Wielu rodziców uważa, że nie jest łatwo podać dziecku mięso w trakcie rozszerzania diety. Nie ma charakterystycznego, wyrazistego smaku, co rodzi pytania, jak je przyprawić, szczególnie gdy nie chcemy podawać soli. Ze względu na fakturę może być dla dziecka trudne do pogryzienia, co skłania do zastanawiania się, jak je przyrządzić. Nie wiemy też jakie dania z mięsem podczas rozszerzania diety będę odpowiednie dla niemowlaka. Lista wątpliwości bywa długa, ale zdecydowanie warto proponować mięso maluchowi, ponieważ jest odżywcze i zawiera sporą ilość żelaza.
Na szczęście podawanie mięsa dziecku można to sobie ułatwić!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak wybierać mięso?
- Jak je przyprawiać?
- W jaki sposób je podawać?
Poniżej znajdziesz też kilka propozycji na smaczne i łatwe do przygotowania dania z mięsem. Koniecznie je wypróbuj!
Jak wybierać mięso
Wybieraj mięso możliwie najlepszej jakości. Nie oznacza to jednak, że musisz sięgać tylko po produkty ekologiczne. Ogólnie dostępne w sklepach mięso także jest dobrej jakości – upewnij się tylko, że jest świeże. Nieświeże mięso poznasz po tym, że ma szarawy kolor i przykry, mocny zapach.
Możesz wybierać dla dziecka te rodzaje mięsa, które najczęściej goszczą na Twoim talerzu. Jeśli nie przepadasz za królikiem, nie musisz podawać dziecku akurat tego mięsa. Świetnie sprawdzi się drób, ale również wołowina czy wieprzowina. Proponuj także ryby czy owoce morza (w tym artykule znajdziesz sposoby na to, jak to zrobić). Pamiętaj o tym, by nie wybierać bardzo chudych kawałków, bo mogą być dla malucha zbyt trudne do zjedzenia.
Przeczytaj więcej o mięsie w diecie dziecka w artykule: „Mięso w trakcie rozszerzania diety”.
Jak przyprawiać mięso
W okresie rozszerzania diety ze spokojem możesz sięgać po przyprawy – zioła (świeże i suszone) czy mieszanki przypraw (uważaj, żeby nie miały soli czy glutaminianu sodu).
Do mięsa najlepiej sprawdzi się:
- pietruszka,
- bazylia,
- oregano,
- tymianek,
- rozmaryn,
- koperek,
- szczypiorek,
- czosnek,
- słodka papryka,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz.
Unikaj soli i wzmacniaczy smaku. Wiele gotowych mieszanek do mięsa czy ryb niestety ma je w składzie, dlatego zanim dodasz je do mięsa dla dziecka upewnij się, że mają dobry skład.
Ciekawym pomysłem jest też marynowanie mięsa. Dzięki temu będzie smaczne i soczyste. Wykorzystaj kwaśne dodatki, które pomogą mięsu skruszeć. Najprostsze marynaty zrobisz np. z połączenia jogurtu lub oliwy z sokiem z cytryny lub octem oraz ziołami. Wystarczy, że natrzesz mięso marynatą przed przygotowaniem lub odstawisz do lodówki zanurzone w marynacie. Im tłustsze mięso, tym więcej czasu powinno się marynować. Delikatnej piersi z kurczaka wystarczy godzina ale udka czy wieprzowinę możesz zostawić nawet na całą noc.
Delikatniejsze i smaczniejsze będzie również mięso o nieco większej ilości tłuszczu. Dlatego lepiej mogą sprawdzić się np. podudzia z kurczaka niż pierś.
Jak podawać mięso
Mięso dla niemowlaka możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się:
- gotowanie,
- gotowanie na parze,
- pieczenie,
- duszenie.
Mięso będzie delikatniejsze i smaczniejsze przy dłuższej obróbce w niższej temperaturze (np. duszenie, powolne pieczenie). Unikaj jednak zbyt długiego gotowania mięsa (w wodzie czy na parze), bo stanie się twarde i suche.
W zależności od metody rozszerzania diety będziesz podawać mięso na łyżeczce lub do samodzielnego jedzenia.
Jak podać mięso w czasie rozszerzania diety, gdy karmisz łyżeczką?
- ugotuj zupkę na mięsie i zmiksuj ją lub rozgnieć
- ugotuj mięso na parze/w wodzie, rozdrobnij i rozgnieć z warzywami/kaszą
- przygotuj gulasz/curry i podaj w dowolnej konsystencji
- z mięsa mielonego przygotuj pulpeciki/kotleciki i rozgnieć je z sosem do wybranej konsystencji
Jak podać mięso w czasie rozszerzania diety do samodzielnego jedzenia?
