Grafika POST (24)

W tym roku maj przyszedł niezwykle późno! Kiedy bzy kwitną na moje urodziny, znaczy że zima długo nie chciała się z nami pożegnać 🙂 Założę się, że podobnie jak ja, jesteście spragnieni wiosenno-majowych pyszności! Udało mi się w piątek zrobić 2 wspaniałe rzeczy:

Po 1. – pierwszy raz w tym roku pojechałam do pracy rowerem 🙂 Uwielbiam tą wolność!
Po 2. – pierwszy raz w tym roku wybrałam się na zakupy na Halę Mirowską! Oczywiście pakowność roweru mnie ograniczała, ale dałam radę udźwignąć: botwinkę, młode ziemniaczki (polskie, najmniejsze z możliwych), młodą marchewkę, koperek, szparagi i oczywiście RABARBAR!

Rabarbar to dla mnie niekwestionowany król maja <3 Ubóstwiam kompot z rabarbaru, uwielbiam rabarbarowe ciasto, no i wiecznie wspominam surowy rabarbar maczany w cukrze!!

Wszystko, co łączy te dania (poza tym, że są pyszne) to CUKIER. Rabarbar jest kwaśny. Trzeba do niego coś dołożyć, by kwaśny być przestał! Znacie moje podejście do cukru. Nie uważam, że musimy całkowicie go wykluczać z diety. Jednak Szpinakożerca nadal praktycznie go nie je, a poza tymSzukam zatem rozwiązań, które łączą moje cele żywieniowe (szczególnie w kontekście Szpinakożercy) z upodobaniami smakowymi 🙂

zdrowe ciasto z rabarbarem

Zapraszam dzisiaj na niemal bez cukrowe

ZDROWE CIASTO Z RABARBAREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

zdrowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

CIASTO

100 g mąki orkiszowej razowej

50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej

50 g mieszanych orzechów

30 g płatków owsianych

150 g masła

2-4 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego (z 2 łyżkami ciasto jest lekko słodkie, dla mnie wystarczająco)

1 jajko

NADZIENIE

5-6 łodyg rabarbaru

1 słodkie jabłko

duża garść daktyli

1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)

KRUSZONKA

100 g wiórków kokosowych

50 g płatków owsianych

1 łyżka ksylitolu

50 g oleju kokosowego lub masła

Wykonanie:

Najpierw przygotuj ciasto. Zmiksuj w blenderze mąki z orzechami, płatkami owsianymi i ksylitolem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, posiekaj dokładnie. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie umyj i obierz rabarbar, pokrój go w drobną kostkę. Pokrój daktyle i jabłko w kostkę. W garnku rozgrzej olej kokosowy lub masło, dodaj jabłko oraz daktyle. Duś na małym ogniu aż stworzą coś w rodzaju słodkiego musu (możesz dodać nieco wody w trakcie gotowania). Do musu dodaj surowy rabarbar i wymieszaj. Odstaw z ognia.

Blaszkę wysmaruj masłem, wyłóż ciasto i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st (ok. 20 minut). Teraz przygotuj kruszonkę – rozgnieć w rękach (lub blenderze) wszystkie składniki. Na podpieczone ciasto wyłóż rabarbar, posyp kruszonką i piecz ok. 20 minut.

Dla tych, co lubią bardziej słodkie ciasta – można obsypać cukrem pudrem.

zdrowe ciasto z rabarbarem

zdrowe ciasto z rabarbarem

zdrowe ciasto z rabarbarem

Mojego ciasta niestety już nie ma… ale rabarbar jeszcze jest! Zatem kolejne próby rabarbarowe przed nami 🙂 Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to ciasto! Dajcie koniecznie znać w komentarzach!