Grafika POST (16) (1)

Znacie ten widok, prawda? Banany z dnia na dzień stają się coraz ciemniejsze… mniej apetyczne, o bardzo wątpliwej jakości. Każdy członek rodziny omija je coraz większym łukiem, ale przecież COŚ trzeba z nich zrobić 🙂 Dziś podpowiem Ci dokładnie, co!

A w ramach mini edukacji żywieniowej kilka faktów o bananach! 

  • Banany poprawiają nastrój! Zawierają bowiem tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Tryptofan pomaga nam się również zrelaksować i zasnąć, dlatego ciasto bananowe na kolację wcale nie jest takim głupim pomysłem
  • Banany łagodzą dolegliwości ciążowe. Przyznam, że w ciąży ze Szpinakożercą moim standardowym menu był banan + ciasto drożdżowe lub banan + serek waniliowy (mało to dietetyczne, ale i tak cud, że cokolwiek jadłam).
  • Banany sprawiają, że czujemy się najedzeni – te zielone zawierają skrobię oporną, te dojrzałe z kolei pektyny, które dają nam duże uczucie sytości
  • Banany są niezwykle polecane dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wspierają regenerację mięśni
  • Zarówno niedojrzałe jak i dojrzałe banany sprzyjają utrzymaniu prawidłowiej masy ciała

Dodam tylko, że ja najbardziej na świecie lubię zimne i średnio dojrzałe banany. Ta preferencja wzięła się u mnie najprawdopodobniej z dzieciństwa. Mam takie wspomnienie – grudniowa sobota, spadł pierwszy śnieg, rodzice przywożą zakupy z rynku (zawsze zakupy robiliśmy w sobotę) i przywożą banany, zmarznięte, zielonkawe, pyszne!

A Wy, jakie banany lubicie najbardziej? 

Wróćmy jednak do tematu! Co zrobić z umierającymi bananami?

5 PROPOZYCJI NA DANIA Z DOJRZAŁYCH BANANÓW

sposoby na dojrzałego banana

1.Placki bananowe

Łatwiej się chyba nie da! Te klasyczne już placki opisywałam przy okazji wpisu o 10 ulubionych śniadaniach Szpinakożercy. W najbardziej minimalistycznej wersji to banan zmiksowany z jajkiem, ja czasem podrasowuję ten przepis.

sposoby na dojrzałego banana

Składniki:

1 dojrzały banan

2 średniej wielkości jajka

szczypta soli

Możliwe dodatki: 1 łyżeczka masła orzechowego / 1 łyżka płatków owsianych / 1/3 łyżeczki cynamonu / 1/2 łyżeczki kakao / nieco ziarenek wanilii / dowolne drobne owoce na wierzch

Składniki miksujesz i smażysz na patelni lekki wysmarowanej olejem kokosowym. Świetnie się przechowują i mrożą!

2. Koktajl 

Dojrzałe banany najlepiej nadają się na koktajle bo są słodkie 🙂 Jeśli chcecie namówić Wasze dzieci na picie zielonych koktajli (z jarmużem, szpinakiem czy inną zieleniną) to skorzystajcie koniecznie z mojego przepisu na idealny zielony koktajl na początek

sposoby na dojrzałego banana

sposoby na dojrzałego banana

Ale dojrzały banan doda słodkości i smaku każdej koktajlowej mieszance 🙂 Jeśli nie masz akurat ochoty na koktajl albo brakuje Ci składników, możesz banana pokroić, skropić cytryną i zamrozić w torebkach strunowych. Możesz również stworzyć oddzielne mieszanki koktajlowe do zamrożenia, które wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Jeżeli jednak dodasz do nich świeży szpinak lub jarmuż, to nie trzymaj ich zbyt długo w zamrażarce (maks. 1 miesiąc).

3. Lody 

Puk, puk – słyszycie? To sezon na domowe lody się zbliża! 😀 Najlepsze domowe, bezcukrowe lody powstają na bazie mrożonych bananów. Banan nadaje lodom kremowość, odpowiednią słodycz i wspaniałą teksturę. Dlatego dojrzałe banany najlepiej po prostu zamrozić je w całości w woreczkach strunowych i wykorzystać w odpowiedniej chwili.

A photo by Xochi Romero. unsplash.com/photos/oMAz8npl-dc

Ogrom lodowych możliwości, jakie drzemią w bananach zaczęłam odkrywać dopiero w zeszłym roku, dlatego nie będę się rozpisywać i odeślę Was w miejsce, gdzie znajdziecie najwięcej lodowych inspiracji.

A dla niecierpliwych przepis na najprostsze lody na bazie banana: 

  • 3 zamrożone wcześniej banany
  • 1 szklanka dowolnych mrożonych owoców jagodowych (malin, truskawek, jagód)

Składniki miksujesz szybko blenderem, przekładasz do miseczek, posypujesz ukochanymi dodatkami i zajadasz. Idealne już dla najmłodszych maluchów!

4. Ciasto bananowe 

sposoby na dojrzałego banana

Zimą raczej omijam lody. Nie wierzę za bardzo w to, że szkodzą, ale chłodna atmosfera na dworze skłania mnie raczej do myśli o ciepłych daniach. W ten schemat idealnie wpisuje się gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika ciasto bananowe! Ja już mam swój przepis idealny i podzielę się nim z Tobą. Jego niewątpliwą zaletą jest całkowity brak dodatku cukru i fajna, niezbyt zbita konsystencja.

Składniki: 

4 dojrzałe banany
75 gram miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
szczypta soli1 łyżeczka sody
170 gram mąki orkiszowej (u mnie zazwyczaj jasna pół na pół z razową)
3/4 ulubionej czekolady lub garść rodzynek

Banany miksuję blenderem razem z masłem i jajkiem. Czekoladę (jeśli dodaję) drobno siekam. Mąkę mieszam z sodą, solą i przyprawami. Suche składniki łączę z mokrymi, szybko mieszam, dodaję czekoladę lub rodzynki i przekładam do keksówki. Piekę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ostatnio przygotowałam wariację na temat tego przepisu i 1/3 ciasta wymieszałam z 1 łyżeczką kakao. Zamiast czekolady dodałam rodzynki. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, zarówno pod względem wyglądu jak i smaku!

sposoby na dojrzałego banana

Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

5. Krem czekoladowo-orzechowy

Jeśli nie chce Wam się mrozić, piec ani smażyć z dojrzałego banana zróbcie po prostu uzależniający krem czekoladowo-orzechowy. Banan, daktyle, masło orzechowe, kakao…. to musi skończyć się pysznie! Idealny dodatek do gofrów i naleśników 😀 Gwarantuję, że nikt nie zauważy, że nie ma cukru! 
sposoby na dojrzałego banana
krem czekoladowo-orzechowy