Macie już dość sałatek jarzynowych, śledzi i kiełbasek? Nie możecie patrzeć na domowe szynki i pasztety? Nawet bigos świąteczny już nie wydaje się być tak atrakcyjny, jak dwa dni temu? 🙂
Czas na miłą odmianę 🙂
Może na jutrzejszym śniadaniu pojawi się u Was
PIECZONA OWSIANKA PIERNIKOWA Z MARCHEWKĄ
Szybka do przygotowania (możesz to zrobić teraz!) i pyszna 🙂 Bez cukru a z warzywami 🙂
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 duże jabłko
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 1/2 szklanki mleka (dowolnego)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie 2 łyżki syropu klonowego jeśli lubisz słodsze śniadania
Płatki wymieszaj z rodzynkami, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski zetrzyj jabłko (na grubej tarce) i marchewkę (na drobnej tarce). Płatki zalej mlekiem, dodaj jabłko i marchewkę, wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz w temperaturze 180 st przez ok. 30-40 minut, aż owsianka lekko się zarumieni. Składniki możesz przygotować poprzedniego wieczora i rano tylko wstawić owsiankę do piekarnika. Zamiast oddzielnych przypraw możesz dodać gotową mieszankę przypraw do piernika (ok. 1,5 łyżeczki)
Podawaj z jogurtem naturalnym z odrobiną miodu 🙂
Jeśli lubicie smak marchewkowego ciasta, to ta pieczona owsianka na bank Wam zasmakuje <3
Przepis podejrzałam u Doroty z Cooking for Emily! Zajrzyjcie do niej koniecznie, chociażby po takie wspaniałe propozycje jak:
- Trufle daktylowe z migdałami
- Owsianka zapiekana z gruszką i czekoladą
- Risotto z burakiem i mascarpone
A jeśli nadal macie niedosyt śniadaniowych propozycji, to zajrzyjcie do mojego wpisu TOP 10 śniadań Szpinakożercy