Grafika POST

Mam kilka przepisów na obiad, który jest dla mnie idealnym rozwiązaniem, gdy jestem w domu sama ze Szpinakożercą. To dania, które na pewno nam zasmakują, nie trzeba ich długo przygotowywać a przede wszystkim to jedyna okazja, by je zjeść, bo tata zdecydowanie w nich nie gustuje!

W pierwszej dziesiątce na pewno jest kasza jaglana z pieczonymi warzywami, gryczotto z burakami, placuszki z jarmużu!

Dzisiaj chce Wam przedstawić niezwykle prosty przepis na

Makaron z cukinii i marchewki w kremowym sosie

makaron z cukinii

Robi się go szybko, można wykorzystać dziecko do krojenia warzyw (choć starsze) i nadaje się zarówno na osobne obiadowe danie jak i po prostu warzywny dodatek.

Składniki:

1 średnia cukinia

2 średnie marchewki

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy lub masła

2-3 łyżki kremowego serka

10 czarnych oliwek (lub kilka suszonych pomidorów)

 

Marchewkę obrać. Obieraczką do warzyw pokroić marchewkę i cukinię na makaron. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać marchewkę i poddusić 2-3 minuty, następnie dołożyć cukinię, lekko posolić i dusić kolejne 2-3 minuty. Do lekko miękkich warzyw dodać oliwki lub suszone pomidory oraz kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz. Makaron z cukinii i marchewki smakuje wyśmienicie obsypany nasionami słonecznika.

makaron z cukinii

Taka forma przygotowania warzyw ma naprawdę sporo zalet!

  • Warzywa są cienko pokrojone, więc szybko miękną
  • mają ciekawą, zachęcającą do spróbowania formę
  • są bezpieczne już na początku BLW (choć maluchom, które nie wykształciły jeszcze prawidłowego chwytu szczypcowego mogą sprawiać trudność)
  • możesz wymieszać je ze zwykłym makaronem w różnych proporcjach i stopniowo przyzwyczajać dzieci do nowej formy
  • świetnie smakuje z różnymi innymi sosami np. z pesto albo sosem pomidorowym

makaron z cukinii


Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