Home Gotowanie i planowanie Lista pierwszych pokarmów do rączki dla dziecka! Finger foods, nie tylko dla BLW

Lista pierwszych pokarmów do rączki dla dziecka! Finger foods, nie tylko dla BLW

Autor Zuzia

Wiele osób kojarzy metodę BLW jedynie z podawaniem dziecku posiłków w kawałkach do samodzielnego jedzenia. To nie do końca prawda! „Bobas lubi wybór ” owszem zakłada, że dziecko samodzielnie decyduje o tym, ile jedzenie chce zjeść, samo też powinno ładować to jedzenie do paszczy! Ale BLW to coś znacznie więcej, to filozofia, która w prosty sposób uczy nas wprowadzać w życie złotą zasadę żywienia. Daje dziecku wybór, wolność i przestrzeń do nauki.

Jednak nie wszystkie dzieci mogą stosować tą metodę od początku rozszerzania diety. Nie wszyscy rodzice również chcą się na nią zdecydować. Wielu nigdy o niej nie słyszało po prostu!

Dziś przygotowałam bardzo praktyczny artykuł dla wszystkich rodziców rozszerzających dietę swojego dziecka. Bo wszystkie dzieci powinny, jak najszybciej, otrzymać jedzenie o różnorodnej konsystencji, również do samodzielnego jedzenia rękami. To bardzo ważny element ich rozwoju, niezbędny do nauki gryzienia, połykania, żucia a nawet rozwoju mowy!

WHO i specjaliści od żywienia zalecają, że wszystkie dzieci w ok. 7 miesiąca życia powinny otrzymywać jedzenie w kawałkach do samodzielnego spożywania rączkami.

Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z karmienia dziecka łyżeczką, jeśli masz taką ochotę, potrzebę czy przekonania! To normalny etap rozszerzania diety, w której łączymy różne sposoby karmienia.

Wielu rodziców przeżywa ogromny dylemat dotyczący tego, jak dokładnie powinno wyglądać to jedzenie w kawałkach. Czy powinno być duże czy małe? Miękkie czy raczej łatwe do żucia? A co z zadławieniami i zakrztuszeniami? Sporo na ten temat pisałam już w kompendium na temat rozszerzania diety dziecka.


fe-book


JAK POWINNY WYGLĄDAĆ PIERWSZE POKARMY „DO RĄCZKI”?

Tak naprawdę wiele zależy od wieku dziecka.

  • 6-7 miesięcy – kształt słupków, przypominający palec. Łatwe do schwytania. Miękkie, rozpadające się w buzi (gotowana marchewka, awokado, dojrzała gruszka, brzoskwinia), można wprowadzić kaszki, płatki gotowane i krojone w kształcie prostokątów, kulki z warzyw, mięsa i zbóż itp.
  • 8-9 miesięcy – można wprowadzić pokarm niewielkiej wielkości, krojony (np. zielony groszek, pomidor w kawałkach, rodzynki), gdyż powoli dziecko doskonali chwyt szczypcowy
  • 10-12 miesięcy – warto eksperymentować z każdą konsystencją, różnymi wielkościami. Dzieci coraz lepiej radzą sobie z żuciem, gryzieniem. Nadadzą się wszystkiego rodzaju placki, muffinki, naleśniki, kanapki. Unikać produktów ryzykownych!

BEZPIECZNE BLW #3

BEZPIECZNE BLW #2

PRODUKTY NIEBEZPIECZNE!

Nie podawaj dziecku do samodzielnego jedzenia:

  • twardych produkty (np. nieduże kawałki surowej marchewki, plasterki jabłka, mocno wysuszone chipsy jabłkowe)
  • całych orzechów (możesz podawać natomiast zmielone lub w postaci masła)
  • twardych cukierków
  • gumy
  • popcornu
  • ryby z ośćmi (musisz ją dokładnie z nich oczyścić)
  • winogron i pomidorków koktajlowych w całości (należy je przeciąż wzdłuż)
  • pożywienia na wykałaczkach
  • surowych warzyw, jak seler, marchew, sałata
  • kawałków surowego jabłka (możesz je zetrzeć na tarce lub podać obrane w całości)
  • suszonych owoców w całości (np. cała morela). Kawałki wielkości rodzynki są odpowiednie
  • parówki lub kiełbaski w całości (przekrój ją wzdłuż)

A co możesz podać? Mnóstwo rzeczy 😀 Najlepiej zacznij od tych najmniej przetworzonych – ugotowanych lub surowych warzyw, gotowanego mięsa, miękkich owoców. Z czasem możesz eksperymentować z przepisami na przeróżne placuszki, naleśniki z farszem, gulasze, sosy warzywne z kaszą, muffinki, omlety! Możliwości są niemal nieograniczone 🙂


mini ebook samodzielne jedzenie


30 IDEALNYCH POKARMÓW „DO RĄCZKI” NA POCZĄTEK – FINGER FOODS

WARZYWA

BLW pokarmy do rączki

  • Pomidory, ćwiartki lub plasterki
  • Marchewka, ugotowana, pokrojona w słupki
  • Batat, upieczony, w słupkach
  • Dynia, upieczona, ugotowana, w grubych plastrach
  • Zielony groszek, gotowany
  • Kalafior, brokuł, pojedyncze różyczki
  • Ziemniaki, w ćwiartkach lub słupkach
  • Cukinia, pieczona lub gotowana w słupkach
  • Buraki, pieczone lub gotowane w słupkach
  • Ogórek kiszony, w słupkach
  • Kiszona kapusta, posiekana

