Crumble porzeckowe

Uwielbiam letnie i proste desery. Te, które przyrządza się w kilkanaście minut a ich cudowny zapach unosi się w domu przez kilka godzin. Smakują słońcem i letnim leniwym, niedzielnym popołudniem.

Jednym z takich deserów jest właśnie CRUMBLE! Deser robi furorę w Anglii i od jakiegoś czasu rządzi też na rodzimych stronach 🙂 Ja również kocham go z całego serca!

Jeżeli nie do końca wiesz, co to crumble, już tłumaczę. To po prostu owoce z dużą ilością kruszonki 🙂 Dowolne owoce z dowolną kruszonką. Zapowiada się pysznie, prawda? Ja dzisiaj zapraszam Was na:

CRUMBLE PORZECZKOWE Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Crumble porzeczkowe
Ilość porcji: ok. 6-7 

Wielkość blaszki: średnica 28 cm

Składniki:

Owoce

0,5 kg czerwonej porzeczki (ja dodałam też trochę malin)

0,5 szkl. cukru (biały, brązowy lub ksylitol)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka

1,5 szkl. płatków owsianych

1/2 szkl. mąki orkiszowej (lub innej, dowolnej)

1 szkl. wiórków kokosowych

1/2 szkl. cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

80 g masła (lub oleju kokosowego)

Przygotowanie:

Owoce umyj, obierz, osusz. Wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj suche składniki, dodaj masło i rozcieraj w dłoniach aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30-35 minut. Wyjmij, gdy będzie lekko rumiana a cudowny zapach kruszonki obezwładni już wszystkich domowników 😀

Podawaj póki ciepłe! Najlepiej z gałką ulubionych lodów waniliowych 😀

Crumble porzeczkowe
Ponieważ Mały Szpinakożerca uwielbia porzeczki (taki kwaśny chłopak z niego!), przygotowałam też porcję dla niego 🙂

CRUMBLE PORZECZKOWE BLW

Na 2 małe słoiczki:

4 łyżki obranych porzeczek

6 posiekanych daktyli

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki wiórków kokosowych

1/3 banana

1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Porzeczki wymieszałam z daktylami i ułożyłam w słoiczku. Płatki i wiórki rozgniotłam z bananem i masłem, ułożyłam na owocach i zapiekłam razem z „dorosłym” crumble (tylko krócej – ok. 15-20 minut). Małemu smakowało!

Crumble porzeczkowe

 

Crumble porzeczkowe
Jak zawsze możecie eksperymentować 😀 Wykorzystujcie dowolne owoce. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się śliwki, gruszki, jabłka. W zdrowszej wersji zamiast cukru dodajcie do owoców pokrojone daktyle. Cukier trudniej jest zastąpić w kruszonce, ale na pewno można zmniejszyć nieco jego ilość 🙂

Powodzenia! Aaa i zaangażujcie koniecznie dzieciaki 🙂 Kruszenie kruszonki to wspaniała zabawa. Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało 🙂