Przepis jest prosty i naprawdę nie warto przedłużać! Jeśli masz ochotę na pyszne śniadanie lub deser, to spisz wszystkie składniki (jest spora szansa, że masz je wszystkie w domu!) i zaplanuj 5 minut na przygotowanie i ok. 20 na ugotowanie :D. Potem, to już tylko rozkosz podniebienia.
Ryż na mleku kokosowym możesz podać maluchowi właściwie od początku rozszerzania diety, o ile udało Ci się wcześniej wprowadzić poszczególne składniki. Możesz również samodzielnie modyfikować liczbę dodanych daktyli i w ten sposób zmniejszać lub zwiększać słodycz. Podana ilość daje ryż słodki, deserowy :).
Wiem, że czasem macie problem ze znalezieniem dobrego mleczka kokosowego. Ja używam praktycznie zawsze mleczka kokosowego z Rossmana.
Ma dobry skład, niezłą cenę (od 7-9 zł za puszkę) i łatwo mi je kupić przy okazji innych zakupów drogeryjnych.
Pamiętaj też, że mleczko kokosowe a napój kokosowy (mleko kokosowe), to zupełnie inne produkty! Do tego przepisu potrzebne Ci prawdziwe, tłuste mleczko kokosowe :).
RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM Z MALINAMI
Czego potrzebujesz?
- 100 g ryżu (polecam jaśminowy, basmati lub parboiled, ale może być dowolny)
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody lub dowolnego mleka
- 5-6 daktyli
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- garść chipsów kokosowych do dekoracji
- 200 g malin (lub innych owoców, świetnie pasują też wiśnie czy mango)
Ryż przepłucz na sitku. Zalej wodą/mlekiem i mleczkiem kokosowym. Ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut. Gdy ryż zacznie gęstnieć dodaj wiórki kokosowe i posiekane daktyle (lepiej nie robić tego na początku, bo lubią się przypalać). Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dodaj nieco wody lub przedłuż czas gotowania. Mieszaj co jakiś czas, aby ryż się nie przypalił.
Ugotowany ryż zostaw pod przykryciem na 5 minut. W tym czasie naszykuj miseczki i owoce. Przełóż ryż do miseczek, dodaj owoce i posyp chipsami kokosowymi.
Modyfikacja? Do gotującego się ryżu możesz dodać nieco ziarenek wanilii, a wiórki kokosowe zamienić na płatki migdałowe.
Smacznego!
PS. Przepis ten ma dwie świetne zalety!
Po 1. jest gęsty odżywczo i energetycznie (nie wiesz, co to znaczy i czy to dobrze? Przeczytaj!). Nadaje się więc dla maluchów, które jedzą mało i są na początku rozszerzania diety
Po 2. może z łatwością zostać podany jako deser, który zadowoli nie tylko niemowlaka, ale i całą rodzinę
Przeczytaj również: