Botwinka przepis najlepszy

Uwielbiam zupy 🙂 Są szybkie w przygotowaniu, sycące i różnorodne. Łatwo przyrządzić ciekawe zupy z sezonowych warzyw. Często eksperymentuję – łącze różne smaki, tworzę nowe połączenia (jak chociażby zielona zupa z groszku, awokado i mięty!) i testuje dodatki. Są jednak smaki do których wracam z ogromnym sentymentem. Mam swój przepis na idealną pomidorową, wspaniałą gęstą cebulową, uzdrawiający rosół.

Ale najbardziej na świecie kocham tą jedną jedyną BOTWINKĘ! Botwinka to dla mnie zupa idealna, lekko słodka, lekko kwaśna, gęsta, kremowa, o przecudnym kolorze i pełna zapachu lata. Pamiętam jak z wytęsknieniem czekałam na pierwszą majową botwinkę mojej babci! Teraz przygotowuję ją sama 🙂 Dla siebie i oczywiście Małego Szpinakożercy. Jeżeli chcesz, by również na twarzy Twojego dziecka zagościł taki uśmiech, wykorzystaj ten przepis!

 

NAJLEPSZA BOTWINKA Z PRZEPISU PRABABCI SZPINAKOŻERCY 

botwinka najlepszy przepis

tak to Szpinakożerca jedzący botwinkę…tak wiem już, że nie należy uczyć dziecka jedzenia łyżeczką na zupie z buraków!

 

SKŁADNIKI:

2 duże pęczki botwinki (ze sporymi buraczkami)
2 ugotowane stare buraki lub 3-4 łyżki koncentratu z buraków (jeśli buraki gotujemy sami nie zapomnijmy dodać kwasku cytrynowego w czasie gotowanie! Inaczej buraki stracą kolor.)
1 l bulionu warzywnego
1 nieduża cebulka
2-3 łodyżki szczypiorku
2 łyżki śmietany 12% + 3 łyżki mleka
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier

WYKONANIE:

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy. Dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Dusimy przez 2-3 minuty. Bulion podgrzewamy, zalewamy nim podsmażoną cebulkę. Botwinę dokładnie myjemy, płucząc szczególnie dobrze łodyżki i listki. Młode i stare buraczki obieramy. Buraki i łodyżki botwinki (można posiekać też listki, ale ja średnio je lubię…) kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy sok z cytryny (ok. 2 łyżki lub do smaku), solimy, pieprzymy, ewentualnie słodzimy.

Zupę odcedzamy z „farfocli”. Połowę z nich wrzucamy znowu do zupy i miksujemy na gładko. Śmietanę mieszamy z mlekiem i dolewamy do zupy. Dodajemy drugą połowę botwinki, mieszamy i nalewamy do talerzy. Posypujemy szczypiorkiem i pałaszujemy!

Moim skromnym zdaniem najlepszym dodatkiem do tej zupy jest dobry makaron jajeczny (najlepiej domowy, ale ja nie mam czasu na robienie domowego…może kiedyś :))! To cudowne wspomnienie z dzieciństwa: wciąganie nitek makaronu i ochlapywanie się różowo-czerwoną zupą 😀 Taka botwinka to idealny dodatek do letniego obiadu.

Botwinka przepis najlepszy

 

Botwinka przepis najlepszy

A jaka jest Wasza ukochana zupa? Podzielcie się przepisem 🙂 Chętnie wypróbuję!