Gryczotto risotto z burakami

Od ok. 4 miesięcy zdecydowanie ulubionym warzywem Szpinakożercy są buraki 🙂 Mieliśmy już etap miłości do pomidorów (minął bezpowrotnie), cukinii (nieco zelżała) i kiszonych ogórków. Ciekawe jak długo pozostaną z nami buraki 😀

Z burakami mam jednak pewien problem – czas gotowania… Ileż można czekać! 2 godziny? Na 1-2 buraki? To nie na moją cierpliwość! Wybawieniem dla nas są 2 rozwiązania:

  1. Szybkowar – polecam go serdecznie każdemu, potrawy gotują się w 15-30 minut i są miękkie i delikatne
  2. Mrożone buraki – te mają jedną wadę – występują tylko w postaci tartej, więc ich wykorzystanie jest ograniczone

Szukam też fajnych przepisów z wykorzystaniem surowych buraków! Polecam Wam chociażby taką prościutką surówkę

Któregoś dnia postanowiłam wykorzystać również surowego buraka w bardziej skomplikowanej potrawie i tak powstało

BURACZANE GRYCZOTTO Z JABŁKIEM 

Gryczotto risotto z burakami

 

Łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne 🙂 Jabłko świetnie podkreśla smak buraczków a jeśli dołożymy na koniec odrobinę orzechów włoskich to mamy sprawdzone i ekskluzywne połączenie. Sprawdzi się zatem zarówno jako szybkie danie obiadowe (w sumie robi się samo) jak i dodatek do wystawnej kolacji.

Podaję 2 wersję przygotowania potrawy: z surowym lub gotowanym burakiem. 

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 1 spora marchewka
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 1 jabłko
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego/oliwy z oliwek
  • 500 ml wywaru warzywnego

Cebulę posiekać, buraka i marchewkę obrać. Buraka pokroić w drobną kosteczkę (gotowanego wcześniej w grubsze kawałki), marchewkę w cienkie półplasterki, jabłko w kostkę.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę. W wersji z surowym burakiem: wrzucić buraka na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 10, dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut. Jeśli masz gotowanego buraka to na patelnię wrzuć najpierw marchewkę, podduś 2-3 minuty i dodaj na chwilę buraka. Wsyp kaszę gryczaną, podsmaż chwilę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Dolej 1/3 wywaru i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Powtórz tą czynność aż kasza i warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj jabłko. Gotowe danie posyp natką pietruszki i opcjonalnie posiekanymi orzechami.

 

Gryczotto risotto z burakami

Gryczotto risotto z burakami

Gryczotto risotto z burakami

 

Gryczotto gotowe!