Zdrowe słodycze… to hasło, które wcale nie jest tak proste i oczywiste, jak się wydaje. Łatwo jest wpaść w pułapkę zdrowych słodyczy. Badania pokazują, że jeśli uznajemy coś za zdrową przekąskę… to jemy tego po prostu więcej. Ponad to, z punktu widzenia nawyków żywieniowych każde ciasto, batonik, ciasteczko, nawet to w 100% zdrowe – tak jak tytułowe brownie bez cukru – kształtuje nawyk jedzenia słodkich rzeczy. Pisałam o tym szerzej przy okazji wpisu o daktylowych batonikach, które są niby fajne, smaczne i zdrowe, a jednak nie do końca krystaliczne :D. O zdrowych słodyczach i zdrowych zamiennikach cukru wspominałam też w czasie ostatniego live o słodyczach, którego nagranie możecie znaleźć na kanale YouTube Magdy Komsty z bloga wymagające.pl .
Czy to oznacza jednak, że nie warto się starać? Że do kosza pora wyrzucić wszystkie modne, wegańskie, raw przepisy na słodycze z kaszy jaglanej? Absolutnie nie! To fajny i zdrowy trend. Musimy jednak z niego korzystać z głową :). Bo to, że coś nie zawiera cukru, wcale nie oznacza, że nie jest słodkie i wcale nie oznacza, że jest całkowicie zdrowe. Jest zdrowsze i można to jeść częściej niż zwykłe słodycze, ale nie zastąpi świeżych owoców i warzyw!
Dość wstępu! Poznajcie najprostszy i najzdrowszy przepis na brownie, jaki kiedykolwiek znalazłam
3-SKŁADNIKOWE BROWNIE BEZ CUKRU
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- ½ szklanki masła migdałowego (zamiennie orzechowego lub jakiegokolwiek innego)
- 2 łyżki kakao (z karobem też się uda, ale to nie ten sam smak)
- garść malin (truskawek, borówek, orzechów, rodzynek, itp.)
Banany, masło i kakao zmiksować na gładką masę, Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać malinami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st, przez ok. 30-40 minut.
Prawda, że proste? Zrobisz to ciasto w 5 minut, a gwarantuję, że nikt nie zauważy, że nie dodałaś ani grama cukru i mąki!
Jeżeli natomiast nie przepadasz za smakiem bananów w cieście, mam dla Ciebie jeszcze lepszą alternatywę. Zamiast rozgniecionych bananów wykorzystaj jabłka – rozgotuj je w małym garnuszku, do uzyskania ok. 1 szklanki musu z jabłek.
8 komentarzy
A lepiej zrobić je w dużej formie czy w postaci muffinek? 🙂
Muffinki bedą bardziej suche (warto je oczywiście krócej piec) ale ja chyba wolę w blaszce 🙂
Fajne, uwielbiam proste jak drut przepisy 😀 Przetestuje jak mnie wreszcie najdzie wena na pichcenie 😉
Niestety nie wyszło. Po 50 min dalej jest płynne w środku. Jedynie lekko ściął się wierzych. Czemu?
Niestety nie wiem. To brownie, powinno byc wilgotne i miękkie w środku. Ale może to kwestia składników – czasem masło orzechowe jest rzadsze a banan mniejszy.
UżywA łam masła roślinnego. Może było go za dużo, albo za mało banana.
Witam. A jaki jest zamiennik masła orzechowe? Dziękuję.
Masło migdałowe, masło z nerkowców, masło z pestek słonecznika 🙂