Home Gotowanie i planowanie Warzywny sos bolognese! Nasz ukochany przepis na spaghetti bolognese

Warzywny sos bolognese! Nasz ukochany przepis na spaghetti bolognese

Autor Zuzia
warzywny sos bolognese

Dawno temu, czytając książkę, której tytułu już nie pamiętam (niestety mam takie problemy z pamięcią, nie pamiętam też nazwisk i twarzy… :P) dowiedziałam się, że prawdziwy sos bolognese potrzebuje czasu i cierpliwości. Co wcale nie oznacza, że wymaga dużo pracy! Osobiście uwielbiam takie dania, które przygotowuje się krótko ale potrzebują czasu, by stać się wyjątkowe. Dlatego kocham też gulasze czy pieczenie chleba i ciasta drożdżowego. Ta celebracja gotowanie mnie fascynuje! Nie da się jednak ukryć, że rzadko kiedy mamy czas na taką celebrację… dlatego ja ten sos przygotowuje zazwyczaj w niedzielę. Przed południem, gdy mam sporo energii, siekam wszystkie składniki, mieszam i doprawiam. A potem czas dokończy dzieło <3 Ja wtedy mam chwilę na spokojną kawę a może nawet kilka stron książki (Szpinakożerca w weekendy bywa łaskawy i sporo śpi w dzień).

Nie martw się jednak! Ten sos można przyrządzić naprawdę szybko! A jest niesamowicie pyszny, głęboki w smaku i mega warzywny.

Z książki (której tytułu nie pamiętam :P) dowiedziałam się, że by zrobić dobry sos boloński, poza czasem i cierpliwością, potrzebna jest też wiedza! I tak przygotowania składają się z kilku faz:

  • duszenie warzyw
  • podsmażanie na wysokim ogniu mięsa
  • odparowanie wina (dla dzieci polecam ocet balsamiczny)
  • powolne gotowanie pomidorów

I gdy o tym pamiętasz, sos nie ma prawa się nie udać! Spójrz, jakie to proste:

warzywne spaghetti bolognese

BARDZO WARZYWNY SOS BOLOGNESE 

SKŁADNIKI: 

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • inne warzywa, które aktualnie posiadasz – papryka, cukinia, seler, pietruszka (ok. 1-2 garści)
  • 500 g chudego mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego wieprzowo-wołowego, wieprzowo-indyczego
  • ok. 700 g passaty pomidorowej
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach lub ok. 500 g świeżych posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub 1/3 kieliszka czerwonego wina
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy,
  • 1/2 łyżeczki tymianku (lub kilka gałązek świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub garść świeżej)
  • parmezan do podania

Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki (ćwiartki czy coś koło tego). Wrzucamy do misy blendera i miksujemy tak, by powstała drobniusieńka kosteczka. Jeżeli nie mamy blendera, możemy warzywa drobniutko posiekać lub zetrzeć je na tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy warzywa, dodajemy nieco soli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Następnie dodajemy pozostałe masło klarowane, zwiększamy ogień i wrzucamy mięso, podsmażamy szybko! Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz ziołowy i suszone zioła), czekamy aż odparuje cała woda. Dodajemy ocet lub wino i znów czekamy aż ładnie odparuje (ok. 2-3 minuty).

warzywne spaghetti bolognese

Dodajemy passatę, pomidory z puszki lub świeże, świeży tymianek, jeszcze nieco soli, szczyptę cukru i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na malutkim ogniu pod częściowym przykryciem ok. 1-1,5 h (zależy jak dużo wody miały pomidory).

Gdy sos jest gotowy, dodajemy świeżą bazylię (chyba że wcześniej użyliśmy suszonej), doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z ulubionym makaronem i oczywiście szczodrą porcją parmezanu <3

warzywne spaghetti bolognese

warzywne spaghetti bolognese

Ten sos to wspaniały sposób na „przemycenie warzyw”. Pamiętaj jednak, że nie przemycamy dziecku warzyw, których ono nie lubi i nie oszukujemy dziecka! Więcej pisałam o tym we wpisie JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA?



Polecane wpisy

Napisz komentarz