Macie tak, że po niedzielnym obiedzie przeszukujecie szafki w poszukiwaniu czegoś słodkiego? Ja niestety często…. Dlatego szukam pomysłów na pyszne i zdrowe desery. Jasne najlepiej w ogóle nie jeść słodyczy, ale ja uważam, że wszystko w w odpowiednich proporcjach jest dla ludzi 🙂
Dzisiaj mam dla Was mega fajny przepis na
OWOCOWY JAGIELNIK, czyli sernik bez sera!
Pełen owoców, lekki i pyszny nie tylko w letnie, gorące popołudnia. Oryginalny przepis powstał w sezonie truskawkowym ze świeżych truskawek, ale Ty może przygotować go również z innych owoców.
Nie wiesz jeszcze, czy warto gotować kaszę na JAGIELNIK? Może te 6 zalet jagielnika Cię przekona:
-> Robi się go strasznie łatwo!
-> Nie musisz włączać piekarnika
-> Możesz wykorzystać tzw. resztki (została Ci miseczka truskawek? Ugotowałaś za dużo kaszy?)
-> Można go przygotować w wersji bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej!
-> Po sezonie truskawkowym świetnie nadadzą się do niego maliny, jagody czy borówki!
-> Jest pyyszny <3
A tu prościutki przepis:
Składniki (wersja podstawowa):
Spód:
150 g pełnoziarnistych herbatników
50 g masła
1 łyżka mleka
Truskawkowa masa:
250 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki przed ugotowaniem)
400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
½ jogurtu naturalnego
Dodatki:
100 g truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Herbatniki rozkrusz (możesz wykorzystać malakser) i połącz z roztopionym masłem i mlekiem. Wyłóż herbatnikami formę i wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku i ostudź. Zmiksuj kaszę jaglaną z jogurtem w blenderze na gładką, “serową” masę. Dodaj truskawki i galaretkę i zmiksuj ponownie.
Gotową masę wylej na schłodzony spód i schowaj do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej całą noc. Schłodzone ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami.
W wersji bezcukrowej, bezglutenowej i bezmlecznej:
Spód:
150 g płatków migdałowych
5 namoczonych daktyli
1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki zmiksuj na gładką masę i wyłóż nią blachę.
Masa:
Galaretkę zastąp 15 g żelatyny przygotowanej według wskazówek na opakowaniu. Do masy dodaj jednego bardzo dojrzałego banana. Jeżeli chcesz, by masa była nieco słodsza – dodaj 1-2 łyżki ksylitolu lub miodu. Nie dodawaj jogurtu naturalnego
Ilość porcji: 12-15
Wielkość formy: forma do tarty o średnicy 24cm, ale możesz wykorzystać każdą! Nawet małe foremki do muffinek 🙂
Polecam serdecznie! Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakował 🙂
6 komentarzy
Super propozycja – ja zamiast herbatnikow dodalabym orzecha lub slonecznik z daktylem. Pozdrawiam, Daria x
Lubię takie zdrowe spody 😀 Robiłam kiedyś nerkowcowy i wyszedł bardzo fajnie! Dzięki za pomysły 🙂
Uwaga, uwaga! Będę go robić drugi raz – to mówi samo za siebie 🙂 dla urozmaicenia dodaję jeszcze galaretkę i truskawki na wierzch. Mój mięsożerny mąż także uwielbia!
Super, ale się cieszę 😀 Ja też planuję na weekend, trzeba wykorzystać ostatnie truskawki 🙂
czy w sezonie zimowym nadadzą się mrożone truskawki? Szukam właśnie pomysłów na słodkie podwieczorki, które będą zdrowszą wersją aktualnych podwieczorków 😉
Zrobione, ale bez rewelacji 🙁 Jakoś nie mogę przekonać siebie i męża do słodkości z kaszy jaglanej.