śniadanie 10 przepisów

Oglądam sobie naszego Szpinakowego Instagrama i widzę, że większość zdjęć dotyczy właśnie śniadań! Nie wiem, jak Wy, ale ja darzę ogromną estymą ten pierwszy, królewski posiłek dnia 🙂 Na palcach jednej ręki wymienić można dni w moim życiu, gdy wyszłam bez śniadania. Gdy nie mam nic sensownego w lodówce i muszę zadowolić się byle czym, to od razu rzednie mi mina…

Jestem też piekielnie głodna rano! A odkąd w nocy Szpinakożerca budzi mnie 5-10 razy (czyli już ponad 16 miesięcy…) ten głód jest nie do wytrzymania 😀 Dlatego śniadanie u nas zawsze rządzi! Uwielbiam odkrywać nowe pomysły na owsianki, jaglanki, placki, naleśniki…bo w 90% nasze śniadania są „na słodko”, to znaczy z owocami 🙂

Dodam również, że śniadanie to świetny moment na naukę dobrych nawyków. Jeżeli udaje nam się wyskrobać 5-10 minut na to, by razem usiąść do stołu i zjeść ciepłe śniadanie, to pokazujemy naszym wiernym fanom (znaczy się dzieciom), że dobre jedzenie, owoce, warzywa, wspólny czas przy posiłku są dla nas znacznie ważniejsze niż pośpiech do pracy czy niewyprasowane spodnie... Ale nie ukrywajmy 🙂 Rzeczywistość rzadko odzwierciedla nasze marzenia.

Dlatego postarajcie się chociaż, by weekendowe śniadanie było wyjątkowe i zjedzone wspólnie. 

By Was do tego zachęcić, zgromadziłam:

TOP 10 Szpinakowych śniadań!

ulubione śniadanie 10 przepisów

W gratisie podrzucam też mój ukochany przepis na owsiankę i patent na ugotowanie pachnącej i miękkiej kaszy jaglanej 🙂

OWSIANKOWO

Na pierwszych 4 miejscach królują owsianki! To chyba nasz najczęstszy śniadaniowy wybór 🙂 W zasadzie przyrządzam je zawsze tak samo, zmieniam jedynie dodatki.

We wszystkich owsiankach korzystam z tego przepisu:

BAZOWY PRZEPIS NA OWSIANKĘ:

Na porcję moją i Szpinakożercy potrzebujesz:

  • 4 płaskie łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 1/2 szklanki płynu (wody, mleka, mleka roślinnego, soku)
  • szczypta soli
  • ewentualnie 2 posiekane daktyle

Płyn zagotowuje w garnuszku. Dodaję wszystkie płatki (i daktyle), mieszam, zmniejszam ogień i gotuję ok. 4 minut, aż niemal cały płyn się wchłonie. Przykrywam i odstawiam na 2-3 minuty. Jeśli wyjdzie za gęsta, dolewam wrzątku. Gdy widzę, że nie ma ochoty zgęstnieć (płatki owsiane też mają swoje humory :P) dodaję płatków jaglanych. Na koniec dodatki i śniadanie gotowe 🙂

A teraz 4 nasze najlepsze patenty na owsiankę na śniadanie!

1.Czekoladowa owsianka z malinami lub gruszką

img_1506

W sumie to nie śniadanie a rozpustny deser! Ale tak zdrowy, że s powodzeniem możesz zjeść go razem z dziećmi już z samego rana. Przepisem służy niezastąpiona pod względem wegańskich rozkoszy Jadłonomia.

Ale spróbuj to sobie wyobrazić: gęsta, kremowa owsianka, z dodatkiem słodkich daktyli i pysznej lekko gorzkiej czekolady, a do tego przełamujące smak kwaskowe maliny <3

Ja w wersji późnojesiennej przygotowuje ją również z gruszką i orzechami!

2. Owsianka z dynią i duszonymi śliwkami

Całkowita świeżynka. Robiłam ją po raz pierwszy w tym tygodniu i przyznam, że jest fenomenalna! Płatki gotuje z dodatkiem musu dyniowego (mam zamrożone mnóstwo torebek!), doprawiam cynamonem i gałką muszkatołową. Do tego uduszone na maśle kawałki śliwek. Jeżeli lubisz korzenne, rozgrzewające smaki, to coś dla Ciebie 🙂 Inspiracją podzieliła się ze mną Dorota z Cooking for Emily

3. Owsianka na soku marchewkowym z jagodami

 

Gdy nie mam w domu żadnego mleka, kombinuję z owsiankami na sokach. Któregoś dnia wykorzystałam sok marchewkowy i to był strzał w 10! Był czerwiec, więc sezon na jagody w pełni. Teraz pewnie zastąpiłabym je jabłkiem, gruszką czy nawet pomarańczą 🙂

 

4. Owsianka z masłem orzechowym i prażonym jabłkiem

Przyznaję, że był czas, gdy mogłabym żywić się wyłącznie owsianką z masłem orzechowym. Jest kremowa i ogromnie sycąca. Jednak masło orzechowe sprawia, że jest dosyć mdła. Klasycznie dodawałam banana a smak przełamywałam domowymi powidłami. Jednak któregoś dnia pomyślałam, że jabłko też cudownie łączy się z masłem orzechowym i tak powstał nr 4 na naszej liście.

Masło orzechowe dodaje już ugotowanej owsianki a jabłko prażę na patelni z odrobiną masła i cynamonu.


Oczywiście pomysłów na owsianki mam całe mnóstwo, ale te 4 zdecydowanie skradły nasze serca! 

Miejsce 5 na naszej liście zajmują wyjątkowe placuszki 🙂 Są wynikiem mojej kuchennej desperacji i jestem z nich szalenie dumna!


