To moje 3 podejście do tematu! Już 2 razy obiecywałam Wam inspiracje i 2 razy je przekładałam na „święte nigdy”. Ale tym razem mi się udało 🙂 Przygotowałam dla Was zestawienie inspiracji i gotowych przepisów na to, co możecie zrobić z rosołem oraz ugotowanymi warzywami i mięsem. Oczywiście wiele osób powie: Co to za problem! My wszystko zjadamy pierwszego dnia! Ale wiem też, że wśród dzieci z trudnościami w jedzeniu rosół to jednak z najpopularniejszych zup… i zjadanie warzyw i mięsa za każdym razem może nas przerosnąć 🙂
Jeśli i Ty masz swój patent na rosół – koniecznie podziel się nim w komentarzu. W ten sposób nasza baza inspiracji jeszcze bardziej się powiększy!
1. CO ZROBIĆ Z ROSOŁEM?
Oczywiście – wykorzystać.
Po 1. – nie odlej go czasem do zlewu 😀 Tak, to możliwe… gdy próbujesz odcedzić warzywa i mięso i z rozpędu cały aromatyczny płyn ląduje w zlewie. Bolesne… wierz mi. Zatem bądź uważna 🙂
Jak uda Ci się już uratować bulion przed śmiercią w kanalizacji, powinnaś go oczywiście wykorzystać. Najprościej gotując tego samego lub kolejnego dnia zupę (tradycyjnie pomidorową, ale w rzeczywistości może to być każda zupa). Rosół przyda Ci się również do upieczenia pasztetu, zrobienia kaszotto czy risotto oraz różnych sosów warzywnych.
Jeśli jednak nie chcesz wykorzystać bulionu od razu możesz:
- zamknąć go na gorąco w słoiku, odwrócić słoik do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni
- zamrozić w słoiku/pudełku
- zamrozić w foremce do lodu (najpierw powinnaś odparować rosół – wylewaj niewielkie porcje na gorącą patelnię i gotuj na sporym ogniu aż rosół zgęstnieje, przestudź i przełóż do foremek na kostki lodu). Potem takie domowe kostki rosołowe możesz wykorzystać do przygotowania zupy, kaszotto czy risotto
2. JAK WYKORZYSTAĆ WARZYWA Z ROSOŁU?
To pytanie dość często pojawia się na mojej grupie na FB i powiem szczerze, że ja sama je sobie często zadaję: co z warzywami z rosołu?
Opcji jest cała masa! Najlepiej wypróbować po kolei różne i korzystać z nich na zmianę. Pamiętaj – im częściej przygotowujesz nowy przepis, tym szybciej go wykonujesz 😀
Najpierw garść pomysłów-inspiracji, co możesz zrobić z warzyw z rosołu:
- sałatka jarzynowa! To chyba najczęstszy pomysł 🙂 A wiesz, że sałatkę jarzynową możesz podać też w wersji BLW?
- dodać do zupy (np. pomidorowej)
- dodaj do sosu pomidorowego do makaronu (zmiksuj z pomidorami)
- podpiec w piekarniku (świetne „frytki” na następny dzień)
- podsmaż z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego + makaron sojowy, posyp sezamem lub orzeszkami (i pyszne chińskie danie gotowe!)
- dodaj do jakiejkolwiek zapiekanki/risotto (tylko pod koniec gotowania!)
- dodaj do farszu do pierogów lub kotletów/pulpetów
- pokrój w kostkę, włóż do foremek na muffinki i zalej rozbełtanym jajkiem, dodaj nieco sera i upiecz (muffinki warzywne!)
- kotlety
- placki
- pasztety
- pasty na kanapki
- sałaki 🙂
- po prostu zjedzcie do obiadu lub śniadania 🙂
Teraz konkretne przepisy, które możecie wykorzystać:
- PASTA Z WARZYW Z ROSOŁU z fasolą i pastą pomidorową
- KOTLECIKI Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM
- Najprostsze KOTLETY Z SAMYCH WARZYW
- KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ I FASOLĄ
- żółte PULPECIKI Z KASZĄ JAGLANĄ I CIECIERZYCĄ
- BABECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI (wegańskie)
- BABECZKI WARZYWNE
- Najlepszy PASZTET Z RECYKLINGU (wegański)
3. JAK WYKORZYSTAĆ MIĘSO Z ROSOŁU?
Nie wiem, jak Ty, ale ja uwielbiam gotowane mięso. U mnie w domu zazwyczaj jadło się je z dodatkiem sosu chrzanowego (z jabłkiem <3). To zatem najprostszy sposób na wykorzystanie mięsa. Ale nie jedyny! Czasem mięsa jest za dużo a czasem też mięso nie jest zbyt miękkie, trochę mdłe lub po prostu nie lubimy smaku gotowanego mięsa. Na szczęście jest mnóstwo możliwości i pomysłów na to, co można zrobić z gotowanym mięsem z rosołu.
Podrzucę Ci najpierw garść inspiracji na wykorzystanie rosołowego mięsa, którymi podzielili się ze mną czytelnicy bloga!
- wykorzystaj do farszu do pierogów/krokietów
- zrób kotlety/pulpety (dodaj też warzywa!)
- pasztet
- wykorzystaj na pastę na kanapki
- zrób potrawkę (rozdziel mięso na strzępy, podsmaż z warzywami startymi na tarce)
- dodaj do zapiekanek/risotto/kaszotto itp.
- przygotuj paszteciki
- podsmaż je szybko z dodatkiem brokułów, dodaj ryż lub makaron sojowy, dopraw sosem sojowym
Na koniec konkretne, sprawdzone przepisy, które pomogą Ci wykorzystać mięso z rosołu!
- PASTA Z MIĘSA Z ROSOŁU
- KLASYCZNY PASZTET
- PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI
- KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU
- KLUSKI DO ROSOŁU (Uwaga! W przepisie jest surowe mięso, ja wykorzystuję zawsze mięso ugotowane, nie dodaję śmietanki i dodaję nieco więcej bułki)
- KOTLETY Z RYŻEM
- KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ
- PIEROGI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
Mam nadzieję, że ten wpis będzie dla Was inspiracją! Dla mnie był miłą przygodą, ale też pracą, więc jeśli uważasz, że jest przydatny – podziel się nim z innymi 🙂