Home Cukier i słodycze Crumble porzeczkowe, czyli kruszonka z owocami. Także wersja BLW!

Crumble porzeczkowe, czyli kruszonka z owocami. Także wersja BLW!

Autor Zuzanna Antecka
Crumble porzeckowe

Uwielbiam letnie i proste desery. Te, które przyrządza się w kilkanaście minut a ich cudowny zapach unosi się w domu przez kilka godzin. Smakują słońcem i letnim leniwym, niedzielnym popołudniem.

Jednym z takich deserów jest właśnie CRUMBLE! Deser robi furorę w Anglii i od jakiegoś czasu rządzi też na rodzimych stronach 🙂 Ja również kocham go z całego serca!

Jeżeli nie do końca wiesz, co to crumble, już tłumaczę. To po prostu owoce z dużą ilością kruszonki 🙂 Dowolne owoce z dowolną kruszonką. Zapowiada się pysznie, prawda? Ja dzisiaj zapraszam Was na:

CRUMBLE PORZECZKOWE Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ

kruszonka z owocami

Ilość porcji: ok. 6-7 

Wielkość blaszki: średnica 28 cm

Składniki:

Owoce

0,5 kg czerwonej porzeczki (ja dodałam też trochę malin)

0,5 szkl. cukru (biały, brązowy lub ksylitol)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka

1,5 szkl. płatków owsianych

1/2 szkl. mąki orkiszowej (lub innej, dowolnej)

1 szkl. wiórków kokosowych

1/2 szkl. cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

80 g masła (lub oleju kokosowego)

kruszonka z owocami

Przygotowanie:

Owoce umyj, obierz, osusz. Wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj suche składniki, dodaj masło i rozcieraj w dłoniach aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30-35 minut. Wyjmij, gdy będzie lekko rumiana a cudowny zapach kruszonki obezwładni już wszystkich domowników 😀

Podawaj póki ciepłe! Najlepiej z gałką ulubionych lodów waniliowych 😀

owoce z kruszonką

Ponieważ Mały Szpinakożerca uwielbia porzeczki (taki kwaśny chłopak z niego!), przygotowałam też porcję dla niego 🙂

CRUMBLE PORZECZKOWE BLW

crumble owocowy

Na 2 małe słoiczki:

4 łyżki obranych porzeczek

6 posiekanych daktyli

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki wiórków kokosowych

1/3 banana

1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Porzeczki wymieszałam z daktylami i ułożyłam w słoiczku. Płatki i wiórki rozgniotłam z bananem i masłem, ułożyłam na owocach i zapiekłam razem z „dorosłym” crumble (tylko krócej – ok. 15-20 minut). Małemu smakowało!

crumble owocowe

Jak zawsze możecie eksperymentować 😀 Wykorzystujcie dowolne owoce. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się śliwki, gruszki, jabłka. W zdrowszej wersji zamiast cukru dodajcie do owoców pokrojone daktyle. Cukier trudniej jest zastąpić w kruszonce, ale na pewno można zmniejszyć nieco jego ilość 🙂

Powodzenia! Aaa i zaangażujcie koniecznie dzieciaki 🙂 Kruszenie kruszonki to wspaniała zabawa. Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało 🙂


mini ebook samodzielne jedzenie


Polecane wpisy

13 komentarzy

rabarbarowo 2016-08-06 - 13:40

Właśnie miałam w niedługim czasie przygotować crumble 😉 Planuję użyć moreli i brzoskwiń 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-08-06 - 22:11

Nadadzą się perfekcyjnie 😀 Proponuję jednak od razu zaplanować dwie porcje :D:D:D

Odpowiedz
Siostry na widelcu 2016-08-11 - 12:44

Świetny deser z elementem chrupkości:-) Pycha!!!:-)

Odpowiedz
abakercja 2016-08-11 - 12:54

ale zrobiłaś mi smaka 😉

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-08-11 - 18:24

Porzeczki jeszcze są 😀 Więc do roboty!

Odpowiedz
Ola | FitTogether 2016-08-11 - 13:25

nie słyszałam jeszcze o crumble w postaci BLW : D super pomysł, wykorzystam jak tylko zacznę rozszerzać dietę mojej córeczce 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-08-11 - 18:24

Lubię Małemu Szpinakożercy podawać inne wersje naszych potraw 😀 I w ten sposób powstają taki potrawy 😀

Odpowiedz
Agnieszka 2016-08-11 - 15:18

Ale fajne:) na śniadanie tez się nada taki deser:)

Odpowiedz
Psychologia Internetu 2016-08-11 - 21:30

Smakowite 🙂

Odpowiedz
Śniadania i Kolacje 2016-08-13 - 19:56

Pięknie wygląda. 🙂 Zawsze robię crumble jak mam ochotę na coś słodkiego, a nie ma zbyt wiele czasu i nie chcę piec całego ciasta (używam zazwyczaj małych naczynek do zapiekania). 🙂

Odpowiedz
Edyta Mój kawałek podłogi 2016-08-14 - 14:25

Crumble to świetna propozycja szczególnie latem. Jest tyle owoców, które super pasują do takiego deseru. Osobiście lubię takie z owsianą kruszonką 🙂

Odpowiedz
Babownia 2016-08-17 - 13:13

Zuziu jak widzę crumble od razu wpadam 😀 robię je w tak różnych wersjach, ale zawsze chętnie podglądam „cudze” pomysły, żeby wprowadzić inna wersję do jadłospisu. Od Ciebie zabieram pomysł ze słoiczkami <3 przecudnie to wygląda <3 a mam taki zbiór maleńkich słoiczków z Biedronki (były w nich jogurtowe desery) i już się cieszę na efekt 😀 oby słoiczki wytrzymały piekarnik 😀

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-08-17 - 16:48

Też miałam obawy, ale pomyślałam, że pasteryzację wytrzymują to i to wytrwają 😀 Spróbuj i daj znać, jak wyszło 🙂

Odpowiedz

Napisz komentarz