O MNIE

POZNAJMY SIĘ
Nazywam się Zuzia Wędołowska, jestem dietetyczką, psycholożką i specjalistką w żywieniu
dzieci. Pomagam rodzicom rozwiązywać trudności w jedzeniu u dzieci na niemal wszystkich
etapach życia: od okresu ciąży, przez rozszerzanie diety, neofobię, wybiórcze jedzenie,
nadmierną miłość do słodyczy i przekąsek, pierwsze objawy nadwagi i wiele innych.
Moja praca
Prowadzę konsultacje indywidualne, tworzę e-booki, szkolenia i webinary. Napisałam
uwielbiany przez rodziców “Planer Smaków”, czyli drukowany planer rozszerzania diety,
który towarzyszył we wprowadzaniu nowych smaków już niemal 2 tysiącom rodziców.
Jestem współautorką bestsellerowego i najbardziej kompletnego przewodnika po żywieniu dzieci: “Rogryzione – jak nuczyć dziecko dobrze jeść?”, wydanego nakładem
wydawnictwa Znak Emotikon. Wraz z Martą Kostką stworzyłyśmy kompendium wiedzy dla
każdego rodzica, które uczy, uspokaja, a przede wszystkim daje proste strategie na
rozwiązanie powszechnych trudności w żywieniu dzieci.

Wykształcenie
Jestem dietetyczką i psycholożką. Ukończyłam studia na wydziale Technologii Żywienia
Człowieka w SGGW oraz Psychologię na Uniwersytecie Kardynała St. Wyszyńskiego w
Warszawie. Od 2013 roku prowadzę własną praktykę, początkowo w postaci konsultacji
osób dorosłych pragnących schudnąć, następnie w formie konsultacji, szkoleń i warsztatów
dla rodziców w zakresie żywienia dzieci. Mam doświadczenie w pracy z osobami z
zaburzeniami odżywiania. Stale rozwijam swoją wiedzę i doświadczenie poprzez
uczestnictwo w szkoleniach (m.in. Responsive Feeding Therapy), konferencjach i
webinarach szkoleniowych.
Jestem częstym gościem w programach radiowych i telewizyjnych. Napisałam artykuły m.in.
dla Newsweek, Charaktery, Ładnebebe, HelloMama. Występuję także jako prelegentka na
konferencjach naukowych dla specjalistów oraz rodziców.
O Mnie w mediach

Jesteś specjalistą i pracujesz z dziećmi?
Co miesiąc, wspólnie z Martą Kostką, wysyłam newsletter dedykowany specjalistom zainteresowanym żywieniem dzieci. Dzielimy się w nim wiedzą, najnowszymi wynikami badań i informacjami o naszych szkoleniach specjalistycznych.
Czytelnicy cenią mnie za profesjonalizm, poziom przekazywanej wiedzy oraz spójne i holistyczne podejście do żywienia dzieci. Jeśli dla Ciebie te wartości też są ważne, to zapisz się na bezpłatny newsletter!

