Lubię się zdrowo odżywiać :). Dlatego lubię też przepisy na zdrowe słodycze!
Zakładam, że jeśli podaję dziecku coś słodkiego, co jednocześnie ma jakąś wartość odżywczą, to dostaje ono coś więcej niż tyko cukier.

Ale…

Wiem też, że by się zdrowo żywić nie musimy korzystać tylko z ekologicznych, zdrowych, wytworzonych z dbałością o każdy składnik nowinek dietetycznych. Czasami lepiej jest zjeść kawałek tradycyjnego, ciężkiego sernika niż 3 kawałki najzdrowszego ciasta marchewkowego.

Mam w notatniku nawet wersję roboczą wpisu pt. „Dlaczego nie lubię daktylowych batoników?” I wcale nie opowiadam w nim, że one mi nie smakują :D.

W trzeciej edycji mojego kursu o słodyczach w diecie dzieci opowiadam o tym, że w niczym nie możemy przesadzać. Nawet w jedzeniu zdrowych deserów :). Ale jeżeli zasadę proporcji przyłożymy do słodyczy, to okaże się, że te zdrowsze wersje słodkich przyjemności powinny zdecydowanie częściej pojawiać się na naszym stole niż klasyczne :D.

Dlatego przygotowałam dla Was krótkie zestawienie 5 (moim zdaniem najlepszych) przepisów na zdrowe słodycze!

    • Niektóre z nich zawierają zwykły cukier ale w niewielkiej ilości
    • Inne nie mają żadnej formy cukru
    • Jedne wyglądają i smakują niemal jak klasyczne słodkości
    • Inne to znak naszych czasów 😀 Połączenia zupełnie nowych smaków!

webinar-słodycze

Naucz się radzić sobie ze słodyczami w diecie dzieci – dostęp do webinaru kupisz tutaj

 

5 PRZEPISÓW NA ZDROWE SŁODYCZE DLA DZIECI

 

BATATOWE KULKI MOCY

Przepis od BLWMama

Nadaje się nawet dla bardzo małego dziecka :D. Początkowo robiłam je całkowicie bez dodatku miodu i syropu – też były pyszne. Skradły serca moich rodziców, gdy przeszli na weganizm. Takie zdrowe słodycze na pewno skradną i Wasze!

SKŁADNIKIbatatowe-kulki-mocy

1/2 średniego batata

2 czubate łyżki zmielonego sezamu*

2 czubate łyżki drobnych wiórków kokosowych

1 łyżka roztopionego masła/oleju kokosowego/oleju z orzechów włoskich/migdałowego/sezamowego czy innego tłoczonego na zimno oleju o łagodnym smaku

1/2 – 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Polewa: 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego + 1 łyżka karobu/kakao + 1/3 łyżki miodu

WYKONANIE

Batata obierz i ugotuj w małej ilości wody. Batata przełóż do miski, dodaj miód i tłuszcz. Zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj zmielony sezam i wymieszaj. Teraz dodaj 1 łyżkę drobnych wiórków kokosowych i wymieszaj, dodaj wiecej wiórków, jeśli masa nie jest gęsta. Masę odstaw do lodówki na 30 min lub dłużej. Nabieraj około łyżeczkę ciasta i lep kule. Odkładaj na talerz lub do papilotek.

Z polewą czekoladową są nieziemsko dobre! A taka polewa, to dodatkowa porcja zdrowego tłuszczu :-). Bez niej też są jednak przepyszne!

POLEWA: masło rozpuść w rondlu, dodaj karob/kakao i wymieszaj. Zostaw na kilka minut, aby przestygła i dodaj miód. Wymieszaj. Polewaj kule i łyżeczką zbieraj polewę, która ściekła na talerz i polewaj boczki. Pierwszy raz byłam taka cierpliwa i efekt mnie zachwycił, więc warto! Odstaw do lodówki na 15 min i serwuj :-).

KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI

Przepis od Cooking for Emily

Ciasteczka wyglądają pięknie, są tak kruche i delikatne! Niby zdrowe słodycze, a niebo w gębie :). Podchodzą pod prawdziwy rarytas, wymagają nieco pracy, ale warto!

SKŁADNIKIciastka-figowe

¾ szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki orkiszowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

120 g masła

2 małe jajka

200 g fig suszonych

3-4 miękkie daktyle

skórka z ¼ pomarańczy

sok z niecałej połowy pomarańczy

1 i ½ łyżki miodu

szczypta cynamonu

WYKONANIE

Przygotować ciasto: zmiksować płatki owsiane na mąkę. W misce wymieszać zmiksowane płatki, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Do mieszanki dodać pokrojone masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się zbyt kleiło podsypać lekko mąką i szybko zagnieść. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotować nadzienie: w robocie kuchennym umieścić wszystkie składniki nadzienia i zmiksować na gładką masę.

