granola-czekoladowa-z-malinami

Na początku września przygotowałam dla Was wyjątkową listę produktów, które warto kupić lub przygotować, by uzupełnić spiżarnię i usprawnić gotowanie. Całą listę całkiem za darmo możesz pobrać tutaj!  Dzisiaj przyszedł czas na podzielenie się przepisem na idealną granolę czekoladową z malinami. 


Jednym z półproduktów, które uwielbiam i z których często korzystam w kryzysowych momentach (gdy czasu na gotowanie mam po prostu mniej) jest granola. Granola to po prostu wymieszane ze sobą płatki, orzechy, pestki i suszone owoce, sklejone jakimś „słodzidłem” i zapieczone. W najprostszej wersji, to płatki wymieszane po prostu z miodem. W ten sposób powstaje potrawa o wysokiej smakowitości (lekko słodka, chrupiąca, przyrumieniona), którą możesz wykorzystać jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców czy po prostu jako suchą przekąskę. Przepisów na granolę znajdziecie w internecie mnóstwo! Ja Was zachęcam do eksperymentowania – tak naprawdę kluczowe są proporcje pomiędzy składnikami suchymi a mokrymi. Smaki i dodatki możesz modyfikować dowolnie. I tak może powstać granola czekoladowa, dyniowa, marchewkowa, buraczkowa, bananowa, orzechowa czy cynamonowa. Nic Cię nie ogranicza.

Dodatkowym atutem granoli jest to, że można ją długo przechowywać. W szczelnym i suchym słoiku nawet kilka miesięcy! A zatem jednorazowy wysiłek może przełożyć się na kilka spokojnych poranków. W mojej ocenie warto, tym bardziej, że przygotowanie granoli naprawdę nie wymaga wiele wysiłku :).

Wpis byłby nudny, gdybym w końcu nie podała Ci przepisu na moją granolę! Przepis nie jest stały… tak naprawdę za każdym razem smakuje ona nieco inaczej, ale zawsze dobrze.

CZEKOLADOWA GRANOLA Z MALINAMI

granola-czekoladowa-z-malinami

SKŁADNIKI:

Suche 

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki płatków orkiszowych (lub innych)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1-1/2 szklanki dowolnych ziaren i orzechów (orzechy warto nieco posiekać)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (można pominąć lub zastąpić np. sezamem)

Mokre 

  • 2 łyżki masła orzechowego (można wymienić na tahini lub 3-4 łyżki puree z dyni)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 10 daktyli namoczonych w gorącej wodzie
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatki owocowe: 

W sumie dowolne :). Łącznie ok. 1-2 szklanki. U mnie były to:

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki malin liofilizowanych
  • 5-7 moreli suszonych (posiekanych)
  • 5-7 śliwek suszonych (posiekanych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zasada jest bardzo prosta i uniwersalna! Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Daktyle namocz w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw na 10-15 minut. Następnie zmiksuj je razem z wodą i pozostałymi mokrymi składnikami. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze rozprowadź równomiernie wymieszane składniki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 30-40 minut. W międzyczasie kilka razy wymieszaj. Upieczoną granolę przestudź, dodaj posiekane suszone owoce, wymieszaj i przełóż do słoika.

Podane składniki starczą na przygotowanie 2 dużych słoików granoli.

granola-czekoladowa-z-malinami

To tyle! Proste, prawda?

Ciekawi mnie, jakie są Twoje patenty na super ekspresowe śniadanie :). A jeżeli wypróbujesz przepis i będziesz zadowolona, koniecznie podziel się nim z innymi! Będzie mi niezmiernie miło.