Home Gotowanie i planowanie PIECZONY KALAFIOR z parmezanem – przepis nr 1 tej jesieni!

PIECZONY KALAFIOR z parmezanem – przepis nr 1 tej jesieni!

Autor Zuzia

Miałam już kilka podejść do pieczonego kalafiora, bo słyszałam wcześniej o nim wspaniałe opinie. Ale do tej pory żadna mnie nie przekonała. Aż pośród inspiracji Pinterestowych natknęłam się na przepis z kalafiorem i parmezanem. Od razu zaświeciła mi się zielona lampka – „Musisz tego spróbować!”.  Przepis nieco podrasowałam, wykorzystałam też mój ostatni nabytek – mąkę arachidową i wyszło CUDO! Naprawdę 😀

Ten pieczony kalafior jest mięciutki a jednocześnie chrupiący, delikatnie orzechowy i czosnkowy. Idealny dodatek do jesiennego obiadu, przekąska dla Szpinakożercy (np. na spacerze) i szybki pomysł na kolację. Zaraz przekonasz się, jak szybko się go robi!

kalafior-pieczony

SKŁADNIKI:

1 kalafior średniej wielkości

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki mąki arachidowej (z orzeszków ziemnych)

2-3 łyżki oliwy z oliwek

ok. 30 g startego parmezanu

sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE:

Kalafiora podziel na niewielkie różyczki i dokładnie umyj. Czosnek posiekaj. W naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) wymieszaj różyczki kalafiora z czosnkiem, oliwą, mąką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez ok. 40 minut. W międzyczasie przemieszaj go kilka razy. Po 40 minutach posyp kalafiora połową parmezanu i wymieszaj. Włącz w piekarniku funkcję grill i podnieś temperaturę do ok. 230 stopni. Piecz przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika, posyp pozostałą częścią parmezanu. Pieczony kalafior najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika!


mini ebook samodzielne jedzenie


UWAGI! 

  • Kalafior smakuje świetnie też na zimno, ale schowaj go do pojemnika dopiero, gdy całkowicie wystygnie
  • Mąkę arachidową możesz zastąpić dowolną inną mąką (np. orkiszową, gryczaną czy kukurydzianą) albo samodzielnie zmiksować orzeszki (ziemne czy jakiekolwiek inne) na mąkę

Najlepsze smaki zostają w brytfance! Pamiętajcie: „Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki”. Przypieczony czosnek z parmezanem i lekką orzechową nutą….MNIAM! 

Kalafiory piękne i dorodne znajdziecie na każdym straganie i w każdym warzywniaku 😀 Korzystajcie póki jest na nie czas 🙂

Polecane wpisy

3 komentarze

Kobietapo30 2016-11-14 - 20:04

wiele razy obiecywałam sobie spróbowac…jeszcze mi sie nie udalo

Odpowiedz
Aneta Nagrodkiewicz 2017-09-12 - 21:40

Przepraszam ale muszę. Dziś doszłam do perfekcji … Zamiast archaidowych używam nerkowcow. Mielę w starym młynku po kawie. I dziś dodałam jeszcze trochę oliwy aromatyzowanej truflami … Wychodzi mi taka emulsja i smaruję pędzlem silikonowym każdy kawałek. PYCHA.

Odpowiedz
Aneta Nagrodkiewicz 2018-02-03 - 20:30 Odpowiedz

Napisz komentarz