OWOCE

BLW pokarmy do rączki

    • Gruszki, miękkie, ćwiartki bez pestek
    • Banan, w całości lub przedzielony na pół, można częściowo zostawić skórkę
    • Brzoskwinia, nektarynka, dojrzała, w plasterkach
    • Winogrona, przecięta wzdłuż na pół
    • Melon, w grubych plastrach
    • Pomarańcze, madarynki w cząstkach
    • Jabłka, w plastrach, duszone, pieczone lub ugotowane
    • Maliny, jeżyny, borówki w całości (duże można przekroić)
    • Truskawki, przekrojone na ćwiartki
    • Śliwki, dojrzałe, w ćwiartkach
    • Arbuz, w słupkach, z pozostawioną skórką

fe-book


BIAŁKO

      • Fasola, ciecierzyca, ugotowane na miękko, jeśli zbyt duże – przekrojone na pół
      • Pałka z kurczaka
      • Pierś z kurczaka, gotowana lub pieczona w folii, podzielona na włókna
      • Polędwiczki wieprzowe, pieczone lub gotowane, w słupkach
      • Jajka, gotowane, w ćwiartkach
      • Omlet, podzielony na ćwiartki, kwadraty
      • Klopsiki, kulki z mięsa i warzyw
      • Ryba, pieczona, gotowana, podzielona na włókna, bez ości
      • jogurt, do jedzenia palcami

ZBOŻA

      • Makaron ugotowany na miękko, penne, świderki
      • Owsianka, ugotowana na gęsto lub upieczona, pokrojona w słupki
      • Polenta, pokrojona w słupki
      • Kulki z ryżu, kaszy, z dodatkiem warzyw lub owoców
      • Chleb, w słupkach
      • Tosty francuskie, pokrojone w słupki

IMG_0849

Prawda, że to nie musi być skomplikowane? 😀


A jeśli nadal czujesz niepokój, gdy myślisz o rozszerzaniu diety Twojego dziecka…

jeśli szukasz sprawdzonych informacji i gotowych rozwiązań,

skorzystaj z mojego KURSU ON-LINE!

To wygodna forma przekazania wiedzy 🙂 Wszystkie materiały możesz wykorzystać od razu i nagrania webinarów oglądać tyle razy, ile tylko chcesz! Kliknij w obrazek i poznaj szczegóły:

Polecane wpisy

13 komentarzy

Nieidealna Anna 2017-09-15 - 18:35

Rewelacja,Zuza trochę odświezylas mi umysl :)dzieki.

Odpowiedz
speare 2017-09-15 - 21:17

dlaczego nie wolno podawac surowej marchewki? czy chodzi o marchewke w kawalku czy w ogole o to, ze jest surowa? ostatnio podawalam swojej rocznej córce marchew startą na drobnych oczkach tarki w formie surowki, nie powinna jeszcze jesc takich pokarmow?

Odpowiedz
speare 2017-09-16 - 06:49

super 🙂 dziekuje za odpowiedz 🙂

Odpowiedz
Kamila Wiszniewska 2018-01-25 - 08:41

Mam pytanie o mięso przy początkach rozszerzania (syn ma 6,5 miesiąca) – czy może to być mięso pieczone w oliwie i czy mogę smażyć? Myślałam, żeby upiec, albo usmażyć kawałek i pokroić potem w słupki. Czy takie coś powinnam nieco później wprowadzać. I czy mogę gotować płatki owsiane na mleku?

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-01-26 - 19:01

Na początku myślę, że warto wybrać gotowanie, duszenie, parowanie albo pieczenie (np. w folii). Smażenie lepiej dodać później. Poza tym duszone mięso jest znacznie miękciejsze 🙂 Owsiankę generalnie można już gotować na mleku, jeśli wprowadziłaś mleko krowie. Ale pamiętaj, że mleko krowie jest dość ciężkie dla malucha i nie powinno się go podawać zbyt dużo. Możesz czasami korzystać też z mleka roślinnego lub po prostu wody

Odpowiedz
justynak 2018-03-13 - 12:38

Moja córka ma 8 miesięcy i strasznie się boję dać jej twarde warzywa jak papryka albo małe rodzynki czy groszek. Ona naprawdę się tym nie udusi? (jak odgryzie duży kawałek papryki na przykład)

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-03-13 - 22:04

Papryki nie powinna jeszcze przegryźć, będzie ją bardziej ssać. A groszek czy rodzynki, jeśli tylko jest w stanie je złapać w dwa palce, są jak najbardziej bezpieczne

Odpowiedz
Małgosia Przepióra 2018-05-13 - 07:36

No niestety, u mnie córka bez zębów była w stanie praktycznie od początku odłamać kawałek papryki, ogórka itp.

Odpowiedz
EwkaJJ 2018-03-14 - 13:19

Od kiedy można podawać kiszony ogórek (albo kapustę) maluchowi? Troszkę mnie zdziwił widok kiszonego ogórka tu 🙂 A nie ukrywam że chętnie bym dziecku jak najszybciej zaczęła dawać.

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-03-16 - 08:46

Teoretycznie od początku ale ja bym pewnie zaproponowała ok. 8-9 miesiąca, po innych smakach. No i oczywiście nie za często, bo jest słony. Ale dzieci kochają kiszonki! 😀

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-05-14 - 09:41

W plastrach ale duszone, gotowane. pieczone 🙂 Nie surowe

Odpowiedz
Kinga Kalinowska-Materniak 2018-05-16 - 11:55

Kiedy w takim razie można podać surowe? Często spotykam się z podawaniem od początku rozszerzania diety słupków z jabłka.

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-05-17 - 09:57

Surowe można od początku ale w całości lub starte, w słupkach, plasterkach – ja proponuję czekać co najmniej do 2. roku życia

Odpowiedz

Napisz komentarz