- ugotowane/duszone/pieczone mięso pokrojone wzdłuż włókien
- mięso na kości (np. udko z kurczaka, pozbawione skóry i chrząstek)
- mięso rozdrobnione na małe kawałeczki (po 8. m.ż)
- mięso mielone podsmażone z dodatkiem sosu (do kaszy, makaronu, ryżu)
- pulpeciki, kotleciki z mięsa mielonego
- rozgniecione ugotowane mięso z dodatkiem kaszy/warzyw uformowane do kształtu pulpecików
- ugotowane i zmielone w postaci pasty na kanapki, farszu do naleśników/pierogów czy pasztetu
Dziecku łatwiej może być zjadać mięso z dodatkiem sosu lub wody, rosołu, w którym się gotowało.
5 przepisów na dania z mięsem podczas rozszerzania diety
Najprostszy kurczak na parze
Składniki:
- Udko z kurczaka – 120 g
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g)
- Skórka z cytryny – 2 łyżeczki skórki (10 g)
- Tymianek – 1 łyżeczka (5 g)
- Liść laurowy – 1 sztuka
- Ziele angielskie – 1 kulka
Wykonanie:
W miseczce wymieszaj jogurt, skórkę z cytryny i posiekany tymianek (świeży lub suszony). Włóż kawałek kurczaka do marynaty i zostawi na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Na naczyniu do parowania ułóż mięso. Gotuj przez 25-30 minut.
Kluski z gotowanego mięsa
Składniki:
- Ugotowane mięso – 2 garści
- Ugotowana marchewka – 2 kawałki (45 g)
- Jajko – 1 sztuka
- Bułka lub chleb namoczony w mleku – 1 kromka
- Koperek – 2 łyżeczki (10 g)
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj płatki drożdżowe, bułkę tartą lub kaszę manną, aby stała się bardziej zwarta. Nabieraj łyżką masę i formuj w dłoniach kulki. Gotuj w rosole przez ok. 3-4 minuty.
Pulpeciki z surowego mięsa – bazowy przepis
Składniki:
- Mięso mielone wieprzowe – 200 g
- Jajko – 1 sztuka
- Kasza manna lub bułka tarta – 2-3 łyżki
- Warzywa starte na tarce (np. marchewka, brokuł, cukinia) – 2-3 łyżki
- Cebula – 1/2 sztuki
- Natka pietruszki – 2 łyżki
- Słodka papryka – 1 szczypta
- Oliwa do smażenia
Wykonanie:
Pokrój cebulkę i podduś ją na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj do niego cebulkę, starte warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko, dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą i słodką paprykę. Wymieszaj. Formuj z masy małe pulpeciki. Możesz je ugotować na parze (ok. 10 minut) lub upiec w piekarniku (ok. 15 minut w 180 st.).
Sos pomidorowy z mielonym mięsem
Składniki:
- Mięso mielone – 150 g
- Passata pomidorowa – 300 ml
- Marchewka – 1 sztuka
- Cebula – 1/2 sztuki
- Papryka – 1/2 sztuki
- Seler naciowy – kawałek
- Bazylia – 1 łyżeczka (5 g)
- Tymianek – 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie:
Posiekaj cebulę. Podduś ją lekko na rozgrzanej oliwie. Zetrzyj marchewkę, dodaj na patelnię razem z selerem. Duś razem przez chwilę. Dodaj mięso, wymieszaj. Wrzuć bazylię i tymianek, wlej passatę. Zamieszaj. Duś przez ok. 20 minut.
Pulpeciki z kaszą jaglaną
Składniki:
- Kasza jaglana – 2 łyżki (20 g)
- Sos pomidorowy z mięsem – 2 łyżki (20 g)
- Bułka tarta lub płatki drożdżowe – opcjonalnie
Wykonanie:
Ugotuj kaszę jaglaną i sos. Wymieszaj razem. Jeśli masa jest za mało gęsta, dodaj odrobinę bułki tartej lub płatki drożdżowe. Gdy nieco przestygnie formuj podłużne pulpeciki. Po wystygnięciu nie powinny się rozpadać. W takiej formie podawaj do samodzielnego jedzenia.
Podsumowanie – mięso podczas rozszerzania diety
Dania z mięsem podczas rozszerzania diety wcale nie muszą być trudne ani czasochłonne! Wystarczy nieco zmodyfikować nasze codzienne sposoby gotowania i przyprawiania mięsa lub postawić na proste i skuteczne przepisy, aby z łatwością włączyć w dietę malucha mięso. A zdecydowanie warto to zrobić, bo stanowi ono wartościowe źródło żelaza i białka w diecie.