placki marchewkowe z łososiem BLW

Razem ze Szpinakożercą staramy się odżywiać metodą BLW. Jedną z fantastycznych zalet takiego sposobu karmienia jest to, że nie muszę przygotowywać dwóch oddzielnych posiłków dla dorosłych i dziecka! Wystarczy nieco zmodyfikować niektóre przepisy o obiad na dwa sposoby jest gotowy! Niedawno mój wybór padł na

PLACKI MARCHEWKOWE z pstrągiem 🙂

SKŁADNIKI:

1 filet z pstrąga łososiowego (lub łososia)

2 marchewki

1 szczęśliwe jajko

2 łyżki mąki orkiszowej

zioła prowansalskie

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga oczyścić (ze skóry i ewentualnych ości), pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek posiekać. Do ryby dodać marchewkę, jajko, mąkę, oliwę i zioła. Dobrze wymieszać. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.

Z tej masy usmażyłam 5 placuszków dla Małego, a resztę doprawiłam!

Wersja „dorosła”:

Do masy dodaj nieco soli i świeżo zmielony pieprz. Idealnie nadawałby się również świeżo starty imbir 🙂

 placki marchewkowe z łososiem BLW 

Placuszki można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i świeżą sałatką 🙂

Spróbujcie i dajcie znać, czy Wam smakowało! 

Przepis na podstawie Ala’Antkowe BLW