, który świetnie podkreśla smak potraw.
Jak podawać ryby?
Na pewno zależy Ci na bezpiecznym podaniu tego pokarmu. Niezależnie, czy rozszerzasz dietę metodą BLW, czy łyżeczką, rybę możesz podać w odpowiedniej formie.
Dla maluchów, które jedzą rączką, świetnie sprawdzi się kawałek gotowanej czy pieczonej ryby czy kotleciki. Pamiętaj, by przed podaniem dziecku ryby upewnić się, że nie ma w niej ości. Wiele rodzajów filetów rybnych dostępnych w sklepach jest niemalże całkowicie ich pozbawionych, ale warto dodatkowo się upewnić.
Możesz spróbować usunąć je przed obróbką termiczną lub po niej. Jeśli strach przed przeoczeniem ości jest zbyt duży, a przez to rezygnujesz z podawania ryby, możesz ją zmiksować i proponować w postaci pasty na kanapki, pulpecików, farszu do pierogów itp.
Dla maluchów, których dieta rozszerzania jest łyżeczką, świetnie sprawdzi się aromatyczna zupa rybna. Przepis na nią znajdziesz poniżej 😉
5 prostych przepisów na rybę dla malucha
Najprostsza ryba na parze
- 1 filet ryby (morszczuk, sola, dorsz itp.)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzyj nimi rybę. Pozostaw rybę w marynacie na minimum 10 minut. Przełóż na sitko do gotowania na parze i gotuj ok. 5-7 minut.
Tak przygotowaną rybę możesz:
- Podać dziecku do samodzielnego jedzenia, po upewnieniu się, że nie ma ości.
- Rozgnieść z wybranym warzywem i oliwą i podać na łyżeczce.
- Zmiksować i przygotować pastę na kanapki lub farsz do naleśników.
Pasta na kanapki z gotowanej ryby
- 1 filet ugotowanej na parze ryby
- 1 mała ugotowana marchewka
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1-2 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu
- papryka wędzona do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zblenduj na gładką pastę. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do kanapek, naleśników, wytrawnych gofrów czy bazę do sosów.
Zupa rybna
- 2 filety z dorsza/mintaja/łososia (najlepiej wymieszaj różne rodzaje ryb)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1/3 łyżeczki musztardy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
- 1 liść laurowy
- koperek
- opcjonalne: imbir i curry do smaku
Wykonanie:
Czosnek i cebulę posiekaj, podduś w garnku na maśle wymieszanym z oliwą. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Dodaj do garnka razem z liściem laurowym. Duś ok. 2-3 minuty. Zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 10 minut.
Pokrój ryby w grubą kostkę. Dodaj do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Gotuj 2-3 minuty, aż mięso będzie miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę wymieszaną z musztardą i koperkiem. Możesz doprawić curry i imbirem dla zaostrzenia smaku.
Kotleciki z tuńczyka
- 1 puszka dobrej jakości tuńczyka w oliwie z oliwek
- 1 jajko
- 1/2 czerwonej cebuli lub 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki kaszy manny
- bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
Tuńczyka dobrze odsącz, połącz z pozostałymi składnikami. Odstaw na ok. 10 minut i sprawdź konsystencję. Jeśli masa nie będzie zwarta, dodaj trochę kaszy manny lub bułki tartej. Formuj nieduże, owalne kotleciki. Obtaczaj w bułce tartej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 15-20 minut lub smaż na dobrze rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.
Makaron orzo z pomidorowo-kokosowym sosem i łososiem
- 250 g filetu z łososia
- 200 g makaronu orzo
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 garści szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- kilka ziaren kolendry
Wykonanie:
Drobno posiekaj cebulę. Podduś ją na maśle z oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kolendrę. Duś 1-2 minuty. Pokrój szpinak. Dodaj go na patelnię i poczekaj aż zmięknie. Dodaj pomidory, mleczko kokosowe i nieco wody (ok. 1/2 puszki po pomidorach). Zagotuj. Dodaj makaron i gotuj ok. 8-10 minut.
Filet z łososia pozbaw skóry oraz ewentualnych ości i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do lekko gotującego się sosu. Gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut. Dopraw sokiem z cytryny.
Podsumowanie
Ryby stanowią ważne źródło wartościowych składników odżywczych, dlatego warto proponować je już w czasie rozszerzania diety. Zapoznawanie dziecka z rybami, to także świetna okazja na wprowadzenie ich więcej w menu całej rodziny. Z pewnością będzie to korzystne nie tylko dla różnorodności naszej diety, ale także zdrowia.