Home Gotowanie i planowanie Dwuskładnikowe kopytka z batata! Bez jajka i mleka. BLW i nie tylko :)

Dwuskładnikowe kopytka z batata! Bez jajka i mleka. BLW i nie tylko :)

Autor Zuzia

Jaki powinien być pierwszy wpis w nowym roku?

Pewnie nowatorski, odważny, mądry i przemyślany… Wierzę, że drugi już taki będzie 🙂 Ale w tym roku pierwszy będzie spontaniczny, nieprzemyślany, ekspresowy ale z pewnością PYSZNY!

Wczoraj, na fali zalewającej mnie energii do gotowania, postanowiłam wypróbować przepis na kopytka z batata… ale żaden przepis mnie nie satysfakcjonował. Wszystkie były zbyt skomplikowane 🙂 Lenistwo wzięło górę i stworzyłam kopytka wyłącznie z 2 składników. Poznajcie:

NAJPROSTSZE KOPYTKA Z BATATA 

IMG_3956

Czego potrzebujesz?

  • 1 średni batat (ok. 300 g)
  • ok. 3/4 szklanki mąki (pszennej, orkiszowej, żytniej, prawdopodobnie też gryczanej ale muszę sprawdzić ;))

To przepis bazowy.

W ramach uzupełnienia ja wykorzystałam jeszcze:

  • 3 suszone morele
  • 1 łyżkę zmielonych migdałów
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczyptę imbiru
  • szczyptę gałki muszkatołowej

WYKONANIE:

Batata obierz, pokrój w kostkę i ugotuj (najlepiej na parze). Jeśli masz, dorzuć od razu suszone morele i gotuj z batatem. Następnie rozgnieć batata dokładnie tłuczkiem do ziemniaków i dodać mąkę (oraz przyprawy i zmielone migdały, jeśli używasz). Mąkę dodawaj stopniowo, być może wystarczy nawet 1/2 szklanki. Masę podziel na 4 części, uformuj wałeczki i podziel na kopytka. Zagotuj wodę w garnku. Wrzucaj kopytka do gotującej się wody i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.


rozszerzanie-ze-szpinakiem


Dodatki? 

Oczywiście dowolne! Jogurt, maliny, śmietanka albo klasyczna bułeczka z masłem. Ale ja proponuję Ci małe szaleństwo w postaci duszonych śliwek, a zrobisz je w 5 minut!

  • 300 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki wydryluj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, dodaj cynamon i smaż razem na dość dużym ogniu. Śliwki powinny zacząć się karmelizować. Jeśli są baaardzo kwaśne, możesz dodać 3-4 suszone daktyle lub po przestudzeniu łyżeczkę miodu. Genialnie będą też smakować z dodatkiem tahiny <3 W ten sposób też danie będzie bardziej gęste odżywczo (poczytaj, co to znaczy!)

Kopytka z batata mają fantastyczną konsystencję 🙂 Są mięciutkie ale się nie rozpadają, przez co idealnie nadadzą się dla dzieci na początku rozszerzania diety. Spokojnie można je też przyrządzić w bardziej wytrawnej wersji i podać do obiadu – wtedy zrezygnuj z suszonych moreli i dodaj zamiast cynamonu i imbiru nieco kuminu. Takie kopytka z batata to będzie wspaniały dodatek do gulaszu!


mini ebook samodzielne jedzenie


Polecane wpisy

Napisz komentarz