Uwielbiam letnie i proste desery. Te, które przyrządza się w kilkanaście minut a ich cudowny zapach unosi się w domu przez kilka godzin. Smakują słońcem i letnim leniwym, niedzielnym popołudniem.
Jednym z takich deserów jest właśnie CRUMBLE! Deser robi furorę w Anglii i od jakiegoś czasu rządzi też na rodzimych stronach 🙂 Ja również kocham go z całego serca!
Jeżeli nie do końca wiesz, co to crumble, już tłumaczę. To po prostu owoce z dużą ilością kruszonki 🙂 Dowolne owoce z dowolną kruszonką. Zapowiada się pysznie, prawda? Ja dzisiaj zapraszam Was na:
CRUMBLE PORZECZKOWE Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ
Ilość porcji: ok. 6-7
Wielkość blaszki: średnica 28 cm
Składniki:
Owoce
0,5 kg czerwonej porzeczki (ja dodałam też trochę malin)
0,5 szkl. cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
1,5 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. mąki orkiszowej (lub innej, dowolnej)
1 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
80 g masła (lub oleju kokosowego)
Przygotowanie:
Owoce umyj, obierz, osusz. Wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj suche składniki, dodaj masło i rozcieraj w dłoniach aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30-35 minut. Wyjmij, gdy będzie lekko rumiana a cudowny zapach kruszonki obezwładni już wszystkich domowników 😀
Podawaj póki ciepłe! Najlepiej z gałką ulubionych lodów waniliowych 😀
Ponieważ Mały Szpinakożerca uwielbia porzeczki (taki kwaśny chłopak z niego!), przygotowałam też porcję dla niego 🙂
CRUMBLE PORZECZKOWE BLW
Na 2 małe słoiczki:
4 łyżki obranych porzeczek
6 posiekanych daktyli
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
1/3 banana
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Porzeczki wymieszałam z daktylami i ułożyłam w słoiczku. Płatki i wiórki rozgniotłam z bananem i masłem, ułożyłam na owocach i zapiekłam razem z „dorosłym” crumble (tylko krócej – ok. 15-20 minut). Małemu smakowało!
Jak zawsze możecie eksperymentować 😀 Wykorzystujcie dowolne owoce. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się śliwki, gruszki, jabłka. W zdrowszej wersji zamiast cukru dodajcie do owoców pokrojone daktyle. Cukier trudniej jest zastąpić w kruszonce, ale na pewno można zmniejszyć nieco jego ilość 🙂
Powodzenia! Aaa i zaangażujcie koniecznie dzieciaki 🙂 Kruszenie kruszonki to wspaniała zabawa. Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało 🙂
13 komentarzy
Właśnie miałam w niedługim czasie przygotować crumble 😉 Planuję użyć moreli i brzoskwiń 🙂
Nadadzą się perfekcyjnie 😀 Proponuję jednak od razu zaplanować dwie porcje :D:D:D
Świetny deser z elementem chrupkości:-) Pycha!!!:-)
ale zrobiłaś mi smaka 😉
Porzeczki jeszcze są 😀 Więc do roboty!
nie słyszałam jeszcze o crumble w postaci BLW : D super pomysł, wykorzystam jak tylko zacznę rozszerzać dietę mojej córeczce 🙂
Lubię Małemu Szpinakożercy podawać inne wersje naszych potraw 😀 I w ten sposób powstają taki potrawy 😀
Ale fajne:) na śniadanie tez się nada taki deser:)
Smakowite 🙂
Pięknie wygląda. 🙂 Zawsze robię crumble jak mam ochotę na coś słodkiego, a nie ma zbyt wiele czasu i nie chcę piec całego ciasta (używam zazwyczaj małych naczynek do zapiekania). 🙂
Crumble to świetna propozycja szczególnie latem. Jest tyle owoców, które super pasują do takiego deseru. Osobiście lubię takie z owsianą kruszonką 🙂
Zuziu jak widzę crumble od razu wpadam 😀 robię je w tak różnych wersjach, ale zawsze chętnie podglądam „cudze” pomysły, żeby wprowadzić inna wersję do jadłospisu. Od Ciebie zabieram pomysł ze słoiczkami <3 przecudnie to wygląda <3 a mam taki zbiór maleńkich słoiczków z Biedronki (były w nich jogurtowe desery) i już się cieszę na efekt 😀 oby słoiczki wytrzymały piekarnik 😀
Też miałam obawy, ale pomyślałam, że pasteryzację wytrzymują to i to wytrwają 😀 Spróbuj i daj znać, jak wyszło 🙂