Nie pamiętam już kiedy tak dużo gotowałam! A to wszystko przez pracę nad Fe-bookiem, czyli e-bookiem z najlepszymi przepisami bogatymi w żelazo. Przy okazji przypomniałam sobie, że wiele przepisów czeka cały czas na publikacje. Dlatego ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na obrazoburcze „trufle ziemniaczane” a dziś mam dla Was wyjątkowo jesienną propozycję. Absolutnie przepyszną sałatkę z pieczoną dynią i granatem. Sałatka jest bogata i spokojnie może zastąpić nam kolacje.
Myślisz, że Twoje dziecko nie tknie takiej sałatki? A kto powiedział, że sałatka musi być wymieszana! Możecie przecież przygotować sobie barek sałatkowy i zachęcić malucha do samodzielnego komponowania sałatki. Pamiętaj, że dzieci (szczególnie w okresie neofobii) nie lubią, gdy jedzenie dotyka się ze sobą, dlatego taka rozdzielona sałatka jest dla nich wspaniałym rozwiązaniem!
Szpinakożerca akurat od zawsze lubił takie dziwne połączone ze sobą dania… dlatego i tą sałatkę przywitał z uśmiechem. Serwowałam ją po raz pierwszy na rodzinnym ognisku w pewną przepiękną październikową niedzielę i oczywiście nie miała szans w starciu z kiełbasą… ale została zauważona i spróbowana 😀 Pozostałym (dorosłym!) uczestnikom smakowała i to bardzo!
SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, DYNIĄ I GRANATEM
Składniki:
- 100 g niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
- pestki z 1 niedużego granatu
- 1/2 pęczki natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego/melasy/miodu
- 3 łyżki pesto
Kaszę ugotuj na sypko. Dynię Hokkaido umyj, wydrąż i pokrój w dość cienkie półplasterki. Ułóż na papierze do pieczenia. W miseczce wymieszaj oliwę, miód lub syrop klonowy, sól i pieprz i posmaruj tą mieszanką dynię. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 minut (w zależności od grubości plastrów). W międzyczasie wydrąż pestki z granatu (najłatwiej jest przekroić granat na pół i mocno opukiwać go łyżką aż wypadną wszystkie pestki).
Jeśli nie masz żadnego pesto w lodów lub zamrażalniku, możesz skorzystać z tego przepisu:
- 2 garści bazylii
- 1 garść szpinaku
- 2 łyżki migdałów lub orzechów włoskich
- 20 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 20-30 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Kaszę wymieszaj z ok. 2/3 pesto, granatem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj dynię i delikatnie wymieszaj, na wierzch wyłóż dodatkową porcję pesto.
Jeśli martwisz się, że Twoje dziecko nie zje kaszy czy pieczonej dyni, nie obawiaj się położyć obok na stole również np. kawałków chleba, oliwek, kukurydzy z puszki czy tartej marchewki! Ten przepis to baza, na której możecie dalej bawić się smakami 🙂 Powodzenia!
Jak Wam idzie poznawanie jesiennych smaków?
Jakie potrawy udało Wam się wprowadzić tej jesieni?