Klasyczny ratatuj (ratatouille) to prowansalskie danie z letnich warzyw. Przygotowuje się je podobnie jak leczo czy tzw. peperonatę – dusi się warzywa, doprawia świeżymi ziołami i zajada ze świeżym pieczywem. Ja jakiś czas temu natknęłam się na przepis nieco bardziej wystawny, a przy okazji zaskakujący wyrazistym smakiem. Dziś chcę Cię zaprosić na
PIECZONY RATATOUILLE czy najpiękniejsze leczo na świecie!
Uprzedzam, że to nie jest danie, które przygotowuje się samo.
To danie, które może zachwycić teściową i sprawić, że goście naprawdę powiedzą WOW! Ale ja zazwyczaj robię je egoistycznie dla siebie, bo uwielbiam dania, które pięknie wyglądają, pachną latem i oddają cały smak warzyw. Wbrew pozorom nie jest to również niesamowicie skomplikowane, po prostu potrzebujesz chwili, by poukładać warzywa. A może uda Ci się zaangażować do tego dziecko?
Niestety nie mam zdjęć gotowej potrawy… przygotowywałam ją na 90-te urodziny mojej babci i domyślasz się zapewne, że w tym zamieszaniu nie zdążyłam przygotować scenografii do zdjęcia 🙂 Ale mam zdjęcie jubilatki <3
A teraz przepis, byś mogła przygotować ten ratatouille na niedzielę <3
Ratatouille składa się z trzech części:
CZĘŚĆ 1: sos
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów (lub pół słoika passaty)
- sól, pieprz, szczypta cukru, świeża bazylia
Cebulę i czosnek posiekaj, podduś na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż bez przykrycia na niewielkim ogniu aż nieco zmięknie. Dodaj pomidory, dopraw danie i gotuj przez ok. 7-10 minut aż będzie gęste i aromatyczne. Na koniec dodaj nieco świeżej bazylii.
Możesz przygotować podwójną porcję tego sosu i wykorzystać np. następnego dnia do makaronu 🙂
CZĘŚĆ 2: pesto
Możesz wykorzystać dowolne zielone pesto (może masz jakieś zamrożone w zamrażarce?), nawet kupne, jeśli ma dobry skład. Poniże klasyczny przepis (wegański):
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- listki z 1 krzaczka bazylii (ok. 3 garści)
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj (zacznij od czosnku i orzechów).
CZĘŚĆ 3: warzywa
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia zielona
- 1 cukinia żółta lub kabaczek
- 4-5 pomidorów podłużnych
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, nieco świeżego tymianku
Warzywa pokroić w dość cienkie plasterki (ok. 0,3 cm).
Przygotować duże naczynie do zapiekania. Na dno wyłożyć sos, na sosie układać naprzemiennie warzywa tworząc piękny wzór. Całość sowicie posypać przyprawami i obłożyć pesto.
Przykryć folią aluminiową (lub pokrywką) i piec ok. 1 h w temp. 200 stopni. Po tym czasie odkryć warzywa i piec dodatkowe 20 minut. Czas pieczenia należy dopasować do grubości warzyw.
Danie świetnie smakuje na świeżo ale również następnego dnia 🙂
Smacznego! Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało <3 Jeśli chcesz podzielić się zdjęciem swojego ratatouille na IG lub FB, oznacz je koniecznie #zuziagotuje i #szpinakrobibleee 🙂