A życiowo?
Co tu ukrywać, jestem przede wszystkim mamą. Mam najlepszego syna na świecie, który –
jak to bywa – wywrócił moje życie do góry nogami. S. jest równolatkiem mojej strony Szpinak
robi bleee, bo to właśnie tuż przed jego narodzinami zebrałam się do realizacji moich
marzeń. Wychowujemy się samodzielnie i wzajemnie (bo również ja niezwykle dużo się od
niego uczę). Najczęściej spotkacie nas w mlecznym barze na zupie pomidorowej albo na
ścieżce rowerowej nad Wisłą.
A ja sama szukam odpowiedzi na wiele pytań. Uwielbiam gotować dla bliskich i dalszych
znajomych, hodować w moim ogrodzie pomidory i truskawki. Szczycę się posiadaniem
najwyższej monstery w okolicy, a gdybym mogła, zmieniłabym mieszkanie w stolicy na życie
w niekończącej się trasie rowerowej.
Co możesz ode mnie otrzymać?
Wsparcie. Rodzice doceniają mnie za umiejętność indywidualnego podejścia do każdej
sytuacji. Nie oceniam, wspieram i pomagam odnaleźć spokój nawet w najtrudniejszej
sytuacji. Skorzystaj z mojej wiedzy, doświadczenia i podejścia na kilka sposobów:
- czytaj bloga,
- zainwestuj w produkt online lub fizyczny,
- umów się na konsultację indywidualną,
- posłuchaj cyklicznej audycji #PorannaMelisa, która od 2018 roku pomaga spojrzeć na żywienie dzieci ze spokojem i uśmiechem.
Mam dla Ciebie konkretne i proste do wprowadzenia strategie. Nie podam Ci
magicznego zaklęcia, które w 3 tygodnie zamieni niejadka w dziecko, które wszystko chętnie
zjada. Obiecuję Ci jednak mądre, oparte na badaniach naukowych i doświadczeniu
wskazówki, które pozwolą zmniejszyć stres i napięcie w trakcie posiłków oraz skupić się na
małych, możliwych do osiągnięcia celach. To właśnie takie podejście przynosi
niespodziewane efekty! Przekonaj się sama.
Sięgnij po materiały dostępne na mojej stronie oraz po gotowe programy do wprowadzenia
od razu w Twoim domu:
- Planer Smaków - jeśli właśnie rozszerzasz dietę swojego dziecka lub zbliżasz się do tego etapu
- Szkoła Jedzenia Warzyw - jeśli Twoje dziecko często odmawia próbowania i jedzenia
- Zapanuj na słodyczami w swoim domu - jeśli temat cukru i przekąsek zaczął Ci już “wychodzić bokiem”
- i wiele innych dostępnych w moim sklepie.
Media
Podcast Okiem dietetyka
Okiem Dietetyka Podcast #36… „Jak włączyć słodycze do diety dziecka?”
Podcast „Matka Tylko Jedna”
Podcast Psycholog o diecie
„Jak nie zepsuć dziecku relacji z jedzeniem”
Newsweek Extra: „Psychologia Dziecka 3/2023: Emocjonalnie zdrowe jedzenia, Marta
Kostka, Zuzanna Wędołowska”
2-3 artykuły w ladnebebe
„Lęk, radość, złość – o emocjach rodziców związanych z jedzeniem dzieci”
„Nie chcesz, to nie próbuj”, czyli o tym, jak dobrze rozmawiać z dziećmi o jedzeniu
Przychodnia RDC (Conrado Moreno)
Rozgryzione – „Jak nauczyć dziecko dobrze jeść? Przewodnik po żywieniu dzieci“
Plac Zabaw Chilli Zet
„Zuzanna Wędołowska i Marta Kostka o książce Rozgryzione”
Artykul weekend.gazeta.pl
„Nie kwestionujemy, kiedy niemowlę karmione piersią samo uznaje, że jest syte.
Kiedy tracimy zaufanie do dzieci?”
Strefa rodzica Polskie ~Radio Dzieciom (Perfuński)
„Jak nauczyć dzieci dobrze jeść? Rozmowa z dietetyczką”
Artykuł HelloMama
„Zachęcanie nigdy nie pomaga”. Zuzanna Wędołowska o błędach, jakie popełniają
rodzice dzieci z trudnościami w jedzeniu
Spotkanie autorskie „Big Book Cafe (na YT)
Dlaczego nie powinno się zmuszać dziecka do zjadania ostatniej łyżeczki za babcię lub
dziadka? O emocjach przy rodzinnym stole, dziecięcych wyborach żywieniowych i
oczekiwaniach rodziców”
Konferencja Wcześniak Mamy Ginekolog (YT)
„Rozszerzanie diety – jak dobrze zacząć”
Pytanie na sniadanie byłam z Martą o rozgryzionych
„Bezstresowe sposoby na niejadka”
„Niedobory żelaza u dzieci – jak rozpoznać i leczyć?”
„Sposoby na niejadka”
„Odporność siedzi w jelitach”
„Zażeram stres”
WYSTĄPIENIA I SZKOLENIA
Szkolenie dla profesjonalistów – „Trudności w jedzeniu u dziecka. Perspektywa
psychologiczna. Jak wspierać rodziców i dziecko.” (7 marca 2020) Plaster Miodu.
Ośrodek psychoterapii i wsparcia dla rodzin, Warszawa
Konferencja online „Specjaliści 0-6: Praktycy praktykom” (3 marca 2020) Wykład pt: Reakcja rodziców i otoczenia na sposób żywienia dziecka jako element etiologii wybiórczości pokarmowej u dzieci Wymagające.pl
Konferencja „Wcześniak 2020 – Opieka nad dzieckiem urodzonym przedwcześnie i
wspieranie jego rozwoju” (18 stycznia 2020)
Fundacja Medycyny Prenatalnej im. Ernesta Wójcickiego, Warszawa
„Rozszerzanie diety – jak dobrze zacząć”
„Trudności w jedzeniu u dziecka – perspektywa psychologiczna” (26 października
2019) Fizjomed Academy, Kraków