5,K
Z „biszkoptów” ściąć wierzch, nasączyć je lekko wodą z sokiem z cytryny. Na spód nałożyć dżem i odrobinę masy kokosowej. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyłam całą masę. Wierzch udekorować owocami a bok ściętym i pokruszonym ciastem
Tort to nie jest zwykłe ciasto 🙂 To ciasto z przesłaniem! Ma w sobie jakąś magię i wyjątkowość. Tradycyjnie to ktoś dla nas ten tort przygotowuje i dostać tort urodzinowy jest zawsze bardzo miło 🙂 A ponieważ ja uwielbiam piec i gotować, od początku wiedziałam, że również na pierwsze urodziny Szpinakożercy, przygotuję mu prawdziwy TORT! Jego tort na pierwsze urodziny 🙂
Generalnie tort na pierwsze urodziny to temat dość kontrowersyjny. Rodzice dzielą się raczej na 3 grupy (nie wiem kompletnie dlaczego nastawione do siebie wrogo???!!):
1. Upiekę/zamówię specjalny tort dla mojego szkraba (w tej grupie jestem ja :D) – torty zazwyczaj są zdrowe, bez cukru, albo z małą ilością i przeznaczone są do zjedzenia głównie przez jubilata
2. Upiekę/zamówię zwykły tort i dam go maluchowi – od odrobiny cukru przecież nie umrze! Nie będę się kłócić z tą teorią, każdy wybiera co najlepsze dla swojego dziecka i myślę, że ani na zdrowiu malucha ani na jego przyszłych nawykach żywieniowych, ten kawałek „prawdziwego” tortu źle się nie odbije
3. Upiekę/zamówię zwykły tort, ale nie dam go dziecku. Przecież jeszcze nie rozumie, że coś traci i na pewno zadowoli się zdrowszym owocem. Ponownie – kłócić się nie będę 🙂 Na pewno zgodzę się, że warto jeszcze poczekać z wprowadzaniem słodyczy do diety dziecka, bo w tym wieku nie są mu one do niczego potrzebne.
Jak wspominałam, ja zaliczam się do grupy pierwszej. Piec lubię, lubię też testować ciekawe przepisy 🙂 Znalazłam więc kilka przepisów na tort urodziny dla dziecka (też lubicie Pinteresta?), połączyłam je w jeden i zrobiłam takiego oto MISIA (który powszechnie brany był za bałwanka…)
Jeżeli Wasz maluch zbliża się do pierwszych urodzin i szukacie inspiracji na
TORT NA PIERWSZE URODZINY
oto ona 😀 Do roboty!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
340 g mąki pszennej razowej
2 dojrzałe banany
2/3 szklanki musu jabłkowego (ugotowałam 1 jabłko z odrobiną wody)
1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Foremkę wysmarować masłem (ja używałam dwóch silikonowych foremek misiów). W dużej misce wymieszać suche składniki – mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon. W blenderze zmiksować banany, mus jabłkowy, mleko i wanilię. Jajka dokładnie roztrzepać. Wymieszać mokre składniki z suchymi. Przelać do foremek i piec 20-25 minut w 170st (do suchego patyczka).
Dżem jagodowo – malinowy:
garść jagód
garść malin
5 daktyli
Daktyle posiekać. Do garnka włożyć jagody, maliny i daktyle. Lekko rozgnieść i smażyć na małym ogniu ok 10 minut. Przestudzić.
Krem kokosowy:
100 g suchej kaszy jaglanej (ugotować w 300 ml płynu – woda, mleko, mleko kokosowe)
10 daktyli
Nasiona z 1/2 laski wanilii
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez noc)
Kaszę ugotować razem z daktylami. Zmiksować gdy jest jeszcze ciepła z wanilią na gładką masę (wymaga trochę czasu). Gdyby była bardzo gęsta można rozrzedzić mlekiem.
