BLW placki jabłkowe z bananami

Jakoś tak mam z zaopatrzeniem domu w jedzenie, że bardzo często w poniedziałkowe poranki kompletnie nie mam, co zrobić dla siebie i Szpinakożercy na śniadanie 🙂 Jakiś problem z dostawami albo po prostu za dużo jemy w weekend! Ale jak to się często okazuje – nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo w ten sposób powstały placuszki z jabłkami i bananami, na które Cię dziś zapraszam 🙂

Dziwnym trafem właśnie w poniedziałki przygotowuję najbardziej odkrywcze dania! Tak było z owsianką kokosowo-ananasową z wiśniami czy kaszą jaglaną a’la ciasto marchewkowe 😀 Więcej takich „genialny” pomysłów na dania spotkasz na naszym Instagramie. Zapraszam Cię serdecznie 🙂

W ostatni poniedziałek wiedziałam, że z owoców mam jedynie dojrzałego banana i jabłko, o pieczywie nawet nie miałam, co myśleć. Owsianka czy jaglanka odpadały – będzie nudna w kolorze a Szpinakożerca uwielbia czerwone, pomarańczowe czy zielone dania. Pomyślałam: placuszki z jabłkami! Przepis, który znam, to babcine racuchy (ze sporą ilością cukru, ale pyszne!!). Przeszukałam internet i znalazłam kilka bezcukrowych alternatyw.

A potem przyszło oświecenie – mogę przecież wykorzystać i jabłko i banana! Dzięki temu nie będę musiała dodawać cukru a placuszki będą wilgotne i słodkie 🙂

W ten sposób powstały te piękne:

 

PLACUSZKI Z JABŁKAMI I BANANAMI

BLW placki jabłkowe z bananami

Jedne z lepszych, które ostatnio przyrządziłam. Łatwe i szybkie w przygotowaniu – zrobisz je z dzieckiem na ręku! Ale uważaj przy smażeniu 🙂

SKŁADNIKI:

– 250 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
– 1 dojrzały banan
– 1 kwaskowe jabłko
– wanilia
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko i banana obierz. Zmiksuj lekko w blenderze (mają zostać małe kawałeczki jabłka) razem z jogurtem i żółtkami. Dodaj ziarenka wanilii i cynamon. Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę. W masę owocową delikatnie wmieszaj ubite białka. Mąki przesiej przez sitko razem z sodą (muszę przyznać, że mąki dałam na zasadzie „ile ciasto weźmie”, zatem uważaj! Być może dla Ciebie będzie to zbyt dużo lub zbyt mało, w zależności od użytych składników. Masa musi być gęściejsza niż na naleśniki). Całą masę delikatnie wymieszaj (jak na biszkopt). Na koniec dodaj roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszaj.
Smaż na patelni lekko wysmarowanej masłem klarowanym lub olejem kokosowym.

BLW placki jabłkowe z bananami

Placuszki z jabłkami i bananami podawaj z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, jogurtem i czym tylko chcesz 😃

Ja podałam z domową konfiturą z truskawek i kwiatów czarnego bzu <3. Szpinakożerca zajadał do nich resztkę porzeczek, które kocha nad życie!

 

BLW placki jabłkowe z bananami

 

BLW placki jabłkowe z bananami

Jeśli gdzieś w koszyku przejrzewa Wam banan i marszczy się jabłko – nie traćcie czasu. Miksujcie i róbcie placuszki 🙂 Daj też koniecznie znać, jak Wam zasmakowały.

BLW placki jabłkowe z bananami

A jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki, to może zainteresują Cię placuszki z marchewki i łososia albo zielone placki z jarmużu?