Lubię się zdrowo odżywiać :). Dlatego lubię też przepisy na zdrowe słodycze!
Zakładam, że jeśli podaję dziecku coś słodkiego, co jednocześnie ma jakąś wartość odżywczą, to dostaje ono coś więcej niż tyko cukier.
Ale…
Wiem też, że by się zdrowo żywić nie musimy korzystać tylko z ekologicznych, zdrowych, wytworzonych z dbałością o każdy składnik nowinek dietetycznych. Czasami lepiej jest zjeść kawałek tradycyjnego, ciężkiego sernika niż 3 kawałki najzdrowszego ciasta marchewkowego.
Mam w notatniku nawet wersję roboczą wpisu pt. „Dlaczego nie lubię daktylowych batoników?” I wcale nie opowiadam w nim, że one mi nie smakują :D.
W czwartej edycji mojego kursu o słodyczach w diecie dzieci opowiadam o tym, że w niczym nie możemy przesadzać. Nawet w jedzeniu zdrowych deserów :). Ale jeżeli zasadę proporcji przyłożymy do słodyczy, to okaże się, że te zdrowsze wersje słodkich przyjemności powinny zdecydowanie częściej pojawiać się na naszym stole niż klasyczne :D.
Dlatego przygotowałam dla Was krótkie zestawienie 5 (moim zdaniem najlepszych) przepisów na zdrowe słodycze!
-
- Niektóre z nich zawierają zwykły cukier ale w niewielkiej ilości
- Inne nie mają żadnej formy cukru
- Jedne wyglądają i smakują niemal jak klasyczne słodkości
- Inne to znak naszych czasów 😀 Połączenia zupełnie nowych smaków!
5 PRZEPISÓW NA ZDROWE SŁODYCZE DLA DZIECI
BATATOWE KULKI MOCY
Przepis od BLWMama
Nadaje się nawet dla bardzo małego dziecka :D. Początkowo robiłam je całkowicie bez dodatku miodu i syropu – też były pyszne. Skradły serca moich rodziców, gdy przeszli na weganizm. Takie zdrowe słodycze na pewno skradną i Wasze!
SKŁADNIKI
1/2 średniego batata
2 czubate łyżki zmielonego sezamu*
2 czubate łyżki drobnych wiórków kokosowych
1 łyżka roztopionego masła/oleju kokosowego/oleju z orzechów włoskich/migdałowego/sezamowego czy innego tłoczonego na zimno oleju o łagodnym smaku
1/2 – 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Polewa: 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego + 1 łyżka karobu/kakao + 1/3 łyżki miodu
WYKONANIE
Batata obierz i ugotuj w małej ilości wody. Batata przełóż do miski, dodaj miód i tłuszcz. Zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj zmielony sezam i wymieszaj. Teraz dodaj 1 łyżkę drobnych wiórków kokosowych i wymieszaj, dodaj wiecej wiórków, jeśli masa nie jest gęsta. Masę odstaw do lodówki na 30 min lub dłużej. Nabieraj około łyżeczkę ciasta i lep kule. Odkładaj na talerz lub do papilotek.
Z polewą czekoladową są nieziemsko dobre! A taka polewa, to dodatkowa porcja zdrowego tłuszczu :-). Bez niej też są jednak przepyszne!
POLEWA: masło rozpuść w rondlu, dodaj karob/kakao i wymieszaj. Zostaw na kilka minut, aby przestygła i dodaj miód. Wymieszaj. Polewaj kule i łyżeczką zbieraj polewę, która ściekła na talerz i polewaj boczki. Pierwszy raz byłam taka cierpliwa i efekt mnie zachwycił, więc warto! Odstaw do lodówki na 15 min i serwuj :-).
KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI
Przepis od Cooking for Emily
Ciasteczka wyglądają pięknie, są tak kruche i delikatne! Niby zdrowe słodycze, a niebo w gębie :). Podchodzą pod prawdziwy rarytas, wymagają nieco pracy, ale warto!
