Wiele osób kojarzy metodę BLW jedynie z podawaniem dziecku posiłków w kawałkach do samodzielnego jedzenia. To nie do końca prawda! „Bobas lubi wybór ” owszem zakłada, że dziecko samodzielnie decyduje o tym, ile jedzenie chce zjeść, samo też powinno ładować to jedzenie do paszczy! Ale BLW to coś znacznie więcej, to filozofia, która w prosty sposób uczy nas wprowadzać w życie złotą zasadę żywienia. Daje dziecku wybór, wolność i przestrzeń do nauki.

Jednak nie wszystkie dzieci mogą stosować tą metodę od początku rozszerzania diety. Nie wszyscy rodzice również chcą się na nią zdecydować. Wielu nigdy o niej nie słyszało po prostu!

Dziś przygotowałam bardzo praktyczny artykuł dla wszystkich rodziców rozszerzających dietę swojego dziecka. Bo wszystkie dzieci powinny, jak najszybciej, otrzymać jedzenie o różnorodnej konsystencji, również do samodzielnego jedzenia rękami. To bardzo ważny element ich rozwoju, niezbędny do nauki gryzienia, połykania, żucia a nawet rozwoju mowy!

WHO i specjaliści od żywienia zalecają, że wszystkie dzieci w ok. 7 miesiąca życia powinny otrzymywać jedzenie w kawałkach do samodzielnego spożywania rączkami.

Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z karmienia dziecka łyżeczką, jeśli masz taką ochotę, potrzebę czy przekonania! To normalny etap rozszerzania diety, w której łączymy różne sposoby karmienia.

Wielu rodziców przeżywa ogromny dylemat dotyczący tego, jak dokładnie powinno wyglądać to jedzenie w kawałkach. Czy powinno być duże czy małe? Miękkie czy raczej łatwe do żucia? A co z zadławieniami i zakrztuszeniami? Sporo na ten temat pisałam już w kompendium na temat rozszerzania diety dziecka.


fe-book


JAK POWINNY WYGLĄDAĆ PIERWSZE POKARMY „DO RĄCZKI”?

Tak naprawdę wiele zależy od wieku dziecka.

  • 6-7 miesięcy – kształt słupków, przypominający palec. Łatwe do schwytania. Miękkie, rozpadające się w buzi (gotowana marchewka, awokado, dojrzała gruszka, brzoskwinia), można wprowadzić kaszki, płatki gotowane i krojone w kształcie prostokątów, kulki z warzyw, mięsa i zbóż itp.
  • 8-9 miesięcy – można wprowadzić pokarm niewielkiej wielkości, krojony (np. zielony groszek, pomidor w kawałkach, rodzynki), gdyż powoli dziecko doskonali chwyt szczypcowy
  • 10-12 miesięcy – warto eksperymentować z każdą konsystencją, różnymi wielkościami. Dzieci coraz lepiej radzą sobie z żuciem, gryzieniem. Nadadzą się wszystkiego rodzaju placki, muffinki, naleśniki, kanapki. Unikać produktów ryzykownych!

BEZPIECZNE BLW #3

BEZPIECZNE BLW #2

PRODUKTY NIEBEZPIECZNE!

Nie podawaj dziecku do samodzielnego jedzenia:

  • twardych produkty (np. nieduże kawałki surowej marchewki, plasterki jabłka, mocno wysuszone chipsy jabłkowe)
  • całych orzechów (możesz podawać natomiast zmielone lub w postaci masła)
  • twardych cukierków
  • gumy
  • popcornu
  • ryby z ośćmi (musisz ją dokładnie z nich oczyścić)
  • winogron i pomidorków koktajlowych w całości (należy je przeciąż wzdłuż)
  • pożywienia na wykałaczkach
  • surowych warzyw, jak seler, marchew, sałata
  • kawałków surowego jabłka (możesz je zetrzeć na tarce lub podać obrane w całości)
  • suszonych owoców w całości (np. cała morela). Kawałki wielkości rodzynki są odpowiednie
  • parówki lub kiełbaski w całości (przekrój ją wzdłuż)

A co możesz podać? Mnóstwo rzeczy 😀 Najlepiej zacznij od tych najmniej przetworzonych – ugotowanych lub surowych warzyw, gotowanego mięsa, miękkich owoców. Z czasem możesz eksperymentować z przepisami na przeróżne placuszki, naleśniki z farszem, gulasze, sosy warzywne z kaszą, muffinki, omlety! Możliwości są niemal nieograniczone 🙂


mini ebook samodzielne jedzenie


30 IDEALNYCH POKARMÓW „DO RĄCZKI” NA POCZĄTEK – FINGER FOODS

WARZYWA

BLW pokarmy do rączki

  • Pomidory, ćwiartki lub plasterki
  • Marchewka, ugotowana, pokrojona w słupki
  • Batat, upieczony, w słupkach
  • Dynia, upieczona, ugotowana, w grubych plastrach
  • Zielony groszek, gotowany
  • Kalafior, brokuł, pojedyncze różyczki
  • Ziemniaki, w ćwiartkach lub słupkach
  • Cukinia, pieczona lub gotowana w słupkach
  • Buraki, pieczone lub gotowane w słupkach
  • Ogórek kiszony, w słupkach
  • Kiszona kapusta, posiekana

OWOCE

BLW pokarmy do rączki

    • Gruszki, miękkie, ćwiartki bez pestek
    • Banan, w całości lub przedzielony na pół, można częściowo zostawić skórkę
    • Brzoskwinia, nektarynka, dojrzała, w plasterkach
    • Winogrona, przecięta wzdłuż na pół
    • Melon, w grubych plastrach
    • Pomarańcze, madarynki w cząstkach
    • Jabłka, w plastrach, duszone, pieczone lub ugotowane
    • Maliny, jeżyny, borówki w całości (duże można przekroić)
    • Truskawki, przekrojone na ćwiartki
    • Śliwki, dojrzałe, w ćwiartkach
    • Arbuz, w słupkach, z pozostawioną skórką

fe-book


BIAŁKO

      • Fasola, ciecierzyca, ugotowane na miękko, jeśli zbyt duże – przekrojone na pół
      • Pałka z kurczaka
      • Pierś z kurczaka, gotowana lub pieczona w folii, podzielona na włókna
      • Polędwiczki wieprzowe, pieczone lub gotowane, w słupkach
      • Jajka, gotowane, w ćwiartkach
      • Omlet, podzielony na ćwiartki, kwadraty
      • Klopsiki, kulki z mięsa i warzyw
      • Ryba, pieczona, gotowana, podzielona na włókna, bez ości
      • jogurt, do jedzenia palcami

ZBOŻA

      • Makaron ugotowany na miękko, penne, świderki
      • Owsianka, ugotowana na gęsto lub upieczona, pokrojona w słupki
      • Polenta, pokrojona w słupki
      • Kulki z ryżu, kaszy, z dodatkiem warzyw lub owoców
      • Chleb, w słupkach
      • Tosty francuskie, pokrojone w słupki

IMG_0849

Prawda, że to nie musi być skomplikowane? 😀


A jeśli nadal czujesz niepokój, gdy myślisz o rozszerzaniu diety Twojego dziecka…

jeśli szukasz sprawdzonych informacji i gotowych rozwiązań,

skorzystaj z mojego KURSU ON-LINE!

To wygodna forma przekazania wiedzy 🙂 Wszystkie materiały możesz wykorzystać od razu i nagrania webinarów oglądać tyle razy, ile tylko chcesz! Kliknij w obrazek i poznaj szczegóły: