brownie bez cukru

Zdrowe słodycze… to hasło, które wcale nie jest tak proste i oczywiste, jak się wydaje. Łatwo jest wpaść w pułapkę zdrowych słodyczy. Badania pokazuję, że jeśli uznajemy coś za zdrową przekąskę….jemy tego po prostu więcej. Ponadto z punktu widzenia nawyków żywieniowych każde ciasto, batonik, ciasteczko, nawet to w 100% zdrowe, kształtuje nawyk jedzenia słodkich rzeczy. Pisałam o tym szerzej przy okazji wpisu o daktylowych batonikach, które są niby fajne, smaczne i zdrowe, a jednak nie w do końca krystaliczne 😀 O zdrowych słodyczach i zdrowych zamiennikach cukru wspominałam też w czasie ostatnie live o słodyczach, którego nagranie możecie znaleźć na kanale YouTube Magdy Komsty z bloga wymagające.pl 

TŁO FACEBOOK (36)

 

Czy to oznacza jednak, że nie warto się starać? Że do kosza pora wyrzucić wszystkie modne, wegańskie, raw przepisy na słodycze z kaszy jaglanej? Absolutnie nie! To fajny i zdrowy trend. Musimy jednak z niego korzystać z głową 🙂 Bo to, że coś nie zawiera cukru, wcale nie oznacza, że nie jest słodkie i wcale nie oznacza, że jest całkowicie zdrowe. Jest zdrowsze i można to jeść częściej niż zwykłe słodycze, ale nie zastąpi świeżych owoców i warzyw!

 

Dość wstępu! Poznajcie najprostszy i najzdrowszy przepis na brownie, jaki kiedykolwiek znalazłam <3

3-SKŁADNIKOWE BROWNIE BEZ CUKRU

brownie bez cukru

brownie bez cukru

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • ½ szklanki masła migdałowego (lub orzechowego lub jakiegokolwiek innego)
  • 2 łyżki kakao (z karobem też się uda, ale to nie ten sam smak)
  • garść malin (truskawek, borówek, orzechów, rodzynek itp.)

Banany, masło i kakao zmiksować na gładką masę, Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać malinami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez ok. 30-40 minut.

Prawda, że proste? Zrobisz to ciasto w 5 minut, a gwarantuję, że nikt nie zauważy, że nie dodałaś ani grama cukru i mąki!

Jeżeli natomiast nie przepadasz za smakiem bananów w cieście, mam dla Ciebie jeszcze lepszą alternatywę. Zamiast rozgniecionych bananów wykorzystaj jabłka – rozgotuj je w małym garnuszku, by uzyska ok. 1 szklanki musu z jabłek. 

4

brownie bez cukru


Na koniec chcę Cię zaprosić na kolejny FB live dotyczący cukru i słodyczy! Już w najbliższy czwartek 18 stycznia na szpinakowym Facebooku opowiem o tym,

CZYM NAJLEPIEJ SŁODZIĆ? 

brownie bez cukru

Zdradzę Wam moją skalę „zdrowych zastępników cukru” i razem zastanowimy się, czy w ogóle istnieje coś takiego jak „zdrowy zamiennik cukru”. Przyjrzymy się stewii, ksylitolowi i syropowi z daktyli!

Dołącz do wydarzenia, by spotkanie Cię nie ominęło 😀