Home Cukier i słodycze Tarta z OREO i kremem z kaszy jaglanej i masła orzechowego

Tarta z OREO i kremem z kaszy jaglanej i masła orzechowego

Autor Zuzanna Antecka

Ostatnio na Facebooku sporo dyskutowaliśmy o słodyczach w diecie naszych dzieci. Powoli powstaje również wpis na ten temat, w którym przedstawię moje zdanie oraz garść wskazówek dla rodziców, którzy chcieliby mądrze tym cukrem zarządzać. Kiełkuje również w mojej głowie pomysł na fajną międzyblogową akcję związaną ze słodyczami…ale o tym na razie ciii!

tarta z oreo

Dla większości z Was zaskoczeniem nie powinno być (ale może ktoś będzie w szoku) to, że kocham słodycze… taka miłość odwzajemniona, bo słodycze kochają też mnie i się przede mną nie chowają 🙂 Staram się tymi słodkościami w mojej „diecie” zarządzać i jedną z, moim zdaniem, najlepszych metod jest po prostu przyrządzanie słodkości samemu w domu!

Uwielbiam przeszukiwać internet w poszukiwaniu inspiracji na nowe słodkie (i nie tylko) dania, a gdy chcę bezmyślnie pogapić się w ekran telewizora, moje dłonie bezbłędnie wybierają numer 410, pod którym kryje się kanał KUCHNIA+. Właśnie w zeszłym tygodniu, po ciężkiej walce o sen ze Szpinakożercą, zapadłam w letarg na kanapie i patrzyłam, jak cudowna Marta Dymek z Jadłonomii przyrządza jeszcze cudowniejszą tartę z czekoladowych ciastem, puszystym kremem jaglano-orzechowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową…

Wszystko to po wegańsku, bez mleka i bez pieczenia!

Ślinka mi pociekła i zaczęłam szukać przepisu…nie znalazłam. Znalazłam za to ten i ten, a w głowie miałam to, co widziałam w TV i już w weekend zabrałam się za przyrządzenie tarty! Okazało się, że robi się ją szybko i sprawnie a smak jest wspaniały 🙂

Oto ona  – wegańska, bezmleczna, niewymagająca pieczenia

TARTA Z OREO Z KREMEM Z KASZY JAGLANEJ I MASŁA ORZECHOWEGO

tarta z oreo

SKŁADNIKI:

Spód:

ok. 300 g ciasteczek oreo (mogą być też inne markizy lub po prostu herbatniki)

70 g oleju kokosowego (lub masła)

Krem:

1/3 szklanka kaszy jaglanej

3 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)

1/4 szklanki cukru

3 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)

szczypta soli

Polewa:

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka rozkrusz w blenderze, dodać miękki olej kokosowy i wymieszaj dokładnie. Wyłóż nimi blaszkę i schowaj do lodówki na czas przygotowania kremu.

Kaszę jaglaną przepłucz dwukrotnie wrzątkiem, przełóż do garnka i zalej mlekiem. Dodaj cukier i sól. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie większość mleka (ok. 20 minut). Do ciepłej kaszy dodaj masło orzechowe i zmiksuj dokładnie na gładki krem. Lekko przestudź i wyłóż na spód tarty.

Mleczko kokosowego przełóż do garnka i podgrzej. Należy wykorzystać gęstą część mleczka, dlatego najlepiej dzień wcześniej schować je do lodówki a następnie oddzielić wodę od gęstej kokosowej śmietanki (wodę można wykorzystać np. jako bazę do owsianki). Do gorącego mleczka dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Polej polewą tartę i schowaj ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

A potem jedz, jedz i dziel się z innymi, bo to przepis do podziału 🙂

tarta z oreo

Uczciwie nalezy przyznać, że tarta z oreo nie należy do ciast dietetycznych 🙂 Pod względem zdrowotnym najsłabszym elementem tarty są zdecydowanie ciasteczka OREO, ale myślę, że z powodzeniem można je zastąpić innym, zdrowszym spodem np. z migdałów i daktyli. Do gotującej się kaszy można też zawsze zamiast cukru dodać daktyle, jak robi to Marta w rewelacyjnym przepisie na rozpustny budyń jaglany. Polewy odchudzić się już nie da…ewentualnie można ciasto polać samą czekoladą lub nie polewać wcale.

Ale ja postanowiłam sobie dogodzić i nie uzdrawiałam zbytnio tego ciasta! I wyszło o takie piękne:

tarta z oreo

i cudnie pyszne…

kremowe…

orzechowe….

chrupiące na spodzie i…

rozpływające się z wierzchu!