5. Placuszki jabłkowo-bananowe

Absolutny hicior śniadaniowy! Wymaga nieco więcej czasu (choć jest prosty!), więc nie zabierajcie się za niego, gdy dzieć wyje u nogi z głodu. Świetnie wykorzystuje niepierwszej świeżości owoce. Smakuje perfekcyjnie! A jak kilka Wam zostanie to macie deser na następny dzień 😀

To jednocześnie najpopularniejszy przepis na moim blogu 😀 Znajdziesz go tutaj!

Teraz czas na

JAGLANKI

Nie od początku byłam fanem kaszy jaglanej, ale znalazłam na nią mój sposób i zaczęła nam smakować. Pojawia się u nas minimum 1 raz w tygodniu.

 

SPOSÓB NA JAGLANKĘ

Kaszę jaglaną gotuję w zasadzie na 2 sposoby – na sypko i na klejąco. Sypką (klasyczny przepis – proporcja wody do kaszy 2:1, gotować pod przykryciem, nie mieszać) wykorzystuję do sałatek. Na śniadanie lubię produkty kremowe, delikatne! Dlatego śniadaniowa jaglanka zawsze jest taka:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/2 – 2 szklanek płynu (wody, mleka, mleka roślinnego)
  • 3-4 posiekane daktyle

Kaszę jaglaną przelewem 1 raz zimną wodą oraz 2 razy wrzątkiem. Zalewam zimnym płynem, dodaję daktyle i gotuję na małym ogniu ok. 12-15 minut. Trzeba uważać, by się nie przypaliła, czasem przemieszać i nie przykrywać szczelnie.

6. Jaglanka kokosowa z ananasem

Smak orientu, dalekiej Azji! Świetny pomysł na zimowe śniadanie, gdy mało już naszych rodzimych świeżych owoców. Ananasa albo grilluję albo duszę na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Jaglankę gotuję wtedy na mleku kokosowym (pół na pół z wodą) i dodaję do gotowania wiórki kokosowe!

Podpowiem tylko, że jeśli dysponujecie garścią mrożonych wiśni i lubicie kwaśne smaki… to dodajcie je do tej jaglanki!

7. Jaglane kulki z owocami

Szczerze mówiąc kulki nie zawsze są kulkami…Gdy mamie nie chce się ich formować, podaje je po prostu w formie zwykłej jaglanki 😛

jaglanka z owocami śniadanie

Na czym polega specyfika tego dania?

  • Kaszę jaglaną gotujesz na bardzo miękko zgodnie z przepisem zamieszczonym wyżej
  • Ugniatasz ją widelcem z dojrzałym bananem
  • Formujesz kulki
  • Polewasz jogurtem greckim i posypujesz sezonowymi owocami

To zupełnie inny wymiar jaglanki!


Na koniec 3 przepisy nieco odstające od reszty – jeden letni, jeden wytrawny i jeden awaryjny! Ale nadal należą do naszego ŚNIADANIOWEGO TOP 10


8. Zielony koktajl

Nie mogło go tu zabraknąć, choć przyznam, że jesienią i zimą pijemy go raczej jakoś podwieczorek lub drugie śniadanie. Wolę zaczynać dzień od czegoś ciepłego. Ale w upalne lato koktajle sprawdzały się świetnie!

O tym, dlaczego warto pić zielone koktajle pisałam już w tym poście.

A jeśli chcesz zostać prawdziwym ekspertem w kategorii zielonych koktajli, to zapraszam Cię do kupienia świetnego e-booka od Marysi z Jak Zdrowo Żyć. Mnóstwo konkretnych porad i przepisów dostosowanych do potrzeb dzieci! Możesz go kupić klikając w poniższy link:

Jak zdrowo żyć - odżywianie, aktywność fizyczna, rozwoju osobisty i finanse domowe

9. Ziołowe naleśniko-omlety

Jedyne w tym zestawieniu danie wytrawne. Ale zasługuje na uznanie! Przez dłuższy czas był to jedyny sposób na przemycenie Szpinakożercy jajka (poza plackami czy naleśnikami). Poza tym są naprawdę wyjątkowo pyszne i proste w przygotowaniu. Jeżeli tak, jak ja nie potrafisz usmażyć prawdziwego omleta, to ten przepis jest dla Ciebie.

untitled-design-1

Inspiracją służyła mi Kwestia Smaku. Tam też znajdziecie pełen przepis 🙂

Dodaję zioła, które mam pod ręką (pietruszkę, koperek, bazylię, rozmaryn, szczypiorek itp.). Do tego świeży pomidor lub zimą domowy ajwar, odrobina ser i kawałek chleba z masłem <3

10. Placuszki bananowe

To klasyk. Ostatnia deska ratunku, gdy przyciska nas głód i pusta lodówka, bo prawda jest taka, że w lodówce prawie zawsze znajdę jajka a na stole starego banana…

Patentów na te placki jest mnóstwo. Ja sama za każdym razem zmieniam recepturę. Pamiętam tylko podstawowe proporcje:

  • 2 jajka
  • 1 banan

Gdy najdzie mnie ochota dodaję łyżkę płatków owsianych, czasem masło orzechowe, cynamon, zmielone migdały czy mąkę gryczaną. Placki nabierają wtedy nieco innego smaku. Ale i tak są pyszne! Trudno uwierzyć, że z banana i jajka może wyjść coś tak fajnego.

Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie to zróbcie. Gwarantuje, że wejdą na stałe do Waszego śniadaniowego menu.


Uff, muszę przyznać, że zrobiłam się głodna! Dobrze, że jestem po śniadaniu 😀

Zdradźcie mi proszę tajemnicę, jakie są Wasze ulubione dania na śniadanie! Może coś dołączymy do naszej podstawowej dziesiątki 🙂