Niedawno pisałam Wam o dwóch zapomnianych zasadach rozszerzania diety. Przypominałam, że dieta niemowlaka musi spełniać dwa ważne warunki:
-
Być bogata w żelazo
-
Być gęsta odżywczo
O ile przy diecie rozszerzanej w sposób klasyczny z łatwością upchniemy w zupce i tłuszcz i mięso i jajko. O tyle wielu rodziców zastanawia się, jak „przemycić” te gęste odżywczo składniki do diety dziecka karmionego BLW? Wcale nie jest to aż takie trudne! Sporo sekretów, które sprawdziłam na własnym Szpinakożercy (który borykał się z anemią) oraz na dzieciach rodziców, którzy prosili mnie o konsultację, udostępniam w czasie kursu on-line „BLW na talerzu”. Jeżeli szukasz kompleksowych rozwiązań i pełnej wiedzy na temat rozszerzania diety dziecka, to zachęcam Cię do skorzystania!
Mam jednak dla Ciebie również szybki i pyszny patent na wartościowe posiłki dla całej rodziny!
TOSTY FRANCUSKIE NA 4 SPOSOBY
Dlaczego tosty francuskie?
Bo mają mnóstwo zalet!
- łatwo się je robi
- można „przemycić” w nich wiele wartościowych składników
- są miękkie i łatwe do zjedzenia już na samym początku rozszerzania diety
- kochają je dzieci i dorośli
- można podać je na spacerze bez obaw o ubrudzenie dziecka, śpiworka i całego wózka!
- same w sobie mogą stanowić pełnowartościowy posiłek (są węglowodany, białka, tłuszcz i warzywa lub owoce). Choć warto je łączyć z innymi dodatkami.
- są książkowym przykładem produktu „gęstego odżywczo i energetycznie”
PRZEPIS PODSTAWOWY
Jeżeli nigdy nie robiłaś tostów francuskich i wydaje Ci się, że jest to skomplikowane i wykwintne danie… to….nic bardziej mylnego! Robiłam je samodzielnie w wieku 7-8 lat korzystając z tego wspaniałego przepisu z równie wspaniałej książki „Książka kucharska Kubusia Puchatka”
Składniki:
Na ok. 7-8 niedużych tostów
- 2 jajka (najlepiej z wolnego wybiegu)
- ok. 100 ml mleka
- 7-8 małych kromek dowolnego pieczywa (to nie musi być chleb tostowy ani chałka ani nawet bułka, weź to, co masz w domu :))
- 1 łyżka masła
W głębokiej misce rozmieszaj bardzo dokładnie widelcem jajka i mleko. Namocz mocno pieczywo w tej mleczno-jajecznej masie. Na patelnie na małym ogniu rozgrzej masło i smaż delikatnie grzanki do lekkiego zrumienienia. Możesz dodatkowo odsączyć je na ręczniczku papierowym.
Oczywiście ten bazowy przepis jest wspaniały sam w sobie 🙂 Możesz tosty zaserwować z dowolnymi dodatkami: owocami, warzywami, jogurtem, śmietankowym serkiem, sosem warzywnym, hummusem, pastą itp.
Ale możesz też rozwinąć skrzydła i spróbować takich 4 modyfikacji:
1. TOSTY FRANCUSKIE Z DYNIĄ
To mój absolutny hit tej jesieni. Są tak pyszne, delikatne, cynamonowe…. Mogłabym jeść je codziennie. Szpinakożerca (ze względu na swoją neofobię :D) musiał się do nich przekonać, ale ostatnie zachwyty, które wykrzykiwał w samochodzie w drodze z basen utwierdziły mnie w przekonaniu, że to przepis na 102!
Składniki i przygotowanie:
Dokładnie takie same jak w przepisie bazowym, ale
- do jajek dodaj 2 łyżki puree z dyni i zmniejsz ilość mleka do ok. 2-3 łyżek
- dodaj przyprawy korzenne (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową)
2. TOSTY FRANCUSKIE Z BANANEM
Najsłodsze ze wszystkich 🙂 Idealne dla małych łasuchów. To też świetny patent na rodzinne podwieczorki. Idę o zakład, że wszystkie dzieciaki zakochają się w tych delikatnych tostach i zapomną o innych słodyczach na stole.
