Home Gotowanie i planowanie Owocowe crumble bez cukru! Czyli owoce pod kruszonką na śniadanie

Owocowe crumble bez cukru! Czyli owoce pod kruszonką na śniadanie

Autor Zuzia
crumble bez cukru

Crumble to wyjątkowo prosty deser! Spróbowałam go po raz pierwszy 2-3 lata temu i absolutnie się w nim zakochałam. Na blogu znajdziecie nawet przepis na klasyczne crumble z porzeczkami. Ponieważ jednak staram się w przygotowaniu deserów i posiłków unikać cukru (nie rygorystycznie, ale jednak), szukałam alternatywy dla chrupiącej kruszonki z masła i cukru… Masło i cukier czasem trudno zastąpić, szczególnie jeśli chcemy uzyskać coś tak chrupiącego, kuszącego i pysznego <3

Ale oficjalnie uważam, że mi się udało! Przepis ten testuję systematycznie i korzystam z niego nie tylko latem ale również zimą (crumble ze śliwkami lub gruszkami jest cudowne!). Jest prosty i szybki, nie wymaga umiejętności kulinarnych i co najważniejsze… sprawia, że z czystym sumieniem możesz

ZJEŚĆ DESER NA ŚNIADANIE!

Ten przepis nie zawiera w ogóle cukru, ale jeśli lubisz nieco słodsze desery możesz do kruszonki dodać 1 łyżkę miodu/ksylitolu/cukru.

OWOCOWE CRUMBLE BEZ CUKRU 

IMG_4807-min

SKŁADNIKI

  • dowolne owoce, mogą być już nieco… przechodzone 😀 np. porzeczki, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, gruszki itp. – ok. 3-4 garście
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 10-12 daktyli
  • garść orzechów (dowolnych – migdały, włoskie, nerkowce itp.)
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • ewentualnie 1 łyżka słodzidła
  • możliwe dodatki: cynamon, wanilia, kardamon

Owoce umyj, osusz i ułóż w foremkach do zapiekania. Jeśli korzystasz z bardzo kwaśnych owoców – dodaj do środka 3-4 posiekane daktyle. Jeśli owoce mają dużo soku (np. wiśnie, truskawki), możesz wymieszać je z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

IMG_0964.JPG-min

IMG_4266-min

Do blendera wrzuć: lekko pokrojone daktyle, orzechy, wiórki, płatki i olej kokosowy. Zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania konsystencji kruszonki. Jeśli byłaby zbyt mało klejąca – dodaj nieco oleju, gdyby była zbyt mokra – dodaj płatków owsianych. Dodatkowo możesz kruszonką wzbogacić smakiem cynamonu (idealny do śliwek!) lub ziarenek wanilii.

IMG_6823-min

IMG_1699-min

Wysyp kruszonką na owoce i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 180 st (najlepiej na funkcji termoobiegu). Piecz ok. 20 minut ale pilnuj, by kruszonka się nie spaliła!

Podawaj na ciepło z jogurtem (wersja śniadaniowe), bitą śmietaną (wersja deserowa) lub lodami (wersja wykwintna!).

IMG_2728-min

IMG_6151-min

Zrób ponownie, bo cała porcja zniknie w ciągu 10 minut…

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu! Koniecznie dzielcie się Waszymi modyfikacjami i wrażeniami 🙂


mini ebook samodzielne jedzenie


Polecane wpisy

Napisz komentarz