¾ szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
2 małe jajka
200 g fig suszonych
3-4 miękkie daktyle
skórka z ¼ pomarańczy
sok z niecałej połowy pomarańczy
1 i ½ łyżki miodu
szczypta cynamonu
WYKONANIE
Przygotować ciasto: zmiksować płatki owsiane na mąkę. W misce wymieszać zmiksowane płatki, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Do mieszanki dodać pokrojone masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się zbyt kleiło podsypać lekko mąką i szybko zagnieść. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotować nadzienie: w robocie kuchennym umieścić wszystkie składniki nadzienia i zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować w podłużny prostokąt, pociąć ciasto na kawałki ok. 5 centymetrowe w szerokości (długość jak wyjdzie). Na środku każdego paska ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć wzdłuż nadzienie. Jeśli nie macie takiego rękawa, to można próbować poradzić sobie z torebką foliową z wyciętą dziurką, aczkolwiek nadzienie jest dość lepkie i gęste więc może to być kłopotliwe. Brzegi ciasta założyć na zakładkę, przewrócić miejscem łączenia do dołu i spłaszczyć lekko każdy wałek, dociskając sklejone brzegi pod spodem. Pokroić w 3-4 cm kawałki. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
ORZECHOWA SZARLOTKA
Przepis od Kwestia Smaku
Zdrowsza wersja popularnego deseru, to zdecydowanie najlepsza szarlotka świata :). Nie przepadam za jabłecznikami, ale ta wersja jest idealna! Nie zapomnijcie tylko dodać kokosa i wiśni :).
SKŁADNIKI
100 g mąki owsianej bezglutenowej*
75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek
75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
50 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
50 g oleju kokosowego (lub masła)
ok. 10 wiśni (w syropie/z kompotu/mrożonych) – niekoniecznie
2 łyżki wiórków kokosowych
1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
WYKONANIE:
Ciasto: do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło albo olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną całość i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka: świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut, aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.
Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zarumieniony przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi. Można posypać mąką kokosową i podawać z wiśniami.
ROZPUSTNY BUDYŃ JAGLANY
Przepis od Jadłonomia
Sama nazwa sprawia, że masz ochotę zjeść cały garnek. Efekt jest jeszcze lepszy! Zwykły budyń nie umywa się do tego przepisu, a ja na budyniach się znam :D.
SKŁADNIKI
2 1/3 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki kaszy jaglanej
15 – 20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli, budyń będzie naprawdę słodki – jak czekoladowy pudding)
1 gorzka czekolada
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/4 łyżeczki soli morskiej
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady. Następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami.
OWOCE POD KRUSZONKĄ
Przepis od Zabawa w gotowanie
Z tego przepisu bije prostota, łatwość wykonania i zapach lata :). Deser szybki i idealny do przygotowania, zarówno zimą, jak i latem. Dodaj te owoce, które masz pod ręką, a za każdym razem uzyskasz inny efekt :D. Bo zdrowe słodycze nie muszą być nudne!
SKŁADNIKI:
1 kubek płatków owsianych
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: posiekane orzechy
owoce (u nas jabłka i jagody z zamrażarkowych zapasów)
WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy razem z jagodami do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy kruszonkę – mieszamy w misce wszystkie składniki i rozcieramy w rękach, żeby uzyskać konsystencję okruchów chleba. Zasypujemy kruszonką owoce, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Jeśli wcześniej kruszonka nam się mocno przyrumieni możemy przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! 🙂
Mam nadzieję, że skorzystacie z moich pomysłów na zdrowe słodycze. Wszystkie przepisy są sprawdzone, więc daje na nie 100% gwarancji!
3 komentarze
Budyń Jadłonomi znam i nawet wczoraj na śniadanie był. Robię bez czekolady i też jest świetny – daję wtedy więcej daktyli.
A na tę szarlotkę się skuszę chyba dziś, bo jest bezglutenowa, a jak odstawiłam gluten świetnie się czuję tylko potrzebuję właśnie sprawdzonych przepisów bez niego.
Pierwszy przepis bardzo mnie zaskoczył.
Świetne przepisy;) I zdecydowanie smaczniejsze niż to co mamy dostępne w sklepach. Chętnie wypróbuję;)