Home Cukier i słodycze 3-składnikowe brownie BEZ CUKRU, mąki, jajek – najprostsze, najlepsze!

3-składnikowe brownie BEZ CUKRU, mąki, jajek – najprostsze, najlepsze!

Autor Zuzia
brownie bez cukru

Zdrowe słodycze… to hasło, które wcale nie jest tak proste i oczywiste, jak się wydaje. Łatwo jest wpaść w pułapkę zdrowych słodyczy. Badania pokazują, że jeśli uznajemy coś za zdrową przekąskę… to jemy tego po prostu więcej. Ponad to, z punktu widzenia nawyków żywieniowych każde ciasto, batonik, ciasteczko, nawet to w 100% zdrowe – tak jak tytułowe brownie bez cukru – kształtuje nawyk jedzenia słodkich rzeczy. Pisałam o tym szerzej przy okazji wpisu o daktylowych batonikach, które są niby fajne, smaczne i zdrowe, a jednak nie do końca krystaliczne :D. O zdrowych słodyczach i zdrowych zamiennikach cukru wspominałam też w czasie ostatniego live o słodyczach, którego nagranie możecie znaleźć na kanale YouTube Magdy Komsty z bloga wymagające.pl 

 

Czy to oznacza jednak, że nie warto się starać? Że do kosza pora wyrzucić wszystkie modne, wegańskie, raw przepisy na słodycze z kaszy jaglanej? Absolutnie nie! To fajny i zdrowy trend. Musimy jednak z niego korzystać z głową :). Bo to, że coś nie zawiera cukru, wcale nie oznacza, że nie jest słodkie i wcale nie oznacza, że jest całkowicie zdrowe. Jest zdrowsze i można to jeść częściej niż zwykłe słodycze, ale nie zastąpi świeżych owoców i warzyw!

 
Dość wstępu! Poznajcie najprostszy i najzdrowszy przepis na brownie, jaki kiedykolwiek znalazłam

3-SKŁADNIKOWE BROWNIE BEZ CUKRU

brownie bez cukru

brownie bez cukru

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • ½ szklanki masła migdałowego (zamiennie orzechowego lub jakiegokolwiek innego)
  • 2 łyżki kakao (z karobem też się uda, ale to nie ten sam smak)
  • garść malin (truskawek, borówek, orzechów, rodzynek, itp.)

Banany, masło i kakao zmiksować na gładką masę, Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać malinami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st, przez ok. 30-40 minut.

Prawda, że proste? Zrobisz to ciasto w 5 minut, a gwarantuję, że nikt nie zauważy, że nie dodałaś ani grama cukru i mąki!

Jeżeli natomiast nie przepadasz za smakiem bananów w cieście, mam dla Ciebie jeszcze lepszą alternatywę. Zamiast rozgniecionych bananów wykorzystaj jabłka – rozgotuj je w małym garnuszku, do uzyskania ok. 1 szklanki musu z jabłek. 

4

brownie bez cukru

 

 

Polecane wpisy

8 komentarzy

bastalena I Owsianka & Kawa 2018-01-12 - 18:50

A lepiej zrobić je w dużej formie czy w postaci muffinek? 🙂

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-01-13 - 12:04

Muffinki bedą bardziej suche (warto je oczywiście krócej piec) ale ja chyba wolę w blaszce 🙂

Odpowiedz
Aga Wojdat 2018-01-14 - 10:07

Fajne, uwielbiam proste jak drut przepisy 😀 Przetestuje jak mnie wreszcie najdzie wena na pichcenie 😉

Odpowiedz
Katarzyna Gumienna 2018-02-10 - 14:46

Niestety nie wyszło. Po 50 min dalej jest płynne w środku. Jedynie lekko ściął się wierzych. Czemu?

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-02-11 - 12:54

Niestety nie wiem. To brownie, powinno byc wilgotne i miękkie w środku. Ale może to kwestia składników – czasem masło orzechowe jest rzadsze a banan mniejszy.

Odpowiedz
Katarzyna Gumienna 2018-02-11 - 13:03

UżywA łam masła roślinnego. Może było go za dużo, albo za mało banana.

Odpowiedz
Iza Izaw 2018-03-25 - 00:01

Witam. A jaki jest zamiennik masła orzechowe? Dziękuję.

Odpowiedz
Zuzia - SzpinakRobiBleee.pl 2018-03-25 - 09:24

Masło migdałowe, masło z nerkowców, masło z pestek słonecznika 🙂

Odpowiedz

Napisz komentarz