Crumble to wyjątkowo prosty deser! Spróbowałam go po raz pierwszy 2-3 lata temu i absolutnie się w nim zakochałam. Na blogu znajdziecie nawet przepis na klasyczne crumble z porzeczkami. Ponieważ jednak staram się w przygotowaniu deserów i posiłków unikać cukru (nie rygorystycznie, ale jednak), szukałam alternatywy dla chrupiącej kruszonki z masła i cukru… Masło i cukier czasem trudno zastąpić, szczególnie jeśli chcemy uzyskać coś tak chrupiącego, kuszącego i pysznego <3
Ale oficjalnie uważam, że mi się udało! Przepis ten testuję systematycznie i korzystam z niego nie tylko latem ale również zimą (crumble ze śliwkami lub gruszkami jest cudowne!). Jest prosty i szybki, nie wymaga umiejętności kulinarnych i co najważniejsze… sprawia, że z czystym sumieniem możesz
ZJEŚĆ DESER NA ŚNIADANIE!
Ten przepis nie zawiera w ogóle cukru, ale jeśli lubisz nieco słodsze desery możesz do kruszonki dodać 1 łyżkę miodu/ksylitolu/cukru.
OWOCOWE CRUMBLE BEZ CUKRU
SKŁADNIKI
- dowolne owoce, mogą być już nieco… przechodzone 😀 np. porzeczki, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, gruszki itp. – ok. 3-4 garście
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ok. 10-12 daktyli
- garść orzechów (dowolnych – migdały, włoskie, nerkowce itp.)
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- ewentualnie 1 łyżka słodzidła
- możliwe dodatki: cynamon, wanilia, kardamon
Owoce umyj, osusz i ułóż w foremkach do zapiekania. Jeśli korzystasz z bardzo kwaśnych owoców – dodaj do środka 3-4 posiekane daktyle. Jeśli owoce mają dużo soku (np. wiśnie, truskawki), możesz wymieszać je z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Do blendera wrzuć: lekko pokrojone daktyle, orzechy, wiórki, płatki i olej kokosowy. Zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania konsystencji kruszonki. Jeśli byłaby zbyt mało klejąca – dodaj nieco oleju, gdyby była zbyt mokra – dodaj płatków owsianych. Dodatkowo możesz kruszonką wzbogacić smakiem cynamonu (idealny do śliwek!) lub ziarenek wanilii.
Wysyp kruszonką na owoce i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 180 st (najlepiej na funkcji termoobiegu). Piecz ok. 20 minut ale pilnuj, by kruszonka się nie spaliła!
Podawaj na ciepło z jogurtem (wersja śniadaniowe), bitą śmietaną (wersja deserowa) lub lodami (wersja wykwintna!).
Zrób ponownie, bo cała porcja zniknie w ciągu 10 minut…
Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu! Koniecznie dzielcie się Waszymi modyfikacjami i wrażeniami 🙂