jagielnik bez cukru bez mleka bezglutenowy deser

Macie tak, że po niedzielnym obiedzie przeszukujecie szafki w poszukiwaniu czegoś słodkiego? Ja niestety często…. Dlatego szukam pomysłów na pyszne i zdrowe desery. Jasne najlepiej w ogóle nie jeść słodyczy, ale ja uważam, że wszystko w w odpowiednich proporcjach jest dla ludzi 🙂

Dzisiaj mam dla Was mega fajny przepis na

OWOCOWY JAGIELNIK, czyli sernik bez sera!

Pełen owoców, lekki i pyszny nie tylko w letnie, gorące popołudnia. Oryginalny przepis powstał w sezonie truskawkowym ze świeżych truskawek, ale Ty może przygotować go również z innych owoców.

Nie wiesz jeszcze, czy warto gotować kaszę na JAGIELNIK? Może te 6 zalet jagielnika Cię przekona:

-> Robi się go strasznie łatwo!

-> Nie musisz włączać piekarnika

-> Możesz wykorzystać tzw. resztki (została Ci miseczka truskawek? Ugotowałaś za dużo kaszy?)

-> Można go przygotować w wersji bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej!

-> Po sezonie truskawkowym świetnie nadadzą się do niego maliny, jagody czy borówki!

-> Jest pyyszny <3

A tu prościutki przepis: 

Składniki (wersja podstawowa):

Spód:

150 g pełnoziarnistych herbatników

50 g masła

1 łyżka mleka

Truskawkowa masa:

250 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki przed ugotowaniem)

400 g truskawek

1 galaretka truskawkowa

½ jogurtu naturalnego

Dodatki:

100 g truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Herbatniki rozkrusz (możesz wykorzystać malakser) i połącz z roztopionym masłem i mlekiem. Wyłóż herbatnikami formę i wstaw do lodówki.

Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku i ostudź. Zmiksuj kaszę jaglaną z jogurtem w blenderze na gładką, “serową” masę. Dodaj truskawki i galaretkę i zmiksuj ponownie.

Gotową masę wylej na schłodzony spód i schowaj do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej całą noc. Schłodzone ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami.

deser, bez cukru, bez mleka, bezglutenowy

W wersji bezcukrowej, bezglutenowej i bezmlecznej:

Spód:

150 g płatków migdałowych

5 namoczonych daktyli

1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki zmiksuj na gładką masę i wyłóż nią blachę.

Masa:

Galaretkę zastąp 15 g żelatyny przygotowanej według wskazówek na opakowaniu. Do masy dodaj jednego bardzo dojrzałego banana. Jeżeli chcesz, by masa była nieco słodsza – dodaj 1-2 łyżki ksylitolu lub miodu. Nie dodawaj jogurtu naturalnego

Ilość porcji: 12-15

Wielkość formy: forma do tarty o średnicy 24cm, ale możesz wykorzystać każdą! Nawet małe foremki do muffinek 🙂


Polecam serdecznie! Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakował 🙂