
Wiele osób kojarzy metodę BLW jedynie z podawaniem dziecku posiłków w kawałkach do samodzielnego jedzenia. To nie do końca prawda! „Bobas lubi wybór ” owszem zakłada, że dziecko samodzielnie decyduje o tym, ile jedzenie chce zjeść, samo też powinno ładować to jedzenie do paszczy! Ale BLW to coś znacznie więcej, to filozofia, która w prosty sposób uczy nas wprowadzać w życie złotą zasadę żywienia. Daje dziecku wybór, wolność i przestrzeń do nauki.
Jednak nie wszystkie dzieci mogą stosować tą metodę od początku rozszerzania diety. Nie wszyscy rodzice również chcą się na nią zdecydować. Wielu nigdy o niej nie słyszało po prostu!
Dziś przygotowałam bardzo praktyczny artykuł dla wszystkich rodziców rozszerzających dietę swojego dziecka. Bo wszystkie dzieci powinny, jak najszybciej, otrzymać jedzenie o różnorodnej konsystencji, również do samodzielnego jedzenia rękami. To bardzo ważny element ich rozwoju, niezbędny do nauki gryzienia, połykania, żucia a nawet rozwoju mowy!
WHO i specjaliści od żywienia zalecają, że wszystkie dzieci w ok. 7 miesiąca życia powinny otrzymywać jedzenie w kawałkach do samodzielnego spożywania rączkami.
Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z karmienia dziecka łyżeczką, jeśli masz taką ochotę, potrzebę czy przekonania! To normalny etap rozszerzania diety, w której łączymy różne sposoby karmienia.
Wielu rodziców przeżywa ogromny dylemat dotyczący tego, jak dokładnie powinno wyglądać to jedzenie w kawałkach. Czy powinno być duże czy małe? Miękkie czy raczej łatwe do żucia? A co z zadławieniami i zakrztuszeniami? Sporo na ten temat pisałam już w kompendium na temat rozszerzania diety dziecka.
JAK POWINNY WYGLĄDAĆ PIERWSZE POKARMY „DO RĄCZKI”?
Tak naprawdę wiele zależy od wieku dziecka.
- 6-7 miesięcy – kształt słupków, przypominający palec. Łatwe do schwytania. Miękkie, rozpadające się w buzi (gotowana marchewka, awokado, dojrzała gruszka, brzoskwinia), można wprowadzić kaszki, płatki gotowane i krojone w kształcie prostokątów, kulki z warzyw, mięsa i zbóż itp.
- 8-9 miesięcy – można wprowadzić pokarm niewielkiej wielkości, krojony (np. zielony groszek, pomidor w kawałkach, rodzynki), gdyż powoli dziecko doskonali chwyt szczypcowy
- 10-12 miesięcy – warto eksperymentować z każdą konsystencją, różnymi wielkościami. Dzieci coraz lepiej radzą sobie z żuciem, gryzieniem. Nadadzą się wszystkiego rodzaju placki, muffinki, naleśniki, kanapki. Unikać produktów ryzykownych!
PRODUKTY NIEBEZPIECZNE!
Nie podawaj dziecku do samodzielnego jedzenia:
- twardych produkty (np. nieduże kawałki surowej marchewki, plasterki jabłka, mocno wysuszone chipsy jabłkowe)
- całych orzechów (możesz podawać natomiast zmielone lub w postaci masła)
- twardych cukierków
- gumy
- popcornu
- ryby z ośćmi (musisz ją dokładnie z nich oczyścić)
- winogron i pomidorków koktajlowych w całości (należy je przeciąż wzdłuż)
- pożywienia na wykałaczkach
- surowych warzyw, jak seler, marchew, sałata
- kawałków surowego jabłka (możesz je zetrzeć na tarce lub podać obrane w całości)
- suszonych owoców w całości (np. cała morela). Kawałki wielkości rodzynki są odpowiednie
- parówki lub kiełbaski w całości (przekrój ją wzdłuż)
A co możesz podać? Mnóstwo rzeczy 😀 Najlepiej zacznij od tych najmniej przetworzonych – ugotowanych lub surowych warzyw, gotowanego mięsa, miękkich owoców. Z czasem możesz eksperymentować z przepisami na przeróżne placuszki, naleśniki z farszem, gulasze, sosy warzywne z kaszą, muffinki, omlety! Możliwości są niemal nieograniczone 🙂
30 IDEALNYCH POKARMÓW „DO RĄCZKI” NA POCZĄTEK – FINGER FOODS
WARZYWA
- Pomidory, ćwiartki lub plasterki
- Marchewka, ugotowana, pokrojona w słupki
- Batat, upieczony, w słupkach
- Dynia, upieczona, ugotowana, w grubych plastrach
- Zielony groszek, gotowany
- Kalafior, brokuł, pojedyncze różyczki
- Ziemniaki, w ćwiartkach lub słupkach
- Cukinia, pieczona lub gotowana w słupkach
- Buraki, pieczone lub gotowane w słupkach
- Ogórek kiszony, w słupkach
- Kiszona kapusta, posiekana
OWOCE
-
- Gruszki, miękkie, ćwiartki bez pestek
- Banan, w całości lub przedzielony na pół, można częściowo zostawić skórkę
- Brzoskwinia, nektarynka, dojrzała, w plasterkach
- Winogrona, przecięta wzdłuż na pół
- Melon, w grubych plastrach
- Pomarańcze, madarynki w cząstkach
- Jabłka, w plastrach, duszone, pieczone lub ugotowane
- Maliny, jeżyny, borówki w całości (duże można przekroić)
- Truskawki, przekrojone na ćwiartki
- Śliwki, dojrzałe, w ćwiartkach
- Arbuz, w słupkach, z pozostawioną skórką
BIAŁKO
-
-
- Fasola, ciecierzyca, ugotowane na miękko, jeśli zbyt duże – przekrojone na pół
- Pałka z kurczaka
- Pierś z kurczaka, gotowana lub pieczona w folii, podzielona na włókna
- Polędwiczki wieprzowe, pieczone lub gotowane, w słupkach
- Jajka, gotowane, w ćwiartkach
- Omlet, podzielony na ćwiartki, kwadraty
- Klopsiki, kulki z mięsa i warzyw
- Ryba, pieczona, gotowana, podzielona na włókna, bez ości
- jogurt, do jedzenia palcami
-
ZBOŻA
-
-
- Makaron ugotowany na miękko, penne, świderki
- Owsianka, ugotowana na gęsto lub upieczona, pokrojona w słupki
- Polenta, pokrojona w słupki
- Kulki z ryżu, kaszy, z dodatkiem warzyw lub owoców
- Chleb, w słupkach
- Tosty francuskie, pokrojone w słupki
-
Prawda, że to nie musi być skomplikowane? 😀
A jeśli nadal czujesz niepokój, gdy myślisz o rozszerzaniu diety Twojego dziecka…
jeśli szukasz sprawdzonych informacji i gotowych rozwiązań,
skorzystaj z mojego KURSU ON-LINE!
To wygodna forma przekazania wiedzy 🙂 Wszystkie materiały możesz wykorzystać od razu i nagrania webinarów oglądać tyle razy, ile tylko chcesz! Kliknij w obrazek i poznaj szczegóły: