
Dziś 1 września. Choć tak naprawdę nowy rok szkolny rozpocznie się dopiero w poniedziałek, ja już dzisiaj przygotowałam dla Was iście szkolny (i przedszkolny!) wpis. Pod względem żywieniowym, największym problemem większości rodziców jest zapakowanie II śniadania, czyli tzw. lunchboxa czy śniadaniówki. Coraz częściej rodzice słyszą, że warto odchodzić od klasycznej bułki z serem z kilku przyczyn:
- trudno w takiej bułce przemycić odpowiednią porcję warzyw
- po 2 tygodniach szkoły, taka kanapka staje się po prostu nudna i wiele dzieci przynosi ją nietkniętą do domu
- kanapka do szkoły często dociera… hmm…mocno naruszona. Bo to chyba żadna przyjemność zdrapywać kanapkę, która obecnie przypomina bardziej naleśnika, z zeszytu od matematyki
- naprawdę trudno zachować różnorodność i zasadę rotacji, posyłając dziecku codziennie kanapkę do szkoły
Oczywiście zdarzą się takie tygodnie, gdy kanapka będzie wracać. Jesteśmy do niej przyzwyczajeni. Czasem też wystarczy ją nieco odświeżyć zmieniając dodatki. Ale ja chciałabym Wam dzisiaj pokazać, że naprawdę mamy wiele, wiele innych możliwości. I warto zadbać o śniadaniówkę, by wreszcie była dobrze zbilansowana a jednocześnie byśmy nie spędzali nad jej przygotowaniem długich godzin!
To już drugi post z serii o II śniadaniu! Bardziej teoretyczne rozważania znajdziesz na blogu Zabawkator.pl, na którym opowiedziałam Ani o tym, jak prawidłowo układać jadłospis.
Mówiłam m.in. dlaczego drugie śniadanie powinniśmy traktować, jako pełen posiłek a nie jako przekąskę. Dowiesz się również, ile płynów warto zapakować dziecku do szkoły i co zrobić, gdy maluch nie chce w szkole nic jeść.
A dzisiaj zapraszam Was na część praktyczną!
JAK UŁOŻYĆ IDEALNE II ŚNIADANIE DLA DZIECKA?
Długo zastanawiałam się, jak ugryźć ten temat. Nie chciałam sztampowo wrzucić Wam kilku przepisów na jedzenie, które łatwo włożyć do śniadaniówki (chociaż i takie wpisy są wartościowe!). Ostatni Fb live, który nazwałam „Żywieniowe puzzle”, podsunął mi pomysł, by i ten temat ugryźć od tej strony!
Idealna śniadaniówka powinna zatem składać się z 3 elementów:
- Pożywnego DANIA GŁÓWNEGO – czyli czegoś „większego”, kanapki, sałatki, porcji owsianki, naleśnik, placuszki, muffinka itp.
- Porcji OWOCÓW LUB WARZYW – dodatkowej (bo w daniu głównym oczywiście też mamy warzywa lub owoce), świeże warzywa lub owoce, chipsy, frytki, mus owocowy itp.
- Małej PRZEKĄSKI (nieobowiązkowa, ale przydatna i miła) – czegoś na mały głód (np. podczas powrotu ze szkoły). Nie jest to element niezbędny, bo jeśli dziecko spędzi w szkole 4 godziny, to raczej nie zgłodnieje. Ale warto dorzucić ten element szczególnie, gdy dziecko uprawia jakiś sport
+ WODA (ewentualnie inny napój bez dodatku cukru, czyli np. herbata)
W ten sposób tworzymy pełnowartościowy posiłek (zawierający węglowodany, białko, tłuszcz oraz warzywa i owoce).
Pamiętaj, że wielkość i kaloryczność II śniadania należy dopasować do dziecka, a zatem do tego:
- w jakim jest wieku
- jak duży ma apetyt
- ile godzin spędzi w szkole
- czy w szkole spożywa również obiad (ewentualnie, jak szybko po powrocie ze szkoły pojawi się obiad)
- czy w czasie lekcji ma zajęcia wychowania fizycznego (aktywne!)
Nie powiem Ci dokładnie, ile jedzenia lub kalorii Twoje dziecko powinno otrzymać do szkoły. Nie wiem tego 🙁 Ty też nie! Próbujcie, testujcie, rozmawiajcie a na pewno odkryjecie porcję idealną!
A teraz uzupełnijmy te puste pola przepisami!
Najpierw robotę odwalisz Ty, a potem podpowiem Ci ja 😀
Przygotuj się przed nowym rokiem szkolnym
Nie chcę od razu zarzucać Cię toną niewypróbowanych i nieznanych Ci przepisów (szybkość i sprawność w kuchni wynika m.in. z tego, że w większości korzystamy z przepisów, które już znamy, bo wtedy robimy to szybciej). Dlatego chciałabym, żebyś najpierw zastanowiła się, jakie potrawy, które znacie i lubicie, nadają się do zapakowania do śniadaniówki.
- Zrób listę potraw, z których korzystałaś w zeszłym roku (są sprawdzone i nadal je lubicie)
- Zrób też listę potraw, które znacie, ale których nigdy nie dodałaś do śniadaniówki (a może się nadają?)
- Podziel te potrawy na 3 grupy, o których wspomniałam wcześniej (będzie Wam łatwiej komponować posiłki)
Powieś tą listę na lodówce i korzystaj z niej, gdy będziesz planować posiłki na kolejny tydzień.
Zajrzyj też na fajne blogi kulinarne (znasz BLW mama, Cooking for Emily, Jak Zdrowo Żyć, Zabawa w gotowanie, Aga ma smaka, Co jeść?) albo do Waszych ulubionych książek kucharskich. Koniecznie zaangażuj w te przygotowania dzieci. Pozwól im wybrać dania, które chciałyby wypróbować. Może nawet uda się któreś przygotować wspólnie?
Jak uda Ci się stworzyć tą listę, zapraszam Cię na poniższy przegląd najlepszych przepisów do śniadaniówki!
Ponad 100 propozycji na II śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka!
DANIE GŁÓWNE
NA SŁODKO
- Placuszki z dynią
- Placuszki z jabłkiem i bananem
- Placki bananowe
- Placuszki z kaszy manny (bez jajka!)
- Placki z kaszy jaglanej
- Muffinki jabłkowo-bananowe
- Muffinki z płatków jaglanych
- Gofry gryczane
- Czekoladowe gofry z cukinii
- Naleśniki z serem i bananem
- Naleśniki z czekoladowym kremem i owocami
- Nocna owsianka z owocami
- Pieczona owsianka z marchewką (pokrojona na kawałki)
- Pieczona jaglanka z bananami
- Pieczona kasza quinoa z gruszką
- Kanapka z masłem orzechowym i domowymi powidłami
- Kanapka z czekoladowym kremem z awokado
- Jogurt z owocami i płatkami
- Twarożek z tartym jabłkiem i orzechami
- Serek wiejski z owocami i muesli
- Owoce pod kruszonką z jogurtem
WYTRAWNE
- Kotleciki z warzyw z rosołu
- Muffinki ze szpinakiem
- Muffinki omletowe (z dowolnymi dodatkami!)
- Placki z jarmużu
- Placki z marchewki i łososia
- Placki z cukinii
- Placuszki z kurczakiem i warzywami
- Placuszki brokułowe
- Quesadilla z serem i awokado
- Naleśniki z hummusem i grillowanymi warzywami
- Kolorowe naleśniki z dowolnymi dodatkami
- Pizza zawijana z warzywami
- Wrapy z omletów
- Kotleciki jajeczne
- Kotlety z ziemniaków
- Burgery z buraka i kaszy jaglanej
- Frittata z tuńczykiem
- Frittata ze szpinakiem
- Falafele
- Mini falafelki z burakiem
- Nuggetsy z kurczaka + np. pieczone warzywa
- Kanapka z pastą z gotowanego kurczaka
- Kanapka z pastą z pieczonych warzyw
- Kanapka z pastą z wędzonej makreli
- Kanapka z domowym pieczonym indykiem
- Kanapka z pasztetem z soczewicy
- Chlebek z cukinii
- Gofry kalafiorowe
- Sałatka z kaszy kuskus
- Makaron z brokułami i serem feta
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
WARZYWA I OWOCE
WARZYWA
- Frytki z warzyw korzeniowych
- Frytki z batata
- Pieczone talarki z cukinii
- Chipsy z dyni (na słodko lub słono)
- Gotowana mini marchewka
- Kukurydza, groszek, fasolka z puszki
- Pieczony kalafior
- Świeże warzywa z sosem np. jogurtowym
- Pomidorki koktajlowe
- Brokułowe paluszki
- Hummus + wafle ryżowe
OWOCE
- Koktajl ze szpinakiem i ananasem
- Koktajl malinowy z kaszą jaglaną
- Koktajl mango lassi
- Kawałki jabłka masłem z pestek słonecznika
- Owoc w całości
- Mieszane owoce w kawałkach
- Mus owocowy
- Szaszłyk owocowy
- Pieczone jabłko
- Domowe żelki owocowe
MAŁE PRZEKĄSKI
- Batoniki amarantusowe
- Batoniki orzechowe
- Batoniki owsiane z bananem
- Mini muffinki brownie z bananów
- Batatowe kulki mocy
- Marchewkowe kulki mocy
- Jabłkowe kulki mocy
- Trufle z amarantusem
- Granola czekoladowa
- Granola dyniowa
- Kawałek ciasta bananowego
- Chałwa sezamowa
- Ciasteczka biscotti bez cukru
- Ciasteczka dyniowe
- Owsiane ciasteczka z jabłkiem
- Biszkopciki gryczane
- Pieczona ciecierzyca
- Gryczane krakersy
- Chipsy warzywne
- Chipsy z batata
- Chipsy z jarmużu
- Suszone owoce
- Smakowe wafle ryżowe
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- Batonik daktylowy (np. taki)
- Chipsy owocowe (np. takie z Biedronki)
- Ser w tubce lub w kostce (np. taki)
- Orzechy
- Nasiona
- Popcorn bez soli
- Ekspandowane zboża
Możesz łączyć te propozycje w dowolny sposób, pamiętając że to warzywa i owoce powinny przeważać w każdym posiłku oraz korzystając z zasady rotacji i różnorodności.
W ten sposób możesz stworzyć kilkaset kombinacji II śniadań! Z pewnością wystarczy Ci do końca roku 🙂 Moja mama wyliczyła, że byłoby ich ok. 30 tysięcy… ale jedynie w przypadku, gdybyśmy mogli mieszać wszystko ze wszystkim 🙂
Pamiętaj, że wiele z tych produktów możesz mrozić. Wtedy wystarczy przygotować jednorazowo podwójną a nawet potrójną porcję (np. gofrów, muffinków, placków), zamrozić i wyjmować wtedy, gdy jest potrzeba.
JAK KORZYSTAĆ Z PRZEPISÓW?
Po prostu je ze sobą miksujesz 🙂 Jeśli danie główne zawiera w składzie owoce, dorzucasz warzywa w jakiejkolwiek formie i wybraną przekąskę. Jeśli dziecko w szkole spędza ok. 7-9 h, najlepiej przygotować mu po 2 potrawy z grupy „danie główne” i „warzywa/owoce” oraz 1 „przekąskę”.
Przykłady?
- 2 naleśniki z hummusem + gruszka + garść czekoladowej granoli, woda
- 2 muffinki z płatków jaglanych z malinami + garść gotowanej marchewki + 2 kulki mocy z jabłkami + herbata rooibos
- Kanapka z pastą z pieczonych warzyw + koktajl malinowy + popcorn
itd. itp.
Korzystaj dowoli! Dołącz do tej listy Wasze sprawdzone przepisy i oczywiście planuj, bo to naprawdę ułatwia życie 🙂
Mam nadzieję, że moje zestawienie pomysłów na drugie śniadanie do szkoły będzie dla Ciebie przydatne. Możesz z niego korzystać za darmo! Będę Ci jednak ogromnie wdzięczna za podesłanie go znajomym (np. na Facebooku), by wszystkie dzieci mogły mieć fajne i kolorowe śniadaniówki. Będę Ci też wdzięczna za każdy komentarz!