crumble bez cukru

Crumble to wyjątkowo prosty deser! Spróbowałam go po raz pierwszy 2-3 lata temu i absolutnie się w nim zakochałam. Na blogu znajdziecie nawet przepis na klasyczne crumble z porzeczkami. Ponieważ jednak staram się w przygotowaniu deserów i posiłków unikać cukru (nie rygorystycznie, ale jednak), szukałam alternatywy dla chrupiącej kruszonki z masła i cukru… Masło i cukier czasem trudno zastąpić, szczególnie jeśli chcemy uzyskać coś tak chrupiącego, kuszącego i pysznego <3

Ale oficjalnie uważam, że mi się udało! Przepis ten testuję systematycznie i korzystam z niego nie tylko latem ale również zimą (crumble ze śliwkami lub gruszkami jest cudowne!). Jest prosty i szybki, nie wymaga umiejętności kulinarnych i co najważniejsze… sprawia, że z czystym sumieniem możesz

ZJEŚĆ DESER NA ŚNIADANIE!

Ten przepis nie zawiera w ogóle cukru, ale jeśli lubisz nieco słodsze desery możesz do kruszonki dodać 1 łyżkę miodu/ksylitolu/cukru.

OWOCOWE CRUMBLE BEZ CUKRU 

IMG_4807-min

SKŁADNIKI

  • dowolne owoce, mogą być już nieco… przechodzone 😀 np. porzeczki, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, gruszki itp. – ok. 3-4 garście
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 10-12 daktyli
  • garść orzechów (dowolnych – migdały, włoskie, nerkowce itp.)
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • ewentualnie 1 łyżka słodzidła
  • możliwe dodatki: cynamon, wanilia, kardamon

Owoce umyj, osusz i ułóż w foremkach do zapiekania. Jeśli korzystasz z bardzo kwaśnych owoców – dodaj do środka 3-4 posiekane daktyle. Jeśli owoce mają dużo soku (np. wiśnie, truskawki), możesz wymieszać je z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

IMG_0964.JPG-min

IMG_4266-min

Do blendera wrzuć: lekko pokrojone daktyle, orzechy, wiórki, płatki i olej kokosowy. Zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania konsystencji kruszonki. Jeśli byłaby zbyt mało klejąca – dodaj nieco oleju, gdyby była zbyt mokra – dodaj płatków owsianych. Dodatkowo możesz kruszonką wzbogacić smakiem cynamonu (idealny do śliwek!) lub ziarenek wanilii.

IMG_6823-min

IMG_1699-min

Wysyp kruszonką na owoce i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 180 st (najlepiej na funkcji termoobiegu). Piecz ok. 20 minut ale pilnuj, by kruszonka się nie spaliła!

Podawaj na ciepło z jogurtem (wersja śniadaniowe), bitą śmietaną (wersja deserowa) lub lodami (wersja wykwintna!).

IMG_2728-min

IMG_6151-min

Zrób ponownie, bo cała porcja zniknie w ciągu 10 minut…

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu! Koniecznie dzielcie się Waszymi modyfikacjami i wrażeniami 🙂


mini ebook samodzielne jedzenie