Home Gotowanie i planowanie Zielone wzmocnienie – zupa z groszku i awokado

Zielone wzmocnienie – zupa z groszku i awokado

Autor Zuzia
Zupa z zielonego groszku i awokado

Gdy w powietrzu czuć pierwszy powiew wiosny, ale drzewa i krzewy jeszcze się nie zazieleniły, nieodmiennie pojawia się we mnie potrzeba dodania moim posiłkom kolorów….konkretnie jednego koloru – zielonego! I tak pojawiają się na moim talerzu na zmianę: pesto, zielone koktajle, omlety ze szpinakiem, pietruszkowe naleśniki, placuszki z jarmużu, guacamole i proste sałatki. A ponieważ czas przedwiosenny to również czas osłabionej odporności, niezwykle często sięgam po pyszne zupy. I z tych dwóch dziwnych zboczeń zrodził się pomysł na niezwykle zieloną zupę!

zupa-z-zielonego-groszku-i-awokado

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU, AWOKADO I SMAKU LATA

Zupa krem, jak to zupa krem – niezwykle prosta w przygotowaniu, ale jej smak! To jest coś naprawdę super 🙂 Gęsta, kremowa, delikatna. A wiecie co jest w niej najlepszego? Łączy w sobie wszystkie pory roku (zupełnie jak kwiecień :P).

Zielona jak wiosna, pachnąca miętą jak lato, rozgrzewająca jak jesienne wieczory i zdrowo sycąca, jak porządny zimowy obiad!

SKŁADNIKI:

450 g mrożonego zielonego groszku
1 dojrzałe awokado
1 ziemniak
2 małe szalotki (lub 1 mała cebula)

1 ząbek czosnku
sok z jednej limonki
garść listków świeżej mięty
1 l bulionu warzywnego, gorącego
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz
garść pestek dyni

Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać w garnku masło i poddusić cebulę i czosnek. Dodać groszek oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalać gorącym bulionem i gotować ok. 15 minut. Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Miętę umyć i posiekać. Do zupy dodać awokado i miętę, całość dokładnie zmiksować, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Zupę przelać do miseczki i posypać uprażonymi pestkami. Podawaj z grzankami!

Oczywiście jeśli nie posolisz zupy, możesz podać ją też swojemu maluszkowi! Ja tak zrobiłam i wcinał jak szalony (wbrew stereotypom uwielbia wszystko, co zielone!)

Spróbujcie koniecznie 🙂


mini ebook samodzielne jedzenie


Aaaa jeszcze słów kilka o wartości zdrowotnej tej zupy:

Zdrowe tłuszcze – awokado zawiera dobroczynny dla zdrowia kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, odżywia układ nerwowy i chroni przed nowotworami
Błonnik – zielony groszek jest bogaty w błonnik, który wspiera nasze jelita (a jelita to coś znacznie więcej niż dobre trawienie, to nasz drugi mózg! Ich stan wpływa między innymi na nasz nastrój :))
Działanie antybakteryjne – w zupie mamy czosnek, cebulę, miętę i oczywiście bulion warzywny! To cudowna recepta na wszelkie choroby
Poprawia nastrój – już sama zieleń zupy uspokaja i dodaje energii a dodatek mięty sprawia, że czujemy się po prostu lepiej


darmowa lekcja SJW


Polecane wpisy

3 komentarze

Babownia 2016-04-08 - 17:07

Dzisiaj u mnie byłą zielona zupa, oczywiście brokułowa 🙂 ale Twoja zupka jest bardzo interesująca. Nietypowe połączenie składników. Nigdy jeszcze takiej nie robiłam. Tak myślę, że może masło zastąpię oliwą? Bo moja weganka nawet klarowanego nie chce. Wiosenne buziaki 🙂 Basia 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Antecka 2016-04-08 - 20:01

Mięta dodaje sporo świeżości 🙂 Oliwa też się świetnie sprawdzi, ja po prostu uwielbiam zapach czosnku i cebuli duszonych na maśle 🙂 A z zielonych zup już niedługo będzie można zrobić szparagową! To dopiero rarytas 🙂 Miłego weekendu!

Odpowiedz
kisojo 2017-07-04 - 09:30

Wygląda bardzo świeżo i smacznie. Na pewno będę próbować zrobić.

Odpowiedz

Napisz komentarz