MNIAM! 😀

Ponadto moja tarta z oreo ma jedną szczególną zaletę – przekona każdego do kaszy jaglanej! 😀

Dajcie znać, czy Wam też smakowało! A spróbujcie koniecznie 😀

Polecane wpisy

23 komentarze

Karolina 2016-04-26 - 21:44

Łaaaa! Będzie pieczone!

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-27 - 09:10

Koniecznie! 🙂 Mojej już nie ma 🙁

Odpowiedz
dooseet 2016-04-27 - 09:18

o matko, to wygląda obłędnie! uwielbiam kasze jaglaną pod każdą postacią, koniecznie muszę ją spróbować!

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-27 - 14:07

Jak też dołączyłam niedawno do grona wielbicieli kaszy jaglanej, początkowo nieśmiało w jaglance a teraz się rozkręcam! 🙂

Odpowiedz
Evi 2016-04-27 - 09:22

Wspaniała! Takie połączenia smaków należą do moich ulubionych, a tarta wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-27 - 14:06

Masło orzechowe to zazwyczaj strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o desery 🙂 I smakuje praktycznie wszystkim!

Odpowiedz
Save the Magic Moments 2016-04-27 - 14:59

Kurcze powiem Ci, że chyba mnie kupiłaś tym przepisem, bo zaczynam się oblizywać 🙂 Oreo 🙂 jaglane jeszcze do tego masło orzechowe 🙂 yam!

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-27 - 19:57

To wiesz już, jak się czułam, gdy oglądałam ten przepis w wykonaniu Marty w jej „Zielonej rewolucji” 😀 I intuicja mnie nie zawiodła 🙂

Odpowiedz
Dominika 2016-04-28 - 10:02

Przepis zapisany do ulubionych…na pewno wypróbuję 😀 uwielbiam Marty bloga, bo zawsze znajdę coś pysznego! Pasta fasolowo-czosnkowa i chowder kalafiorowo-kukurydziany, a także Pappa al pomodoro to moje ulubione przepisy z jej bloga! Koniecznie sprawdź, pycha 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-28 - 20:19

Zaraz sprawdzę polecane przez Ciebie przepisy 😀 Nie da się przerobić jej wszystkich pomysłów, ale od czasu do czasu wpadam tam po inspirację i jeszcze się nie zawiodłam 🙂

Odpowiedz
Yakie Fayne 2016-04-28 - 10:05

Mnaiaaam jak kusisz… a ja postanowiłam, że rezygnuję z jakichkolwiek słodkości do czasu aż nie zrzucę nadprogramowych kilosków ….
mmusi być pyszna !
buziaki !

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-28 - 20:16

Ehh to odchudzanie na wiosnę 😀 Przepis poczeka i na pewno potem będzie smakował jeszcze lepiej!

Odpowiedz
Katarzyna 2016-04-28 - 10:24

ojeju wygląda mega smacznie mmmm uwielbiam tarte 🙂 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/dobroczynna-moc-olejkow-firmy-kneipp.html?showComment=1461828003518

Odpowiedz
Agata 2016-04-28 - 10:36

Pokochałam kaszę jaglaną, gdy ją poznałam! A teraz zaczęły mi działać ślinianki na widok tego przepisu… Chyba czas na przerwę śniadaniową 😉

Odpowiedz
Pani Matka 2016-04-28 - 11:09

Przepis genialny, wygląda jeszcze lepiej, a smakuje zapewne wyśmienicie. Jak tylko znajdę moment na pewno spróbuję. Dzięki za inspirację 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-28 - 20:15

Koniecznie 🙂 Robi się naprawdę szybko (da radę nawet z dzieckiem na ręku!), więc wystarczy wolna chwila 🙂

Odpowiedz
Zaneta 2016-04-28 - 13:57

o matulko. Wygląda obłędnie!

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-28 - 20:15

🙂 A „sesję” robiłam dwa razy, bo za pierwszym… zapomniałam włożyć karty do aparatu! 🙂

Odpowiedz
Marta 2016-04-28 - 19:44

Ciasto jest absolutnie przepyszne! Delikatne w smaku i nie za słodkie. A do wylizania miski po masie stał wianuszek chętnych 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-28 - 20:14

Cieszę się, że tak szybko go spróbowałaś 😀 No i oczywiście, że smakowało 🙂 Mój M. narzekał tylko na gorzkość polewy, ale mi ona idealnie równoważyła słodkie oreo 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz
zaniczka 2016-04-29 - 17:59

Wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Kinga 2016-05-07 - 18:54

Ta tarta wygląda obłędnie! <3 I pewnie tak samo smakuje!

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-05-07 - 21:33

Dziękuję 🙂 Dopiero stawiam pierwsze kroki w fotografii kulinarnej i bardzo mnie cieszy, gdy komuś się podoba! A tarta jest pyszna i warta grzechu 🙂

Odpowiedz

Napisz komentarz