Ciasto rozwałkować w podłużny prostokąt, pociąć ciasto na kawałki ok. 5 centymetrowe w szerokości (długość jak wyjdzie). Na środku każdego paska ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć wzdłuż nadzienie. Jeśli nie macie takiego rękawa, to można próbować poradzić sobie z torebką foliową z wyciętą dziurką, aczkolwiek nadzienie jest dość lepkie i gęste więc może to być kłopotliwe. Brzegi ciasta założyć na zakładkę, przewrócić miejscem łączenia do dołu i spłaszczyć lekko każdy wałek, dociskając sklejone brzegi pod spodem. Pokroić w 3-4 cm kawałki. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

ORZECHOWA SZARLOTKA

Przepis od Kwestia Smaku

Zdrowsza wersja popularnego deseru, to zdecydowanie najlepsza szarlotka świata :). Nie przepadam za jabłecznikami, ale ta wersja jest idealna! Nie zapomnijcie tylko dodać kokosa i wiśni :).szarlotka-weganska

SKŁADNIKI

100 g mąki owsianej bezglutenowej*

75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek

75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich)

50 g mąki ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)

50 g oleju kokosowego (lub masła)

ok. 10 wiśni (w syropie/z kompotu/mrożonych) – niekoniecznie

2 łyżki wiórków kokosowych

1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek

1 łyżeczka mielonego cynamonu

WYKONANIE:

Ciasto: do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło albo olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną całość i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka: świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut, aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.

Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zarumieniony przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi. Można posypać mąką kokosową i podawać z wiśniami.

ROZPUSTNY BUDYŃ JAGLANY

Przepis od Jadłonomia 

Sama nazwa sprawia, że masz ochotę zjeść cały garnek. Efekt jest jeszcze lepszy! Zwykły budyń nie umywa  się do tego przepisu, a ja na budyniach się znam :D.budyń-jaglany

SKŁADNIKI

2 1/3 szklanki mleka roślinnego

1/3 szklanki kaszy jaglanej

15 – 20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli, budyń będzie naprawdę słodki – jak czekoladowy pudding)

1 gorzka czekolada

1 łyżka oleju z pestek winogron

1/4 łyżeczki soli morskiej

WYKONANIE:

Kaszę ja­gla­ną opłu­kać wrząt­kiem, na­stęp­nie od­ce­dzić i czyn­ność po­wtó­rzyć. Na­stęp­nie wsy­pać kaszę do ron­del­ka z gru­bym dnem, dodać mleko, dak­ty­le, olej i szczyp­tę soli. Wszyst­ko go­to­wać na małym ogniu, do czasu aż kasza bę­dzie mięk­ka, czyli przez około 15 minut.

W mię­dzy­cza­sie cze­ko­la­dę po­ła­mać na kost­ki i dodać do go­rą­ce­go mleka z kaszą. In­ten­syw­nie mie­szać aż do czasu roz­pusz­cze­nia się cze­ko­la­dy. Na­stęp­nie zdjąć z ognia i przy po­mo­cy ręcz­ne­go blen­de­ra wszyst­ko zmik­so­wać na gład­ki, ak­sa­mit­ny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, mo­że­cie pod­czas blen­do­wa­nia dodać kilka łyżek mleka. Go­rą­cy budyń po­da­wać z ulu­bio­ny­mi owo­ca­mi, orze­cha­mi lub ba­ka­lia­mi. 

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Przepis od Zabawa w gotowanie

Z tego przepisu bije prostota, łatwość wykonania i zapach lata :). Deser szybki i idealny do przygotowania, zarówno zimą, jak i latem. Dodaj te owoce, które masz pod ręką, a za każdym razem uzyskasz inny efekt :D. Bo zdrowe słodycze nie muszą być nudne!

owoce-pod-kruszonką

SKŁADNIKI:

1 kubek płatków owsianych

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego

1/2 łyżeczki cynamonu

opcjonalnie: posiekane orzechy

owoce (u nas jabłka i jagody z zamrażarkowych zapasów)

WYKONANIE

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy razem z jagodami do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy kruszonkę – mieszamy w misce wszystkie składniki i rozcieramy w rękach, żeby uzyskać konsystencję okruchów chleba. Zasypujemy kruszonką owoce, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Jeśli wcześniej kruszonka nam się mocno przyrumieni możemy przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! 🙂

 

Mam nadzieję, że skorzystacie z moich pomysłów na zdrowe słodycze. Wszystkie przepisy są sprawdzone, więc daje na nie 100% gwarancji!