Składniki i przygotowanie:
Dokładnie takie same jak w przepisie bazowym, ale
- do jajek dodaj 1 dojrzałego banana rozgniecionego widelcem i zmniejsz ilość mleka do ok. 2-3 łyżek
- możesz dodać szczyptę cynamonu a dla większego efektu wow np. 1 łyżkę masła migdałowego, wiórki gorzkiej czekolady czy posiekane drobno orzechy
3. TOSTY FRANCUSKIE Z AWOKADO
To przepis zaczerpnięty z najnowszej książki „Ala’antkowe BLW”, którą niezmiennie Wam polecam. To wspaniały sposób na podanie awokado, szczególnie jeśli Twoje dziecko nie przepada za pastami do chleba (jak np. Szpinakożerca :P)
Składniki i przygotowanie:
Dokładnie takie same jak w przepisie bazowym, ale
- do jajek dodaj 1/2 dojrzałego rozgniecionego widelcem awokado i zmniejsz ilość mleka do ok. 2-3 łyżek
- możesz dodać nieco startego żółtego sera, pieprz, słodką paprykę w proszku, posiekany koperek lub szczypiorek
4. FASZEROWANE TOSTY FRANCUSKIE
Tosty zazwyczaj smaruje się po usmażeniu….a co jeśli powiem Ci, że możesz je nadziać tym, na co tylko masz ochotę i usmażyć? W ten sposób możemy wzbogacić je o naprawdę ciekawe i wartościowe dodatki. Jak to zrobić?
Składniki i przygotowanie:
Dokładnie takie same jak w przepisie bazowym, ale…
- najpierw pomiędzy dwie cienkie kromki pieczywa wkładasz dowolny farsz (nie za dużo). Mocno ściskasz ze sobą. Możesz dodatkowo nieco rozwałkować wałkiem.
- następnie maczasz w masie jajecznej i smażysz jak klasyczne tosty francuskie
Przykładowe nadzienia:
- czerwona papryka i serek śmietankowy
- nieco sera żółtego i posiekany ugotowany brokuł
- kawałki gotowanego kurczaka
- suszone pomidory i nieco rozmrożonego szpinaku
- pokrojony w plasterki banan
- masło orzechowe lub migdałowe
- ulubiony domowy krem czekoladowy, np. ten absolutnie bezbłędny!
- dowolne warzywa, które zostały Ci z obiadu
Unikaj jednak nadzienia, które będzie mocno wilgotne, bo tosty mogą się rozpaść.
To tyle! Tak naprawdę wyposażyłam Cię nie w 4 ale w kilkanaście prostych pomysłów na tosty francuskie!
Najmłodszym maluszkom tosty możesz upiec w piekarniku (najlepiej na termoobiegu) i pokroić w słupki, zgodnie z zasadami przygotowywania pokarmów do rączki.
4 komentarze
A jak wyglada temat smażenia w tym wypadku?Moja niania,która od miesiąca zajmuje się moja 18 miesięczna córka patrzy nam nie mało przychylnym okiem kiedy proponuje dziecku placuszki,które przygotowuje na patelni z mała ilością tłuszczu.Nie mówiąc juz o mleku ;)Te tosty wyglądają apetycznie 🙂
A jak wyglada temat smażenia w tym wypadku?Moja niania,która od miesiąca zajmuje się moja 18 miesięczna córka patrzy nam nie mało przychylnym okiem 😉 kiedy proponuje dziecku placuszki,które przygotowuje na patelni z mała ilością tłuszczu.Nie mówiąc juz o mleku ;)Te tosty wyglądają apetycznie o chętnie bym się skusiła 🙂
Ja zawsze mowię, że jest smażenie i smażenie – co innego podsmażyć placuszki na prawie suchej patelni a co innego usmażyć schabowego na głębokim tłuszczu 🙂 inny czas smażenia, inne procesy zachodzą itp.
W przypadku tostów – smażymy je na średnio nagrzanej patelni, na maśle tak naprawdę tylko tyle, by jajko się ścięło 🙂 masło sie w tym wypadku nie pali, wiec dla mnie jest to produkt odpowiedni juz w ok 9 miesiącu 🙂
genialne sa z avocado, ja lubie tezz humusem i oliwa, dostaliśmy taki opiekacz Breville DuraCeramic, wygodny szybki az chce się robic