Z mleczka kokosowego odlać wodę. Gęstą część przełożyc do miski i ubić na bitą śmietankę. Do śmietanki dodawać po łyżce masy z kaszy i dokładnie mieszać. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Masa nie jest idealnie gładka, ale to nie przeszkadza
Przygotowanie tortu:
Z „biszkoptów” ściąć wierzch, nasączyć je lekko wodą z sokiem z cytryny. Na spód nałożyć dżem i odrobinę masy kokosowej. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyłam całą masę. Wierzch udekorować owocami a bok ściętym i pokruszonym ciastem

A Wy przyrządzaliście specjalny tort dla swoich maluchów? Czy wybraliście inną opcję? Może macie sprawdzony przepis na tort na pierwsze urodziny? Chętnie przygarnę ich więcej 🙂
18 komentarzy
Niestety, gdy moje dzieci były małe, nawet banany były trudno dostępne. O mące razowej – zapomnij! Torty były, upieczone przeze mnie, ale tradycyjnie. 🙂
Ale wtedy też słodycze nie były dostępne na każdym kroku i zjadaliśmy aż tyle cukru każdego dnia 🙂 Teraz cukier znajdziemy nawet w kaszkach dla 6 miesięcznych dzieci… to w prosty sposób buduje przyzwyczajenie do smaku słodkiego. A Twoje torty też na pewno były pyszne! Domowe wypieki, w moim przekonaniu, zawsze przewyższają kupne, bo mamy większą kontrolę nad składnikami, które tam wsadzimy 🙂
Ja zawsze zamawiam tort. Nie mam talentu do takich rzeczy 😀
Smakowo uważam, że mi idzie to dobrze, ale jeżeli chodzi o wygląd… na pewno daleko mi do sklepowych smakołyków 😀 A tort musi też wyglądać!
Sądząc po tym jak Szpinakożerca się nim zajada – był pyszny!
Mam za sobą 2 uroczystości urodzinowe moich synków i za każdym razem zamawiałam tort gotowy – nie odważyłam się, mimo że na codzień piekę 😛
Ale Twój jest świetny, widać, że nie spod igły, ale z serca 🙂
ja nie kupuję takich ze sklepów, ale jako, że nie umiem piec, to zawsze do pomocy mi przy torcie zapraszam koleżanki.
także można powiedzieć, że co roku mam w miarę domowy tort urodzinowy.
Super tort i kawałek mały dostał też od serca 🙂
Całą głowę :D:D Super w tym torcie jest też to, że można go następnego dnia podać dziecku w ramach drugiego śniadania i to całkowicie bez wyrzutów sumienia 🙂
[…] Jedynym punktem, którego nie udało mi się zrealizować (przeziębienie skutecznie odebrało mi chęć do kulinarnych popisów) jest zdrowy tort urodziny…Bardzo chciałam nim podbudować swoje matczyne ego, ale cóż, może za rok Przepis znajdziecie na blogu Szpinak Robi Bleee. […]
Rewelacja! Tylko mleko kokosowe nasz prawie roczniak jak i jej tata nie lubią Może doradzisz jaki inny krem mozna użyć do tortu Będę ogromnie wdzięczna !!!
Jeżeli możecie mleko, to proponuję po prostu krem z serka mascarpone 🙂
dzięki za odp A jak z serka mascarpone to znajde u Ciebie jakis konkretny przepis na krem?
Przy torcie na drugie urodziny jest inspiracja 🙂 Możesz po prostu pominąć syrop klonowy z przepisu lub dodać nieco zmiksowanych daktyli
dziekuje i pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda fantastycznie 🙂 Sądząc po wielkości kawałka solenizantowi musiał bardzo smakować. Ja na pierwsze urodziny też zawzięłam się, że zrobię domowy tort – zdrowszy, bez cukru, odpowiedni dla roczniaka. Niestety za późno zaczęłam eksperymentować i wyszła spektakularna wizualnie klapa (choć dziecię się zajadało tym ciastem). Dziadkowie chyba nie mogli przeżyć, że takie coś ma być tortem i dziecko nie dostanie takiego „prawdziwego” 😉 Co prawda miałam w zanadrzu tort dla dorosłych, ale maluch zajadał się tym niewypałem. W tym roku już wcześniej zaczęłam się przygotowywać do tematu tortu na dwa latka i tym razem sukces! Z czegoś bardzo prostego powstał wspaniały tort. Tak naprawdę za bazę do ciasta użyłam czegoś, z czego często robię inne wypieki, muffiny czy placki. Jeśli ktoś jest ciekawy to zapraszam pod link: http://www.blwpapu.pl/przepis/tort-czekoladowo-smietankowy-bez-cukru-i-glutenu
A czy można do masy ciasta dodać karob lub kakao (czy też pół na pół)?
Ale się cieszę, że jesteś. Też szukam przepisu na tort którym spokojnie będzie się mógł obejść mój synek podczas sesji cake smash. I też przeglądałam pinteresta. I nareszcie ktoś mi wytłumaczył czym jest applesauce. Dzięki!
A misiotort piękny. Będę polecać tego posta gdy ktoś zamówi u mnie sesję, jak już będę matką pracującą!
Super tort! Niestety ja mam zerowe umiejętności w tym temacie i zamawiam, ale też niczego mojej małej nie żałuję. 😉
_________________________________________
http://tortyjakmarzenie.pl/pl/c/Torty-urodzinowe/26