jesienna sałatka z kaszą gryczaną i dynią

Nie pamiętam już kiedy tak dużo gotowałam! A to wszystko przez pracę nad Fe-bookiem, czyli e-bookiem z najlepszymi przepisami bogatymi w żelazo. Przy okazji przypomniałam sobie, że wiele przepisów czeka cały czas na publikacje. Dlatego ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na obrazoburcze „trufle ziemniaczane” a dziś mam dla Was wyjątkowo jesienną propozycję. Absolutnie przepyszną sałatkę z pieczoną dynią i granatem. Sałatka jest bogata i spokojnie może zastąpić nam kolacje.

Myślisz, że Twoje dziecko nie tknie takiej sałatki? A kto powiedział, że sałatka musi być wymieszana! Możecie przecież przygotować sobie barek sałatkowy i zachęcić malucha do samodzielnego komponowania sałatki. Pamiętaj, że dzieci (szczególnie w okresie neofobii) nie lubią, gdy jedzenie dotyka się ze sobą, dlatego taka rozdzielona sałatka jest dla nich wspaniałym rozwiązaniem!

IMG_2576-min

Szpinakożerca akurat od zawsze lubił takie dziwne połączone ze sobą dania… dlatego i tą sałatkę przywitał z uśmiechem. Serwowałam ją po raz pierwszy na rodzinnym ognisku w pewną przepiękną październikową niedzielę i oczywiście nie miała szans w starciu z kiełbasą… ale została zauważona i spróbowana 😀 Pozostałym (dorosłym!) uczestnikom smakowała i to bardzo!

Copy of TŁO FACEBOOK (10)

 

SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, DYNIĄ I GRANATEM

IMG_2573

Składniki: 

  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
  • pestki z 1 niedużego granatu
  • 1/2 pęczki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego/melasy/miodu
  • 3 łyżki pesto

Kaszę ugotuj na sypko. Dynię Hokkaido umyj, wydrąż i pokrój w dość cienkie półplasterki. Ułóż na papierze do pieczenia. W miseczce wymieszaj oliwę, miód lub syrop klonowy, sól i pieprz i posmaruj tą mieszanką dynię. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 minut (w zależności od grubości plastrów). W międzyczasie wydrąż pestki z granatu (najłatwiej jest przekroić granat na pół i mocno opukiwać go łyżką aż wypadną wszystkie pestki).

Jeśli nie masz żadnego pesto w lodów lub zamrażalniku, możesz skorzystać z tego przepisu:

  • 2 garści bazylii
  • 1 garść szpinaku
  • 2 łyżki migdałów lub orzechów włoskich
  • 20 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 20-30 ml oliwy z oliwek

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę wymieszaj z ok. 2/3 pesto, granatem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj dynię i delikatnie wymieszaj, na wierzch wyłóż dodatkową porcję pesto.

IMG_2577-min

IMG_2572-min

Jeśli martwisz się, że Twoje dziecko nie zje kaszy czy pieczonej dyni, nie obawiaj się położyć obok na stole również np. kawałków chleba, oliwek, kukurydzy z puszki czy tartej marchewki! Ten przepis to baza, na której możecie dalej bawić się smakami 🙂 Powodzenia!

IMG_2571-min

Jak Wam idzie poznawanie jesiennych smaków?

Jakie potrawy udało Wam się wprowadzić tej jesieni?