Od ok. 4 miesięcy zdecydowanie ulubionym warzywem Szpinakożercy są buraki 🙂 Mieliśmy już etap miłości do pomidorów (minął bezpowrotnie), cukinii (nieco zelżała) i kiszonych ogórków. Ciekawe jak długo pozostaną z nami buraki 😀
Z burakami mam jednak pewien problem – czas gotowania… Ileż można czekać! 2 godziny? Na 1-2 buraki? To nie na moją cierpliwość! Wybawieniem dla nas są 2 rozwiązania:
- Szybkowar – polecam go serdecznie każdemu, potrawy gotują się w 15-30 minut i są miękkie i delikatne
- Mrożone buraki – te mają jedną wadę – występują tylko w postaci tartej, więc ich wykorzystanie jest ograniczone
Szukam też fajnych przepisów z wykorzystaniem surowych buraków! Polecam Wam chociażby taką prościutką surówkę.
Któregoś dnia postanowiłam wykorzystać również surowego buraka w bardziej skomplikowanej potrawie i tak powstało
BURACZANE GRYCZOTTO Z JABŁKIEM
Łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne 🙂 Jabłko świetnie podkreśla smak buraczków a jeśli dołożymy na koniec odrobinę orzechów włoskich to mamy sprawdzone i ekskluzywne połączenie. Sprawdzi się zatem zarówno jako szybkie danie obiadowe (w sumie robi się samo) jak i dodatek do wystawnej kolacji.
Podaję 2 wersję przygotowania potrawy: z surowym lub gotowanym burakiem.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 spora marchewka
- 2 buraki średniej wielkości
- 1 jabłko
- 100 g kaszy gryczanej
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego/oliwy z oliwek
- 500 ml wywaru warzywnego
Cebulę posiekać, buraka i marchewkę obrać. Buraka pokroić w drobną kosteczkę (gotowanego wcześniej w grubsze kawałki), marchewkę w cienkie półplasterki, jabłko w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę. W wersji z surowym burakiem: wrzucić buraka na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 10, dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut. Jeśli masz gotowanego buraka to na patelnię wrzuć najpierw marchewkę, podduś 2-3 minuty i dodaj na chwilę buraka. Wsyp kaszę gryczaną, podsmaż chwilę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Dolej 1/3 wywaru i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Powtórz tą czynność aż kasza i warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj jabłko. Gotowe danie posyp natką pietruszki i opcjonalnie posiekanymi orzechami.
Gryczotto gotowe!
5 komentarzy
Bardzo pyszne i bardzo wegańskie dlatego już za chwileczkę pofrunie internetami do mojej córki 😀 o mniam mniam 😀 a buraczek z Lidla, jak mówi Aneta bardzo dobry i od czasu do czasu można zaszaleć, żeby nie czekać. Buziaki Zuziu wiosenne <3
Wegańskie jak się patrzy! Mam nadzieję, że Twojej córce zasmakuj 🙂 Ja podesłałam swoim rodzicom i czekam na recenzję 🙂
A tego buraka lidlowego muszę chyba spróbować 😛 Już kilka osób mi o nim pisało 🙂
Właśnie muszę kiedyś go wypróbować 😀 Może to jakieś rozwiązanie w kryzysowej sytuacji!
Robię dzisiaj na obiad 🙂
Zrobiłam w weekend i wyszło pyszne. Synek wyjdał głównie kaszę gryczaną, ale fajnie, że lubi kaszę.