Bardzo lubię muffinki 😀 Mają uroczy kształt i praktycznie zawsze się udają! Uwielbiam też foremki na muffinki <3 zawsze kuszą mnie w sklepach 🙂 Dlatego dosyć często pojawiają się na naszym stole. Robiłam już muffiny jajeczne, owsiane, bananowe a teraz przyszła pora na muffinki z płatków jaglanych!
Szpinakożerca ma aktualnie 20 miesięcy 🙂 Nadal w 99% unikamy wszelkiego cukru, ale coraz częściej musimy robić domowe wypieki, które będą alternatywą dla tych słodszych podawanych chociażby w czasie spotkań rodzinnych.
Jednym z takich naprawdę fajnych i udanych wypieków są te babeczki! Same zdrowe składniki, są puszyste, mięciutkie i słodkie. A co najważniejsze robi się je bardzo szybko!
MUFFINKI Z PŁATKÓW JAGLANYCH Z OWOCAMI
Składniki:
(na ok. 6 muffinek)
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1/2 dojrzałego banana
- 1 jajko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka rodzynek
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (możesz pominąć)
- garść ulubionych owoców (maliny, borówki, truskawki, kawałki jabłka, gruszki)
Banana rozgnieść z płatkami. Dodać pozostałe składniki (poza owocami) i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Na wierzchu poukładać ulubione świeże owoce. Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanych do 180 st.
Wystudzić i zajadać 😀
Najlepsze na świeżo, ale świetnie sprawdzą się również na następny dzień, jako drugie śniadanie do szkoły/pracy.
Muffinki z płatków jaglanych nie zawierają cukru, glutenu ani tłuszczu 🙂
Dużo pomysłów na inne śniadaniowe potrawy dla całej rodziny znajdziesz między innymi w tych wpisach:
10 ulubionych śniadań Szpinakożercy
Zapiekana owsianka z marchewką